İnşaat Mühendisi Göçer, "apartlar kiraları düşürmüştür bu vatandaş açısından iyi. Ancak arsaların fiyatını artırdı bu da müteahhitler açısından kötü" dedi.
 
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer, Isparta’da artan apart yatırımlarının kiraların düşmesine neden olduğunu iddia etti. Bu durumun vatandaş açısından iyi olduğunu ancak arsa maliyetlerinin artması nedeniyle müteahhitlerin sıkıntı yaşadığını kaydeden Göçer, şöyle konuştu: "Talep varsa arz olacaktır. Sonuçta insanların tasarrufu. Apart sektörü, daire fiyatlarından ziyade kirayı geri getirmiştir. Çünkü daha önceden apart yoktu, öğrenci evlere yöneliyordu. Evlerin fiyatları bundan 5 sene önce 3 - 5 öğrenci kalacak deyip 600'e kiraya verilen evler vardı. Apart sayısı arttıkça vatandaşın oturacağı evlerin değerleri düştü. Eskiden kiralık daire yokken, şimdi kiralık daireleri görmeye başladık. Hem konut sayısını hem de apart sayısının artması ile alakalı. Apartlar çoğaldıkça ucuzlayacak. Bu ekonomik hayatın bir gerçeğidir.
 
ESKİŞEHİR ÖRNEK ALINMALI
 
Rekabet ortamı doğdukça değişiyor her şey. Mesela apart konusunda örnek alınacak il Eskişehir'dir. Eskişehir'de de bir apart kültürü var. Eskişehir öğrenci kapasitesi bakımından bizden belki 5 - 10 yıl öndedir. Eskişehir de yurtlarla başlamıştır ama bir noktadan sonra insanların lüks yaşama hevesi, özel yaşama isteğinden dolayı apart kültürü ortaya çıkmıştır.
 
Apart aslında Isparta’ya ekonomik olarak fayda sağlamıştır. Kira sektörünün değerlerini düşürmüştür vatandaş nezdinde. Müteahhitlik sektör^olarak da şöyle bir dezavantajı vardır; her arsaya apart yapılır mantığı ile hareketle arsa fiyatları çok yükseldi. Bu da konut fiyatlarını çok yukarı çekti. Bu bir gerçek, inşaat maliyetini Isparta’da en çok etkileyen durum arsa fiyatıdır. Arsa fiyatlarının yükselmesine vesile olmuştur."
 
ISPARTA KALİTEYİ ARIYOR
 
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Göçer, Isparta’da inşaatlarda seçiciliğin hakim olduğunu söyledi. Isparta’da bölgenin en lüks dairelerinin inşa edildiğini iddia eden Göçer, "Mesela Burdur'a bakalım. Burdur'da hâlâ kartonpiyer lüks görülüyor.
 
Saten alçı lüks görülüyor. Isparta’da ise saten alçı yaptığın zaman insanlar asma tavan istiyorlar, spotlar, gizli ışıklar istiyorlar. Isparta bir nevi Antalya'yı örnek alıyor, Burdur da Isparta’yı örnek
alıyor. Böyle bir silsile var kalite noktasında. Isparta’da arsa fiyatları ne kadar artarsa artsın, insanların lüks isteği olduğu sürece kalite her zaman artar ve artmıştır da" dedi.
 
ALIM GÜCÜ YÜKSEK DEĞİL REKABET ÇOK FAZLA
 
Lükslüğün aslında insanların alım gücüyle alakalı olmadığını rekabet ortamından kaynaklanan uygun fiyatın hayatımıza yansımasıyla gerçekleştiğini belirten Göçer, şöyle devam etti: "Bollukla alakalı. İnsanlar bollaştıkça rakamlar geri gelir. Çoğaldıkça düşecek bu rakam. Rekabet arttıkça düşecek. İnsanların alım gücü artmadı, alacağı ürünün değeri düştü bolluktan dolayı. Ondan dolayı insanlar lüks yaşıyor gibi gözüküyor. Konut fiyatları bölgesi ile çok alakalı. Bugün Çayboyu, Kaymakkapı, istasyon caddesinden ev almak ile fatih mahallesinde, vatan mahallesinde, Davraz mahallesinde ev almak arasında çok fark var. Aynı kalitede iki daireyi koyalım, mutlaka arasında fiyat farkı vardır.
 
Fiyat farkı, arsadan kaynaklanır. Ben mesleğe ilk başladığımda, 'ısı sektörü bu memleketin geleceği' demiştim. 2002 senesinde manto fiyatının metrekaresi 45 - 50 lira civarında idi.
 
Şimdi ise 35-40 TL aralığına düştü. Kalitenin yükselmesi ile birlikte ayrı maliyete mâl ettiler."