İsrafa susma susarsın sloganıyla su temalı çalışmalar yürütülen okulda konu ya ilişkin yine önemli ve örnek bir program gerçekleşti.
Atabey Atatürk İlkokulu Müdürü İbrahim Ethem Öztürk:’’Okulumuz Eko-Okul projesi kapsamında 2 yıldır bu projeyi yürütmektedir. Bu projenin devamını yapıyoruz.2 yıl sürecek bir su projemiz var. Geçen yıllarda arkadaşlarımız geri sönüşüm projesi yapmışlar. Okulumuz Eko-Okul olarak Isparta’da yeşil bayrak almaya hak kazanmış ilk ve tek okuldur. Biz de bu projenin devamı olarak su projesine devam ediyoruz. Su projemiz bu yıl Eylül ayında başladı.2 yıl sürecek 2020 yılı Eylül ayına kadar devam edecek. Proje kapsamında okulumuzda suyun tasarrufu ile ilgili çocuklara sürekli etkinlik yapıyoruz. Yılın her ayı için ayrı bir planlama yaptık, her ay farklı etkinliklerimiz var. Mesela okul koridorumuzda 100 ayrı dilde su yazan bir etkinlik yaptık.Su kaynakları ile ilgili sürekli filimler izletiyor,t-shirt boyama etkinlikleri yapıyoruz.

Deniz ürünleriyle ilgili bir sergi çalışmamız olacak sene sonunda,onu da hazırladık’’ bilgisini paylaşırken,’’Su ile ilgili ne gerekiyorsa çocuklarımıza hepsini yapıyoruz’’ ifadesinde bulunan Atabey İlkokulu Müdür Yardımcısı Emsal Eren Özçelik ise,’’Su temalı etkinlikler içerisinde  çocuklarımızla gölet temizlemeye gidildi.Suyun tasarrufu,suyun kullanımı hakkında bilgiler verildi.Daha önceki projemizde çöpe atılan atıkların geri dönüştürülmesi ile ilgili temalar yer almıştı.Şimdi de sınıflarımızda önceden bitkiler yetiştiriliyordu ve halen buna devam edilmekte.Çocuklar kendi bitkilerini kendileri yetiştiriyor.

Şimdi de akvaryumun temizliğini,canlıların yaşamını kendileri sağlıyorlar.Akvaryumda yaşayan canlılar için suyun vazgeçilmez olduğunu hem öğrenmiş oluyor,hem de suyun kirliliğini önlemek adına nasıl bir temizlik çalışma yapılabiliri öğrenmekle birlikte ailelerini de bu konuda bilgilendiriyorlar.Uygulama gerektiren tüm çalışmalar bu etkinlik içerisinde yer almakta.Velilerimiz 2 yıl süresince yaptığımız atık projesi çalışmalarımızda elektrik ve su tasarrufu yaptıklarını,faturalarının azaldığını söylediler.Bunlar bize gelen olumlu bildirimler.Topluma farkındalıklı bilinçli bireyler yetiştiriyoruz. Çocuklarımız kesinlikle bahçeye çöp atmıyorlar. Kağıt ve plastiklerini geri dönüşüm kutularına atıyorlar. Bunları yaşayarak öğrendiler. Sürekli uyarmak durumunda kalmadık hiç. Çevreye duyarlı, bilinçli bireyler olarak önce kendileri,sonra aileleri ve daha sonra da içinde yaşadıkları toplumu mutlaka konu üzere hassasiyete sevk edeceklerdir.Projenin en büyük kazanımı da bu.Öğretmenlerimizin emeği çok büyük,sürekli etkinlikler düzenleniyor,öğrenciler de buna destek oluyorlar’’dedi.

DSİ 18. Bölge Müdürü Mahmut Berber ve Atabey İlçe Milli Eğitim Müdürü Lale Karcı’nın da katıldığı programa Ankara’dan gelen   DSİ Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Şube Müdürü Vekili, Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi Koordinatörü ve  Su Elçileri Derneği Genel Başkanı Özgür Aydıncak, anlatım ve yönelttiği sorularla çocukların dikkatini önce suya çekti,sonrasında da  su hakkında bilgilendirme yaptı. Program öncesinde açıklamada bulunan Aydıncak,’’Su Elçileri DSİ Genel Müdürlüğü,Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü ortaklığında yaptığımız bir proje.Avrupa Birliği projesi olarak başladık ve 2017 yılı sonunda bitti.Şimdi de biz DSİ olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile protokolümüz dahilinde 2018-2019’da okullarımıza giderek çocuklarımızı suyla ilgili bilgilendiriyor, eğitiyoruz.Okul öncesi,ilk ve orta okul ile liselere gidiyoruz ama bunun yanında davetleri olduğunda ,üniversitelere de gidip yine çocuklarımıza su kaynaklarımızı anlatıyoruz.Anlatımlarımızda şehir çocukları için öncelikle ve özellikle  suyu tasarruflu kullanmaları değil,suyu kirletmeden kullanmalarını aşılıyoruz.Çünkü şehir çocuklarının suyu çok tasarruflu kullanmalarını beklemiyoruz.Kirletmedikleri zaman bizim için daha iyi, çünkü kirletirlerse biz onu temizlemekte güçlük çekiyoruz.Bununla birlikte tarım alanında yaşayan insanların da suyu tasarruflu kullanmalarını istiyoruz,çünkü tarımda giden su vahşi sulama nedeniyle çok yüksek.

Bu bölgede yine vahşi sulamanın yapıldığı bir bölge.Burada da çocuklarımıza bugün vahşi sulamadan damla sulama sistemine geçmeleri yönünde bilgi vereceğiz.Dünyadaki yaşıtı çocuklarla birlikte onların nasıl yaşadığını öğrenecekler.En önemlisi de bir hamburger kaç litre su ile üretilir bunu öğrenecekler.Bir hamburger 2400 litre su ile üretiliyor.30 saniyede yeniliyor ama iki otomobil büyüklüğünde su gidiyor.Buna suyun ayak izi deniliyor.Bu şöyle oluyor;hayvanın doğumundan itibaren içtiği suyu hesaplıyoruz,doğumundan itibaren yediği bitkilerin üretiminde kullanılan suyu hesaplıyoruz,ekmeği,marulu da yine aynı şekilde hesaplıyoruz ve karşımıza bir hamburger için 2400 lt su tüketimi çıkıyor.Veya bir t-shirt 2700 litre su ile üretiliyor.Niye su ile üretiliyor,çünkü  hammaddesi pamuk.Afrika’da yaşayanları kıyafetsiz görürüz ve bunu sıcak iklimde olduklarından zannederiz. Oysa öyle değil.Pamuk yetiştiremiyorlar,çünkü su yok.

Su olmadığından dolayı o üretimi yapamıyor ve o kıyafetleri giyemiyorlar.Bu önemli bir vurgudur.Havalar ısınıyor bugünlerde,sokakta yaşayan diğer canlılar için de bir kap su koymaları yönünde tavsiyelerde bulunuyoruz.Çocuklar zaten bizden öndeler.TRT Çocuk’un bizim için büyük avantajı var..Çünkü TRT Çocuk’ta yayınlanan çizgi filmlerimizle çocuklar aslında suyu öğreniyorlar. Devrim niteliğinde bir çalışmadır bu.Çocuklarımız artık suyu bilen nesil olarak yetişecekler. Bundan 10-15 yıl sonra bizlerin olduğu yerlerde olduklarında o bilinçlerini aktaracaklardır. Çizgi film kahramanımız Mandalina maskotu ile buluşacak çocuklarımız.Onu gördüklerinde çok mutlu oluyor ve büyük ilgi gösteriyorlar’’  dedi.


Çizgi film gösteriminin yapıldığı, çizgi film karakteri Mandalina ‘nın  çocuklarla buluştuğu ve dikkatin suya çekildiği programda çocukların anlayabileceği dilde ve düzeyde su ne kadar önemli, hayatımızdaki yeri ve önemi nedir  bilgilendirmesi yanında,tarımda damlama sulama ile vahşi sulamanın önüne geçelim ve birey olarak suyu kirletmeyelim vurgusu yapıldı.Kirlilik ve tarımda tasarruf temasının üzerinde durulduğu programın bir tekrarının da,gelen istek üzerine aynı gün öğleden sonra  SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencileri için yapılacağı  bilgisi kaydedildi. /Elif AKGÜL