Isparta genelinde iç sularda kültür balıkçılığı yapan 80 işletme mevcut olup, yıllık toplam 5 bin ton sofralık balık 100 milyon adet yavru üretim kapasitesi bulunmaktadır.

2016 yılında 3 bin tona yakın safralık balık üretimi gerçekleştirilirken, 50 milyon adette yavru balık üretimi gerçeklemiştir.

Sektör hakkında açıklamalarda bulunan Isparta İç Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Aydemir, 80 işletmede yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini ve milli ekonomiye yıllık ortalama 60 milyon lira katkı sağlandığını söyledi.

Et üzerine Türkiye’nin tek ihraç ettiği ürünün balık olduğunu belirten Mustafa Aydemir şunları söyledi; “Sütçüler İlçesi başta olmak üzere Aksu ve Eğirdir İlçelerinde üretilen balıklar genelde iç pazarda tüketilirken ihracat yapan firmalara da verilmektedir. Özellikle alabalık, levrek ve çipura dış pazarda talep görmekte. Diyebiliriz ki ihracatın yıldızı su ürünleri olmuştur, ancak yeterli diyemeyiz.”

İç tüketimin zayıf olduğuna değinen Mustafa Aydemir, balık tüketiminde Türkiye ortalamasının çok düşük olduğunu belirterek; “Balık tüketiminde yıllık kişi başı dünya ortalaması 17 kilo, Avrupa ortalaması 25 kilo, Japonya’nın 75 kilo iken, Türkiye ortalaması sadece 6 kilo 200 grama tekabül etmektedir. Ülkemizin hem üç tarafı denizlerle çevrili, hem de iç sular bakımından yeterli düzeyde. Ancak sağlıklı beslenme bakımından son derece önemli olan balık tüketimi tam olarak gelişmemiş. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşların halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme yapmaları gerekmektedir. İşletmelerimiz sıkı denetlenmekte, yem ve su kaliteleri periyodik aralıklarla kontrol edilmektedir. O bakımdan vatandaşlarımız gönül rahatlığı içersinde kültür balıklarını tercih edebilirler” dedi.

Son olarak yem konusuna değinen Mustafa Aydemir; “Gider kalemlerinin en başında yem giderleri gelmektedir. Balık yeminin ana hammaddesi balık unudur. Ülkemizde balık unu üretimi ihtiyacımızın sadece % 20’sini karşılarken, % 80’ni ithal edilmektedir. Bu durum döviz kurlarındaki artışa paralel olarak maliyetleri de arttırmaktadır” dedi.