2004 yapımı Dilara Camii ilk girişte size, bugün Müze olarak değerlendirilen dünya şaheseri Ayasofya duygusu yaşatıyor. 

AYASOFYA DUYGUSU VERİYOR
    Ayazmana Mahallesi sınırları içerisinde 2004 yılında inşa edilen Dilara Camii’ne ilk girdiğinizde, müthiş bir heyecan kaplıyor içinizi. Zira eser ile ilk göz temasını kurduğunuzda bugün Müze olarak kullanılan dünya değeri Ayasofya’ya adım atmış hissine kapılıyorsunuz. Mabedin Ana İbadet Salonu’ndaki ortalama 100 ampullü devasa avize sistemi ve göz kamaştırıcı güzellikteki ve özenle yazılmış Hat eserleri sizi Ayasofya’ya götürüyor. 
ÇAĞDAŞ CAMİLERİN EN FARKLISI
    Dilara Camii, Merkez İlçe’de, yakın tarihte inşa edilen modern ve çağdaş eserlerin en farklısı. Zira eser, diğerleri gibi birbirinin tıpa tıp aynısı değil. Her açıdan farklı bir eser. En temel özelliği: Hat eserleri müthiş derecede güzel.

EN GÜZELİ İSE İŞTE BU ÖZELLİK
- Eserin arsa bağışı,
- Mimari çizimi
 - İnşaat maliyetlerinin karşılanması 
- Üniversite öğrencilerine yönelik 100 kişi kapasiteli Yurt yapılması
Tek bir kişiye ait: Merhum İsmail Çetin
Mahalle halkı O’na ‘İslam Âlimi’ diyor. 

İŞTE O ESER: 
    Ayasofya’yı andıran Ayazmana Mahallesi’ndeki Dilara Camii, yakın tarihte ibadete açılan Mabetlerin neredeyse en farklısı. Mimari yapısı, Kubbeleri ve Hat Tezyinatı ile baş döndüren işte bu eserin ilk doğuşu 1994 yılına dayanıyor.

A’DAN Z’YE ESERE EMEĞİ VAR
    Yöre halkının ‘İslam Âlimi’ diye hitap ettiği İsmail Çetin, şu anki 3 Bin m2’den oluşan yerleşkeyi, dostlarının da katkısıyla satın alıyor. Dönemin Belediye Yönetimi’nin ‘arsayı biz istimlâk edelim. Kurduğunuz Vakıf ve Derneğe bu arsayı hediye edelim’ teklifine karşı çıkıyor. 3 Bin m2 arsayı dostlarının da katkısı ile satın alıyor. Ve inşaata 1994 yılında başlanıyor.
    700 m2 inşaat alanına kurulu olan eserin maliyetlerinin çok büyük bir dilimini de kendisi karşılıyor. Şu an Merhum olan İsmail Çetin, hayatının ikinci baharını Dilara Camii, Vakıf, Dernek ve ücretsiz Yükseköğretim Yurdu Projesi’ne adıyor.    
    Caminin mimarisini de kendisi çiziyor. İnşaat masraflarını da kendisi karşılıyor. Isparta’da hiçbir Mabette yapımı için para toplanmayan ender eserlerden biri de 1500 kişi kapasiteli işte bu Camii. Gelen bağışlar, yardımlar kabul ediliyor; ancak hiçbir kanaldan para toplanmıyor. Giderlerinin tümünü Vakıf, Dernek ve İsmail Çetin karşılıyor. 
    10 yıllık inşaat sürecinden sonra eser 2004 yılında ibadete açılıyor. 

KADIN VE ERKEK GİRİŞİ FARKLI
    Eserin Mimarisi çok farklı. Kubbeleri ile öne çıkan bir eser. Girişte kemerler karşılıyor sizi. Ardından Son Cemaat Mahfili’nde 6 Kubbe var. Ana İbadet Salonu’nda da Yarım Kubbe, Aslan Göğsü ve Ana Kubbe olmak üzere 30’dan fazla kubbe bulunuyor. Bu yapılar çok mistik bir hava katıyor. Caminin akustiği de inanılmaz. Kubbe altlarında ses dalgalarının Mabedin her tarafına yayılması için kanallar açılmış. Caminin Hafız İmam- Hatip’i Yaşar Boz, eserin ses akustiğinin muhteşem olduğunu söylüyor. Camide kadınlar ve erkekler için farklı girişler var. Yani kadın ve erkek Camiye girerken birbiri ile karşılaşmıyor. Giriş sistemleri farklı. Yapı bu yönüyle de diğer Mabetlerden ayrılıyor. 
    Eserde Kadınlar Mahfili dâhil, 1500 kişi aynı anda ibadet edebiliyor. 
    Eserin Ana Kubbe yüksekliği 24 metre
    700 m2 inşaat alanına kurulu Caminin 2 tane çift Şerefeli Minaresi var. Minare yüksekliği 34 metre. 
    Eser içerisinde 30’dan fazla Çeyrek, Yarım, Aslan Göğsü ve Ana Kubbe var. 

İŞTE GÖZ ALICI HAT SANATI    
    Ayazmana Mahallesi sınırları içerisindeki Dilara Camii’nin en özel yanı göz alıcı güzellikteki Hat çalışmaları
    Caminin dört bir köşesi bu muazzam eserler ile süslü durumda. 
    Hat eserlerinde imza Esat Efendi’ye ait
    Esat Efendi, Merhum Tarih Büyük Körükçü’nün öğrencisi.
    İşte Camideki Hat çalışmalarından seçkin örnekler:
    - Kubbe ana üssünde Ayet- El Kürsi yazıyor
     - Kubbe çevresinde ise Mülk Suresi var 
    - Mihrap’ta Zülfikar şeklinde (Hz. Ali’nin Kılıcı) azılı Nahl Suresi’nin 90’ıncı Ayet-i Kerime’si yazılı. 
    Ayrıca Mihrap, Minber ve Vaaz Kürsü’nün birleştiği noktalarda Tevhid-i Şerif Hat Sanatı ile yazılı.
    Duvarlarda asılı levhalarda Allah, Hz. Muhammed, 4 Halife ve Hz. Hüseyin ile Hz. Hasan’ın isimleri yazılı 

MİNBER YATAY
    Dilara Camii’nde Minber, Mihrap ve Vaaz Kürsüsü ahşaptan yapıldı. 3 eserde birleşik. Alışılagelen uygulamaların tersine Minber Cami içerisinde dikey konuşlandırılmamış. Vaaz Kürsüsü ve Mihrap’ın yanına yatay şekilde inşa edilmiş. 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE 
YÖNELİK YURT VAR
    Yerleşke içerisinde üniversite öğrencilerine yönelik yurt var. Ağırlığı İlahiyat Fakültesi olmak üzere üniversite öğrencilerini kabul ediyor. Yurt ücretsiz şekilde hizmet veriyor. Yurtta en modern koşullar var. İnternet, kütüphane ….
    Masrafları Dilara Vakfı karşılıyor.
    Ayrıca Dilara Derneği var. Dernek de Caminin masrafları ile ilgileniyor. Caminin enerji gideri yazın aylık ortalama 600 TL. 
    Dilara Vakfı’nın ve Dilara Derneği’nin Başkanlığı’nı M. Sait Çetin yapıyor.
    Caminin alt katı konferans salonu olarak değerlendiriliyor. Ayrıca çay ocakları ve sosyal tesisler bulunuyor
    Dilara Camii’nde kermes faaliyetleri de yapılıyor.
    Cemaate yönelik ise her hafta Cuma Namazı sonrası ikram yapılıyor. Çay, Kahve, simit, peynir, börek, çörek vd gıdalar ikram ediliyor.
    Her Cumartesi günü Sabah Namazı sonrası cemaate kahvaltı ikram ediliyor.