Metin Çelik İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Metin Çelik, konut faiz oranlarının yüzde 1.50’yi bulmasının sektöre yansımasının çok olumsuz olduğunu söyledi. Yap-sat sektörünün lokomotifi olduğu inşaat sektöründe yaprak kıpırdamadığını belirten Çelik, “bu durum 500 kalem ürünün ticaretini yapan sektörleri etkiliyor. Acil müdahale gerekiyor” dedi.

İnşaat Mühendisi Metin Çelik, 24 Haziran seçimleri öncesinde devlet bankaları eliyle yapılan konut kredisi faiz indiriminin sektörde bir nebze olsun hareketliliği sağladığını belirten Çelik, “o dönemde daire satan arkadaşlarımız oldu. Biz de sattık. Arayan-soran  çoktu. Ama şimdi faiz oranları 1,50. Bu oranlarla kimse daire sormuyor. Yaprak kıpırdamıyor” dedi.

Yeni Hükümetten konut kredi faiz oranlarının 1’in altına düşürülmesi yönünde acil beklentileri olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu:

“Kredi oranları 1.50’yi buldu. 1’in altına düşmesi gerekiyor. 0,98, 0,90 olmalı, daha altı çok iyi olur.


Vatandaş 300 bin TL kredi çekecek, geri dönüşümü 650 bin TL.

Bunu nasıl ödeyecek. 10 yıl sonra aldığı daire bu kadar fark getirmiyor. 300 bin TL kredi çeken 450 bin TL ödemeli. O zaman 10 yılda amorti eder, o kadar değer kazanır. Yeni hükümetimizden beklentimiz konut faiz oranlarının düşürülmesi. İnşaatta yaprak kıpırdamıyor. Yatırımlar durdu. Yeni arsa anlaşması yapmıyoruz. Acele etmiyoruz çünkü bize gelip daire soran yok. Maliyetler zaten diz boyu. Fiyatlar yüzde 40 oranında arttı. Isparta’nın piyasası 300 bin TL’den sora çekmiyor.”