Kırmızı etiketli asansörleri kullandıran ve yetkisiz şahıslara asansör bakımı yaptıran bina sorumlusuna, yetkisiz bakım yapan firma ya da şahıslara 884 TL ile 35 bin 404 TL arasında idari para cezası uygulanacak.

İnsanların en çok kullanım alanlarında bulunan ve zaman zaman ölümlere kadar giden kazalara sebebiyet veren asansörler konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nden bina yöneticilerine ve firmalara önemli uyarı geldi.

ASANSÖRLÜ BİNA YÖNETİCİLERİNİN DİKKATİNE!

Yönetmelik ile asansörlerde yapılması gereken aylık bakımlar ve yıllık periyodik kontroller konusunda, bina yöneticisi veya yönetici yoksa kat malikleri ve bakımcı firmaların yükümlülükleri ve sorumluluklarının kanunla belirlendiğini ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği 24.06.2015 tarihli ve 29396 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik ile asansörlerde yapılması gereken aylık bakımlar ve yıllık periyodik kontroller konusunda, bina sorumluları (yönetici veya yönetici yoksa kat malikleri) ve bakımcı firmaların yükümlülükleri ve sorumlulukları belirlenmiştir.

“FİRMALARIN TSE HİZMET YETERLİLİK BELGESİ OLMAK ZORUNDA”

Buna göre; Bina sorumlusu (yönetici ya da kat malikleri), asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez de periyodik kontrolünü yaptırmaktan ve bakım ve periyodik kontrol ücretlerinin ödenmesinden sorumludur. Asansörlerin aylık bakımı, söz konusu yönetmelik hükümleri gereği asansör montaj yeterliliği bulunan bir firma veya onun yetkili servisi tarafından yapılabilir. Bakım işini üstlenecek firmanın; TSE’den aldığı Hizmet Yeterlilik Belgesi olmalıdır. Servis teknik sorumlusu bir mühendisi olmalıdır. En az iki teknik bakım personeli ve bir idari personeli bulunmalıdır.

“DOĞACAK CAN VE MAL KAYBINDAN BİNA YÖNETİCİSİ SORUMLUDUR”

Ayrıca; Montaj yeterliliği olmayan ve sadece bakım işi yapan firmaların montajcı bir firma ile noter huzurunda imzalanmış en az 2 yıl süreli yetkili servis sözleşmesi bulunmalıdır. Bina yönetimi ile bakım işini üstlenecek olan firma arasında bakım sözleşmesi imzalanmalıdır. Bakım işini üstlene firma, bina sorumlusunun belirleyeceği en az 2 kişiye acil durum kurtarma eğitimi vermeli ve bu durum tutanakla kayıt altına alınmalıdır. Bakım işlemi dışında kalan onarım ve revizyon işlemleri, ancak montaj yeterliliği olan firmalar tarafından yapılabilir. A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılan yıllık periyodik kontrol sonucunda kırmızı etiket iliştirilen asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmemelidir. Bu süre içinde, asansörün çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür. Bina sorumlusu, 30 gün içinde asansörün güvenli hale getirilmesinden sorumludur. Bu yapılmadığı taktirde, asansör belediye tarafından hizmetten men edilir.

“884 TL ile 35 bin 404 TL ASANINDA CEZA UYGULANACAK”

Kırmızı etiketli asansörleri kullandıran ve yetkisiz şahıslara asansör bakımı yaptıran bina sorumlusuna, bina sorumlusu yoksa kat maliklerine, yetkisi olmadığı halde asansör bakımı yapan firma ya da şahıslara, ‘1705 Sayılı Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun”un 6. Maddesinde öngörülen 884TL ile 35.404 TL arasında idari para cezası uygulanacak” dedi.

Demokrat