Vali Günaydın, “Kısa bir süre içerisinde lavanta turizmi için gelen ziyaretçi sayısı 50 bini geçti. Lavantanın güzelliğini görmek isteyen vatandaşlarımızın gecikmeden, sezon bitmeden mutlaka Isparta'yı ziyaret etmelerini bekliyoruz” dedi.

Vali Şehmus Günaydın, devam eden lavanta turizmiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Lavantanın sadece kozmetikte kullanılmadığını aktaran Vali Günaydın, lavanta turizmi açısından da ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi. Vali Günaydın, "Misafirlerimiz Kuyucak'ta gün geçirmek için konaklama imkanına kavuştular. Ziyaretçilerimize yeme-içme konusunda ciddi hizmet verecek yerler açıldı. Özel sektöre bu alanda destekler verdik. Ulaşım konusunda altyapımızı tamamladık ve lavanta sezonunu açtık. Isparta olarak bu sene en az 500 bin ziyaretçiyi bekliyoruz. Kısa bir süre içerisinde lavanta turizmi için gelen ziyaretçi sayısı 50 bini geçti. Lavantanın güzelliğini görmek isteyen vatandaşlarımızın gecikmeden, sezon bitmeden mutlaka Isparta'yı ziyaret etmelerini bekliyoruz çünkü bu görsel şöleni kaçırırlarsa bir sene beklemek zorunda kalacaklar” dedi.

“Üreticimiz Daha Fazla Kazanç Elde Edecek”

Isparta lavantanın 35- 40 yıllık bir geçmişi bulunduğunu belirten Vali Günaydın, “Komşu ilimiz Burdur'da lavanta üretimi yapılıyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile bir projeyle üreticilerimizi yurt dışına gönderdik. Oraya giden gerek Burdur gerekse de Isparta lavanta üreticileri, lavantanın gelir getirici özelliklerini daha iyi anladılar. Bize lavanta üretimi yapacağımızda çeşidini değiştirmemizi söylediler. Fransa'da bir çeşit hastalıktan bahsettiler. Yerinde gördüler, bu arkadaşlarımız. Burada yaptıkları gözlemlerde Isparta'mıza ve Burdur'umuza daha uygun bir lavanta çeşidini buldular. Yeni ekim sahalarında lavantanın çeşidi dikilecek. Bunun için il tarım müdürlüğümüz ve üniversitemiz üreticilere destek veriyor. Bu lavanta çeşidini değiştirdiğimiz zaman üreticilerimize çok büyük bir katkı olacak. Daha önce bahsettiğimiz lavantanın yağını 15-20 avroya satarken, yeni lavanta türünün yağını 100-120 avroya satacakları için üreticimiz daha fazla kazanç elde edecek” şeklinde konuştu.