18-24 Mart Yaşlılar Haftası münasebetiyle, Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Belediyesi, Gerontologlar Derneği ve SDÜ Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu işbirliği ile bugün Hükümet Meydanı'nda etkinlik düzenlendi.

Kaymakam Abdullah Akdaş, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Karasakal, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, yaşlılarımız ve öğrencilerin katıldığı program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO Yaşlı Bakım Bölümü Öğretim Görevlisi ve Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar Gürdal şunları söyledi:

"Her insan için değişik mana ve önem ifade eden yaşlılık, hayatın çok özel bir dönemidir.

Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır.

 Yaşlılık dönemi itibar gerektirmektedir bu aynı zamanda bir minnet borcudur. Yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi, daha aktif olması ve yaşama bağlı kılınmaları gerekir.

Yaş almak olarak algılayabileceğimiz yaşlanmak ile saygınlık kavramının birbirine paralel olarak arttığını anlamaktayız.

 Ancak yapılan araştırmalar ile ve herkesin kişisel gözlemine dayalı olarak toplumda yaşlılara saygının azaldığını hatta yerini şiddet ve suistimale bıraktığı da görülmektedir.

Bir ömrün büyük kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş insanların, yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde ömürlerinin sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları vardır.

dsc_1279.jpg

Ailelerinden ve çocuklarından bu hizmeti çeşitli nedenlerle alamayanlara bu hizmet imkânlar ölçüsünde Devletimiz tarafından verilmektedir.

Ancak devletimizin çalışmaları yaşlılarımızın sorunlarının çözümü ve toplumda hak ettikleri yeri almaları konusunda tek başına yeterli değildir. Toplumda bu bilincin yerleşmesi, bugüne kadar olduğu gibi gönüllü kuruluşlarımızın ve yurttaşlarımızın katkıları ile yaşlılarımıza daha iyi yaşama koşullarını sağlayabiliriz, bu alanda yetiştirdiğimiz Yaşlı Bakım Teknikerleri ile daha profesyonel hizmet anlayışına, daha hızlı adımlar ile geçmeliyiz.

Yaşlılarımıza ve onların sorunlarına sahip çıkmak insanlık ve yurttaşlık görevimizdir.

Tüm bu duygu ve düşünceler ile bizlere bu güzel organizasyonda destek olan başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı olmak üzere, Sayın Kaymakamımız Abdullah Akdaş’a, Sayın Belediye Başkanımız Ömer Şengöl’e ve Sayın Yüksek Okul Müdürümüz Deniz Türköz Altuğ hocama sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

Ayrıca gün boyunca ilçemizin farklı mahallelerinde yaşlı vatandaşlarımız ile buluşacak olan ve bu organizasyonun perde arkasındaki öğrencilerime de teşekkür etmek istiyorum.

Tüm vatandaşlarımıza yaşama sevinçlerinin hiç kaybolmadığı, sağlıklı, mutlu ve huzurlu nice günler geçirmesini temenni ediyor, bir kez daha Yaşlılar Haftamızı kutluyorum. Hepinize en derin Saygı ve Sevgilerimi sunuyorum."

Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Deniz Türköz Altuğ da "Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Belediyesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ile birlikte gerçekleştirmekte olduğumuz Yaşlılara Saygı Haftası Programımıza hoş geldiniz, hepinizi en derin duygularımla selamlıyorum." diyerek başladığı konuşmasında "Her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız ve dünya nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan yaşlılara, Sevgi ve Saygıyı dile getirmek için, 1982 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından 18-24 Mart tarihleri arası “Yaşlılara Saygı Haftası” olarak ilan edilmiştir.

dsc_1267.jpg

Doğurganlıktaki düşüş, tıptaki ilerlemeler ve demografik değişim gibi etkenler yaşlı nüfusun artmasında ki başlıca etkenlerdir.

Nüfus yaşlanmasının diğer bir göstergesi, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının %10,0’u geçmesidir.

Türkiye’de yaşlı nüfus, diğer yaş gruplarına göre daha yüksek bir oranda artış göstermektedir.

“Demografik değişim” sürecinde olan ülkemiz, genç bir nüfusa sahip gibi görünse de, mutlak yaşlı sayısı oldukça fazladır.

Yaşlılara yönelik olarak Politikacılar, sivil toplum örgütleri ve sağlık personeli başta olmak üzere, tüm topluma yaşlılık ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

dsc_1251.jpg

Yaşlanmanın üretim, iş kolları, sağlık, eğitim ve diğer başlıca alanlara olumsuz etkileri ve çözüm yollarını içeren stratejik planlar hazırlanmalıdır. Yerel yönetimlerden başlayarak tüm ülkede “yaşlı dostu” ortamlar oluşturulmalıdır.

Bu gün burada bu oluşumun güzel bir başlangıcı için Üniversitemiz, Kaymakamlığımız ve Belediyemiz ile birlikte ilk adımımızı atmış bulunmaktayız.

 Bu adımlarımızın devamının gelerek sadece yaşlılık ve yaşlanma konusunda değil, bilimin her alanında birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürmeliyiz.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK demiştir ki “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmaya hakkı yoktur.”

dsc_1284.jpg

 Bu duygularla tüm büyüklerimizin Yaşlılara Saygı Haftasını kutluyor, nice sağlıklı ve mutlu günler temenni ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum…" dedi.

Yaşlılara Saygı Haftası etkinliğini gerçekleştiren öğrencilere Kaymakam Abdullah Akdaş'ın çiçek takdiminden sonra Eğirdir Huzurevi'nde bulunan yaşlılarımızı ziyaret, SDÜ tarafından hazırlanan aktif ve sağlıklı yaşlanma standında ise ücretsiz yapılan kan şekeri ve tansiyon ölçümleri ile program sona erdi.