Kiraz sevinci: Kiraz hasadı, Isparta’nın ihracat gelirlerine pozitif şekilde yansıdı. Meyve ihracatı 5 milyon dolara yaklaştı.

Temmuz 2017’de yaş sebze ve meyve ihracatı 5 milyon dolar bandına geldi. Meyve, 22 ihracat kalemi içerisinde en yüksek gelir sağlayan 3’üncü ürün grubu oldu. İlk 2 sırayı kimyevi madde ve mamulleri ilâ madencilik aldı. İklimlendirme sanayi, hazır giyim, su ürünleri önemini korudu. Isparta’nın önemli ihraç kalemlerinden biri olan deri mamulleri ise Temmuz’da yurtdışına açılamadı. Havacılık sanayisi için ise 206 bin dolar değerinde ihracat yapıldı.

GÜL ETKİSİ

Fransa, Almanya, Amerika, İngiltere: Isparta, total hacimde yüksek ihracat gelirine tüm çabalara karşın ulaşamasa da Dünya’nın en büyük ekonomilerine girmeyi başarıyor. Fransa, Almanya, Amerika, İngiltere en yoğun ihracat yapılan ülkeler…

Kozmetik ve Parfümeri Endüstrisi’nde Dünya Devi olan Fransa, gücünü Isparta’dan alıyor. Zira Fransa, Temmuz 2017’de Isparta’dan 6 milyon 946 bin 22 dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Bunun tamamı 

-Dünya devleri liste başı

Isparta, total ihracat geliri açısından arzu edilen seviyeyi tüm çabalara rağmen yakalayamasa da Dünya’ya erişimde büyük bir başarıya imza atıyor. Zira Isparta, en yüksek ihracatını Dünya’nın süper ekonomileri Almanya, Amerika, İngiltere ve Fransa’ya gerçekleştiriyor. Isparta, Temmuz’da anılan 4 ülkeye yaklaşık 12 milyon dolar değerinde ihracat yaptı.

-Çin'e mermer ihracatı 

Isparta’nın Çin’e Doğal Taş ihracatı Temmuz 2017’de 4,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Isparta’nın Rusya ile dış ticareti de başarılı bir şekilde devam ediyor. Dönem içerisinde Rusya’ya 200 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. Mısır ile kanallar yine kapalı kaldı. 

Isparta için Serbest Bölge Kanalı tamamen kapalı

Isparta, yurtdışına açılımda ‘Serbest Bölge’ kanalını ne yazık ki kullanamıyor. Atatürk Havalimanı (AHL) Antalya ve Mersin dışındaki 12 Serbest Bölge ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma’dan Kurumu (TÜBİTAK) hiç faydalanamıyor. Ürün vermeyi başardı 3 Serbest Bölge’de ekonomik değer neredeyse hiç yok. İşte üzüntü verici tablo: