İGSİAD’ın organizasyonunda beşincisi gerçekleşen İşdünyası buluşması İstanbul’da yapıldı. Yoğun bir katılımın gerçekleştiği toplantıda siyasilerin, bürokratların ve iş dünyasının temsilcilerinin ortak görüşü, Isparta lobisi oluşturmak, tanışmak, kaynaşmak ve güven ortamı sağlamak şeklinde oldu!.    

Isparta iş dünyasının beşinci toplantısı hafta sonu İstanbulda gerçekleşti. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Ispartadan katılımın yoğun olduğu toplantı, işletmeciliğini Ispartalı hemşehrilerimizin yaptığı Hilton otelinde gerçekleşti. Toplantıya Isparta Milletvekilleri S.Sadi Bilgiç, Recep Özel, Sakarya valisi H.Avni Coş, merkez valisi Celalettin Cerrah, Isparta Belediye Başkanı Y.Ziya Günaydın, ITSO meclis başkanı Osman Şahlan, ITSO yönetim kurulu başkanı Şükrü Başdeğirmen ve yönetim kurulu üyeleri, Borsa meclis başkanı Nuri Selçuk, yönetim kurulu başkanı Ahmet Adar ve yönetim kurulu üyeleri, Baka Genel sekreteri Tuncay Engin, İGSİAD Başkanı Alper Bayhan ve yönetim kurulu üyeleri ile  çok sayıda işadamı katıldı. Kokteyl ve yemekli toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Evsahipliğini İGSİAD’ın, sponsonrluğunu ise BORSA’nın yaptığı toplantı sonrası katılımcılara Isparta ekmeği, Gül ve eglantinenin ürünlerinden hediye edildi. Oldukca samimi ve sıçak bir ortamda gerçekleşen toplantının açılışın konuşmasını yapan İGSİAD Başkanı Alper Bayhan yaptığı konuşmada şunları söyledi.

‘Hemşehrilik bir kalkınma modelidir’

“Sevgili Isparta’lılar Isparta’da doğanlar, eş durumundan Isparta’da olanlar ve Isparta’yı sevenler. Isparta İş Dünyası Platformu toplantımıza hoşgeldiniz, şeref verdiniz. Kıymetli  misafirler Isparta İş Düyası Platformunda amacımız mikro Milliyetcilik değildir. Ortak paydamıza Isparta’yı koyarak kalkınmak ve sinerji oluşturmaktır. Hemşehricilik bir kalkınma modelidir. Duyguyla çalışan karmaşık olmayan bir projedir. Kıymetli misafirler küresel ekonomi firmalara her geçen gün yeni kavramlar öğretiyor. Hep birlikte yeni kavramlarla ve olgularla karşılaşıyoruz. Günümüzde net work ilişki ve iş birliği çok önemli bir ekonomik değer haline gelmiştir. Küresel ekonomi bir işci ve iş birliği ekonomisine dönüşmüştür. Bu yeni ekonomik ortamda sosyal sermayede tıpkı para sermayesi gibi bir tür ekonomik değer kimliğine bürünmüştür. Sosyal sermaye diğer bir ifadeyle birlikte iş yapabilme üretebilme kapasitesi firmaların kendileri,bölgeleri hatta ülkeleri diğerleriden ayırmakta ve hatta rekabet  gücü kazandırmaktadır.

Sosyal sermaye iş ortamında aktörlerin ortak dile sahip olmasıdır. Tıpkı bir aile gibi birbirlerinin hareketinden, gözünden, kaşından ne olup bittiğini anlamasıdır. Bu tür bir sosyal sermaye kendiliğinden ortaya çıkmaz. Sosyal sermaye tıpkı bir aile kurmak gibi emek gerektirir. Bizde Isparta İş Dünyası Platformuna bu emeği vererek en değerli sosyal sermayemiz olan hemşerilerimizle kaynaşmak üzere bu toplantıların 5.ni gerçekleştiyoruz. Isparta İş Dünyası Platformu Isparta dahil  İstanbul’da dost meclisindeki sohbetlerle başlayan 2013 yılı başında aksiyon alan bir harekettir. Daha sonra Ankara, Antalya, İzmir gibi illerimizde yaptığımız toplantılarımızla hemşerilerimizin teveccühü ile bugüne gelmiştir. Bu toplantılarımızın 1.sinde Isparta’da Mart 2013’de yıllardır memleketinden uzakta kalmış  bir hemşerimiz sayın Bülent Sarıgül Hindistan’a veya Düzce’ye yapmaya düşündüğü yatırımı pozitif ayrım yaparak Isparta’ya kazandırmıştır. Ben kendisine şahsım ve Isparta adına teşekkür ediyorum.

Demir Çelik sektöründe grurumuz olan BLS  makinanın sahibi Bülent beye tekrar teşekkür ediyorum. Biz Isparta’da iş yapan olarak sizlerden Isparta dışındaki iş alanlarınızı Isparta’ya taşıyın, Isparta’ya yatırım yapmalısınız demiyoruz. Tabii ki yapılacak yatırımlarınızda uygun olursa Isparta’yı tercih etmeniz bizleri son derece memnun edecektir. Dostluk ve ilgi alanında garantide veriyoruz. Ama öncelikle sizlerde beklediğimiz kaynaşmak, dünyayı tanıyan, dünyayla iş yapan siz dostlarımızdan vizyon transferi yapmaktır, etkileşimimiz çok önemlidir. 

Bizler; işlerini başaran ve topluma faydayı düşünen siz değerli dostlarımızla bir araya geldikçe sinerji olacak zaten var ve güçlü olan insan kaynağımızı sosyal sermayemizide daha iyi kullanacağız. Bu sinerji oluştuğunda bunlar kim diye bakıldığında birlik beraberlik içinde olan bir gruba toplumun saygıyla aktığını göreceğiz. Bundan sonrası için her ilde tanışan hemşerilerimizin rutin toplantılarla oluşmasını ve yılda birkez de Isparta’da buluşulmasını gerçeklestirmek istiyoruz. Bu konuda da gereken kararlılığımı gösterecegim. Şahsım ve arkadaşlarım adına söz veriyorum. Bugün burada yurt dışı programı nedeniyle aramızda olamayan sayın ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi beyi de Isparta’da verdiği bir söz vardı. Kendisinin Denizli’de uygulamış olduğu bir yol haritası olan arama konferansı olan ‘’Isparta Geleceğini Arıyor ‘’ismiyle gerçekleştireceğiz. Sizleri de bu toplantımızda aramızda görmek istiyoruz. İlimiz ve yöresi Teke yöresi bireysel oyunlar oynar. Halay çekmeyi, horon tepmeyi öğrenebilmek adına hepinize saygılar sunuyorum. Daha sonra kürsüye çıkan BAKA Genel sekreteri Tuncay Enginde konuşmasında şu görüşlere yer verdi.

Ispartada güzel şeyler oluyor

“Saygıdeğer valilerim değerli Milletvekilim Isparta Ticaret Sanayi Odamızın değerli Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Başkanı ve Meclis Üyeleri  Isparta Ticaret Borsası Başkanı ve üyeleri Isparta Genç İş Adamları Derneği Başkanı ve üyeleri birbirini tanımayan bir çok Isparta’lı hemşehrilerimiz organizasyon dolayısıyla bir araya geliyor” dedi. Isparta’da çok güzel çalışmalar olduğuna değinen Engin “Bu projede adı geçen herkes çok ciddi bir şekilde çalışıyor. Mesela organize sanayi bölgesi. İkinci organize sanayi bölgesini sorunları çözüldü ve proje hızla devam ediyor.

İhracatda çok büyük bir artış yaşadık. Bunun başlıca sebeplerinden biriside yaptığımız iş birliği. Bu katılımdan dolayıda Ispartalı  iş adamları 5 bin kişilik yurt yapacaklar ve bunun alt yapısı hemen hemen oluştu. Önümüzdeki  3 ay içerisinde bin kişilik çağrı merkezi oluşturuyoruz.  Özel okullar yapılıyor .Gülpetek sanayi iki, üç  katına çıkıyor.  Gerçekten Isparta’da çok olumlu şeyler oluyor. Bütün katkı sağlayanlara teşekkür ediyoruz. Bugün katılım sağlayan herkese yürekten teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.  Organizasyonun sponsoru olan BORSA meclis başkanı Nuri Selçuk’ta yaptığı konuşmada şunları söyledi.

Isparta siyasetin merkezidir

“Isparta Türkiye’de hem siyasi bakımdan hemde iktisadi bakımda önemli bir noktadır. 1700 lü 1800 lü yıllarda Türkiye Anadolu’nun o günkü Osmanlı’nın ticaret merkezidir. Isparta teke zortlatmasında ahengi yakalamıştır. Isparta ekonomik olarak patlamaya hazır bir bomba gibidir. Bizden sonraki nesiller Isparta’yı daha ileriye götürecektir.   1900’lü yıllarda da siyasetin merkezidir. Yedi tane Başbakan çıkarmıştır. Ben Isparta’nın ekonomik olarak patlamaya hazır bir bomba noktası olduğunu düşünüyorum. Çünkü Isparta belirli dönemlerde belirli çıkışlar yaşanmış daha sonrasında da bu dönemlerden etkilenerek  belirli bir yavaşlama dönemine girmiştir. Bu geçiş dönemini en iyi şekilde atlatacagımızı düşünüyorum. Daha sonra kürsüye çıkan ITSO başkanı Şükrü Başdeğirmen’de konuşmasında özetle şu görüşlere yer verdi.

Amacımız Isparta’yı ileriye taşımaktır

“Isparta dışındaki illere çok özendiğini dile getiren ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen “Dışardaki illere çok özenirdik. Özlenen bu tabloyu yeniden görmek çok mutlu etti. Antep, Trabzon ve Denizli toplanıyor da neden biz toplanamıyoruz. Bizlerde istedikten sonra toplanabiliyoruz. IGSİAD ile bu konuda beraber olacağımız söylemiştik ve bu toplantılarda ortaklıklar yaşıyoruz. Eleştiriyi seviyoruz. Isparta’da çok güzel olaylar oluyor mesela SDÜ hizmet sektörünü öne çıkardı. 11 ilin nüfusundan daha fazla bir üniversitemiz var. Isparta O kadar büyük bir il ki kendi içimizde küçük görüyoruz kendimizi. Türkiye’nin hedefi 500 milyar  dolar. 12 ülkeyi ziyaret ettik ve bu ziyaretlerin meyvesini alacağız. Isparta İstanbul arasında 7 gün uçak var ve sürekli dolu oluyor. Ekonomi kampüsü ise 2 yılda tamamlanacak.  Bu toplanma organizasyonu çok güzel oldu. Bu toplantıda çok büyük sinerji yarattı. Amacımız Isparta’yı daha ileriye taşımak. Bizim buraya gelmemizin nedeni Isparta’daki olayları anlatmaktır. Bu yapılan projenin sonuna kadar destek vereceğiz. Arkadaşlarla beraber ne gibi gelişmeler var bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Bazı gittiğim yerlerde bu toplantıları anlattığımda büyük bir şaşkınlıkla karşılanıyoruz. Gerçekten Isparta’da çok güzel gelişmeler  oluyor. Isparta’yı SDÜ öne çıkardı. Bir eğitim fabrikası olarak SDÜ ile gurur duyuyoruz. Biz Isparta’da kendimizi küçük görüyoruz ama bu nüfus ile yapılan işlerle dudak ısırtıyoruz. Yapılan ve yapılacak olan ihracatlar için bütün imkanlarımızı ortaya koyduk ve bunun meyvesini alacağız. İhracatlarımızı artırmak için sanayileşmemiz gerekiyor. Oturarak ihracatı artıramayız. Kozmetikte Isparta çok güzel yerlere gidiyor. Gülümüzün milli bir ürün yapmak için uğraşıyoruz. Verdiğimiz gül yapraklarını tekrardan işlenerek bize daha pahalıya satması kabul edilebilir bir durum değil” dedi.  Isparta iş dünyası buluşmalarına ilk kez katılan Belediye Başkanı Y.Ziya Günaydın, hem belediyenin çalışmalarında bahsetti, hem de iş dünyasına her konuda destek olacağının sözünü vererek şunları söyledi.

Hiçbir siyasi kavram göstermeden Isparta için herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz

“Isparta her konuda gelişiyor. Gelişen ve değişen Isparta’ya herkesin destek vermeleri gerekmektedir. Türkiye’de yaşanabilirlik sıralamasında 5. Sıradayız. Isparta hepimizin destekleri ile daha ileriye gideceğinden eminim. Hiçbir siyasi kavram göstermeden Isparta için herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bimsblok  ilk zamanlarda 55 bin adet üretiyorken, şimdi ise siparişlere yetişemiyoruz.. İmar bakımında da çok iyi durumdayız. 300 dönüm yeri imara açtık. Yeni otopark alanları da yapacağız” dedi.  Daha sonra söz alan Isparta Milletvekili Recep Özel’de bu tür toplantıların Isparta için büyük bir senerji oluşturturduğunu belirterek şunları söyledi.

Isparta’nın içerisinde markalaşmayı oluşturamıyoruz

“Isparta’da her yer çok güzel. Bu kaynakları değerlendirmeliyiz. Doğal güzelliklerini tanıtmalıyız. Ispartanın renklerini bir araya getiren IGSİAD’a teşekkür ediyorum. Isparta’da tanıtım eksikliği var. Isparta tanıtım A.Ş kurmalıyız. Isparta dışarıda yeteri kadar markalaşmış bir şehir ama kendi içimizde de markalaşmalıyız. Küçük İstanbul’u Isparta’da inşaa edelim.  Mikro milliyetçilik yapmayalım. Isparta’daki bu tip toplantıları sürekli yapmalıyız. Sanayileşmede hızlı adımlar almalıyız. Isparta Yusuf Ziya Günaydın tarafından çok yeşillendirildi. Bu konuda kendisine ne desek az. Yaşanılabilirlik oranında bizim elimizde. Isparta’yı daha iyi noktalarda görmek istiyorsak eğer bu bizim elimizde. Isparta’nın içerisinde markalaşmayı oluşturamıyoruz. Marka oluşturmayı, oluşturabilmeyi ümit ediyorum. Isparta’mız için her konuda hedef koymalıyız ve bu hedefi geçmeliyiz. Isparta’ya daha çok ziyaret etmek gerekir. Isparta’ya İstanbul hedefi koymalıyız. Isparta en iyisini, en güzelini yapar. Hepimizin hedefi bir. Hedifimiz Isparta’yı Türkiye’de büyütmek” şeklinde konuştu. Etkinliğe katılan Sakarya Valisi, hemşehrimiz H.Avni Coş, bir sonraki toplantı için evsahipliği yapmaya ve iş dünyasını Sakarya’da ağırlamaya hazır olduğunu belirterek şu görüşlere yer verdi.

 Isparta’lıların bütün sıkıntılarını çözmeye hazırız

“Sakarya’da Ispartalı’ları görmek istiyoruz. Bu şekildeki buluşmalar ve bu toplantılardan oluşan enerjiler ortaya çıkar. Sakarya’da Isparta’lıların hizmetindeyiz. Isparta’lı ların bütün sıkıntılarını çözmeye hazırız” dedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Osmaniye valiliği yapan, merkez valisi hemşehrimiz Celalettin Cerrah’ta konuşmasında kısa olarak şunları söyledi.

Isparta’nın gelişmesi için herkes uğraşır durumda

“Ispartada o kadar güzel yerler var ki ne desek az kalır. Isparta halkı çok sevecendir. Isparta’lı olarak çok güzel yatırımlar yapacağınıza inanıyorum. Sanayicilerimiz kalifiyeli elemanlar bulmakta zorlanıyor. Ben bunu Osmaniyeden biliyorum. Isparta’nın gelişmesi için herkes uğraşır durumda. Bu sıkıntıları da aşacağından eminim.”

Son olarak konuşan Sistem danışmanlık yönetim kurulu başkanı Cengiz Aydemir’de bu tür toplantılar ile birçok kişiyi tanıma imkanı bulduğunu belirterek, bu organizasyonların gerçekleşmesinde büyük emeği olan Mustafa Kaya ve Alper Bayhan’a teşekkür etti.

Haber: Hakan YAMAN / İSTANBUL