Beraberinde İl Emniyet Müdürü Yahya BAL, Metroloji Bölge Müdürü Orhan YILDIZ, Orman Bölge Md. Yrd. Adnan YILMAZTÜRK, İl Kültür ve Turizm Md. Yrd. Resül TAŞTAN, İl Genel Meclisi Üyesi ve Turizm Derneği Bşk. Yrd. Fevzi ÖZDEMİR ve Yamaç Paraşüt Hocası Tahsin TEKİN ve Çobanisa Köyü Muhtarı Hasan Ali YAYLA ile birlikte zirve tırmanışına başlayan ekip yarı yolda fire verdi.

İl Emniyet Müdürü Yahya BAL ve Metroloji Bölge Müdürü Orhan YILDIZ’ın zirve yürüyüşünü yarıda bırakmasının ardından Vali ÖNER, kalan sağlar bizimdir misali zirve tırmanışına devam etti.  Yaklaşık üç saat süren yürüyüş sonrasında 2535 metre yüksekliğe çıkan Vali ÖNER ve beraberindeki ekip burada incelemelerde bulundu.

“DAVRAZ TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR DAĞ”

Davraz Dağının Isparta için çok önemli olduğunu belirten Vali Ali Haydar ÖNER; “Davraz dağı aynı zamanda Batıakdeniz için Türkiye için önemli zirvelerden birisi. Bu dağı kış sporları adına, doğa sporları adına değerlendirmek istiyoruz. Bu değerlendirmede bizzat yerinde inceleme ve araştırma yapmaktan geçiyor. Bu gün Türkiye’nin yamaç paraşütçülerinin üstadı olan Sayın Tahsin TEKİN İstanbul’dan davetimiz üzerine gelmiştir. Birlikte zirvelere kadar çıktık. Paraşütle atlama potansiyeli ile ilgili değerlendirmeler yaptık. Yakın bir zamanda usta paraşütçülerle yeniden gelip paraşütle uçma çalışması yapacaklar. Bende bu vesileyle dağın zirvelerinin nasıl yerler olduğunu görme imkânı buldum. Helikopter temin etseydik biraz daha kolay olacaktı ama bu kadar zevkli olmayacaktı” dedi.

Başlangıçta güzel çalışmalar yapıldığını belirten Vali ÖNER; “O günün şartlarında dağın alt noktaları değerlendirilmiş. Bu gün alt noktalar profesyonel kayakçılara yetmemektedir. Üst noktalarda kayak sezonu daha uzun, o bakımdan üst noktalara telesiyejler yapma çalışmalarını sürdürüyoruz” dedi.

9656

“UYGUN HAVA OLMASI HALİNDE ENTERASAN UÇUŞLAR OLABİLİR”

Metroloji yetkilileri ile birlikte uygun hava koşullarının değerlendirildiğini belirten Vali ÖNER; “Davraz Dağını bir bütün olarak değerlendirmeye çalışıyoruz. Eğirdir’le, Antalya’yla, Antalya körfeziyle, Burdur’la birlikte değerlendirmeye çalışıyoruz. Yamaç paraşüt imkânı netleşirse, Davraz’dan kalkış yapan yamaç paraşütçülerinin nereye kadar gidebileceklerine dair farklı değerlendirmeler var. Uygun termik yakalanması halinde, uygun ısınan ve yükselen hava boşluklarının bulunması halinde çok enteresan sonuçların alınabileceğini düşünüyoruz.

Daha önceki görev yerim olan Çankırı Bayramörende başlattığımız yamaç paraşütü çalışmalarında 239 kilometreye kadar uçuş yaşandı. Bu Türkiye’de rekor bir uçuştu. Bir diğer uçucu 234 kilometre uçmuştu. Bu rekorlar yakın tarihte geride kalabilecek rekorlar olarak değerlendiriliyor. O sürece Davraz olarak katılmak istiyoruz. Uygun termik ölçüleri ne ölçüde bulunabiliriz, bilemiyorum, zaman gösterecek.  Çünkü kayaların ısınması ve oradaki havanın ısınarak yükselmesi önemli oluyor. Yamaç paraşütü olarak o ısınarak yükselen havanın yakalanması gerekiyor. Bu takdirde daha yükseklerden uçuş sağlanabiliyor ve daha uzun mesafelere uçulabiliyor. Bu klimatik çevreler var mı, yok mu bir süre daha araştırılacak” dedi.

İl genel Meclisi Üyesi ve Turizm Derneği Bşk. Yrd. Fevzi ÖZDEMİR; “Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz, bizimle birlikte zirveye kadar çıktı. Burayı kendi gözleriyle görmesi iyi oldu. Davrazı, Isparta’nın Turizm penceresi olarak düşündüğümüzde, buraya yapılan her yatırımın ne kadar önemli olduğunu anlarız. Bütün amacımız burayı sadece bir iki ay değerlendirmek değil, on iki ay değerlendirmektir” dedi.   

Yamaç paraşütü hocası Tahsin TEKİN; “Davraz eğer eksiklilikleri giderilebilirse güzel yamaç paraşütü yeri olabilir. Burada yamaç paraşütü yapabilmek için yükseklik ve çeşitli yönlere uçabilme imkânı var. Ancak tabi öncelikle dağın zirvesine ulaşımı temin etmek gerekmekte, kalkış yerlerinin hazırlanması gerekmekte. İlk görüş olarak bunları söyleyebilirim. Alt yapı tamamlandığı zaman birkaç arkadaşla birlikte ilk uçuşumuzu gerçekleştireceğiz. Sayın Valim bu konuda çok hevesli gözüküyor. Bizde Sayın Valimin her zaman yanındayız” dedi