16 Mart"ta Türkiye ve Ukrayna Turizm Karma komisyonu 3'üncü dönem toplantısı için Türkiye'ye gelen Ukraynalı büyükelçi ve turizm bakanından oluşan heyet toplantı dönüşünde Isparta'yı ziyaret etti.

  Davraz Kayak Merkezi'ni gezen heyet, tesisleri çok beğenirken, gül üretim tesisleri ve havalimanında inceleme yaptı. Ziyaret sırasında Türkiye ile Ukrayna arasında turizm ve ticaret alanında ilerleme sağlanması temenni edildi. Türkiye'yle turizm alanında görüşmelere gelen Ukrayna Ankara Büyük elçisi Oleksandr Mışçenko ve Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Turizm Bakanı Volodymyr Savelyev beraberindeki heyet Isparta'ya geldi.

  Antalya'da yapılan Türkiye-Ukrayna Turizm Karma Komisyonu toplantısına katılan heyet Türkiye-Ukrayna Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili M. Emin Bilgiç'in davetiyle Isparta'da turistik merkezleri gezdi. Isparta Valisi Şemsettin Uzun'un konuk ettiği heyet ilk Davraz'ı gezdi. Kayak merkezinde zirveye kadar tırmanan heyet burada bir süre sohbet etti.

  Aynı coğrafyanın insanları olduklarını söyleyerek söze başlayan Isparta Valisi Uzun, Türkiye'nin Rusya'dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan Ukrayna'yı tanıyan ilk ülke olduğunu söyledi. İki ülke arasında 4 milyar dolarlık ticaret hacminin bulunduğuna değinen Uzun, "2006 yılında Antalya'yı 485 bin Ukraynalı ziyaret etti. Isparta göller, güller ve halılar şehri olarak biliniyor. Antalya'ya gelen turistlerin bir kısmını Isparta'yı görmelidir." dedi.

 Ukrayna Büyükelçisi Mışçenko, Antalya'da iki ülke arasında 2007-2008 yılı ortak eylem planının imzalandığını bildirdi. İki ülke arasındaki ortak turizm ürünlerini artırma çabasında olduklarını aktaran büyükelçi Mışçenko, Türkiye'nin sadece Antalya'dan ibaret olmadığını anladıklarını söyledi.

 Büyükelçi, Karadeniz'de Trabzon ve diğer illerin güzelliklerinin farklı olduğunu ifade eden Mışçenko, "Yıllardır komşu olmamıza rağmen ülke olarak birbirimizi çok iyi tanımadık. Bundan sonra Isparta'yı gönlümüzde taşıyacağız. Davraz çok güzel bir yer. Türkiye'ye gelen Ukraynalıların Antalya dışındaki yerleri de gezmesini öneriyorum." dedi.

 Kırım Turizm Bakanı Savelyev, heyetle birlikte inceleme yaparken basına görüş bildirmemesi dikkat çekti. Davraz'da bulunan Sirene Davras Mountain Resort Hotel'i gezen Savelyev, otelin hatıra defterine görüşlerini yazdı.

Kaynak: Yeni Ekspres Gazete