İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, son dönemlerde Isparta’da yapılan uyuşturucu operasyonlarında başarılar kaydedildiğini belirterek yapılan bu çalışmaların artarak devam edeceğini kaydetti. Or, geçtiğimiz altı aylık süreç içerisinde Isparta’da uyuşturucu ticaretine önemli darbeler vurulduğunu aktardı.

Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan da basın olarak Emniyetin yaptığı projelerde vatandaşların bilgilendirilmesi açısından üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalıştıklarını ifade etti.
 
SAYIN VALİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Toplantı’da İl Emniyet Müdür Mehmet Or şu açıklamalarda bulundu; “Emniyet binamızın elektriğini üretme projemizi Sayın Valimiz Memduh Oğuz’un olurları ile BAKA’ya sunduk. Sayın Valimize bize desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Sayın Valimiz kendisine ait temsil giderleri bütçesinden Emniyete 70 bin TL tahsis etti, ayrıca kendi yedek makam arabasını da emniyete tahsis etti.
 
TÜM İLÇELERE MOBESE KURULMASI AMAÇLANIYOR
 
Geçtiğimiz altı ay boyunca basının verdiği mesajlar toplumda bizlere yardımcı oldu. Isparta’da hiç bir sorunu basit görmeyip üzerine gideceğimizi söylemiştik. Amaçlarımızdan bir tanesi suçu olmadan önlemek. İlçelerde şuan sadece Eğirdir’de MOBESE sistemi bulunmakta. Amacımız tüm ilçelerimize MOBESE kurulması. Eğirdir ilçe emniyet binası ise önümüzdeki dönemde yapılacak.

Ekonomik gelire haiz iş yerlerine güvenlik kamerası kurulması gerekiyor. Bu uygulama Isparta'da şu an başlatıldı. Bu konuda Küçük esnafı rahatsız edecek bir şey söz konusu değil.

HIRSIZLIK OLAYLARINA ÖNEM VERİYORUZ
 
Hırsızlık olaylarına çok önem veriyoruz. Bir evde hırsızlık olduğu zaman o ailenin psikolojisi bozuluyor. Bir insanın kendini en güvenli hissettiği yer evidir. İlimizdeki hırsızlık olayları da genelde başka illerden gelen hırsızlardan kaynaklanıyor. Bunun için gece geç saatlerde GBT sorgulaması yapılıyor. Isparta’ya giriş ve çıkışlarda vatandaşlarımızdan bu konuda anlayış bekliyoruz. Amacımız kimsenin vaktini almak değil.

155 acil’e vatandaşların şüphelendikleri olayları bildirmelerini istiyoruz. Vatandaşlarımız hiç tereddüt etmeden bize ihbarlarını yapabilir. Bir olay yerine intikal etmemiz üç dakikayı geçmiyor. Bunu daha az bir süreye indireceğiz. Çünkü ekip sayımızı sürekli artırıyoruz.

Narkotik olaylarda olayların aydınlatılması ve bunun basına yansıması narkotik olayların arttığı anlamına değil, bu konuda daha iyi çalışıldığı anlamına gelmekte.

ISPARTA’YA ÖZEL HAREKET ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
 
Or, Özel Harekat Şube Müdürlüğü’nün kurulduğunu belirterek, buradaki amaçlarının olağanüstü olaylarda hemen mücadele edebilecek bir birimin Isparta’da bulunması olarak belirtti.

Or, “Isparta’da bir havalimanı var askeriye var bu yüzden buralarda meydana gelebilecek bir olaya anında müdahale edebilmek için Isparta’ya böyle bir birimin kurulmasını düşündük. Kurulacak olan Özel Harekat Şube Müdürlüğü’ne atamalar bu yazdan itibaren yapılacak” şeklinde bilgi verdi.

İŞTE EMNİYET'İN (6 AYLIK) SUÇ RAPORU
 
(15 Eylül 2012 – 15 Mart 2013 İstatistikî Verileri)

ASAYİŞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
 
Evden Hırsızlık–55 Olay aydınlatılmıştır.
 Adli mercilere sevk edilen 111 şahıstan 38 i tutuklanmıştır.
İşyerinden Hırsızlık– 74 Olay aydınlatılmıştır.
 Adli mercilere sevk edilen 126 şahıstan 23 ü tutuklanmıştır.
 Otodan Hırsızlık–22 olay aydınlatılmıştır.
 Adli mercilere sevk edilen 29 şahıstan 10 u tutuklanmıştır.
 Oto Hırsızlığı–6 Olay aydınlatılmıştır.
 Adli mercilere sevk edilen 7 şahıstan 2 kişi tutuklanmıştır.
 Kapkaç-yankesicilik–3 Olay aydınlatılmıştır.
 Adli mercilere sevk edilen 2 şahıstan 1 i tutuklanmıştır.
 Bisiklet-Motosiklet-Cep telefonu Hırsızlığı–62 Olay aydınlatılmıştır.
 Adli mercilere sevk edilen 99 şahıstan 10 u tutuklanmıştır.
 Hırsızlık olaylarının genel toplamında ise 233 olay aydınlatılmıştır.
 Adli mercilere sevk edilen 388 şahıstan 86 kişi tutuklanmıştır.


 HIRSIZLIK MALZEMELERİ: Yapılan operasyonlarda vatandaşlarımıza ait malzemeler yakalanarak müştekilerine teslim edilmiştir.

 MALZEMELER:
 • 6 adet cep telefonu
 • 9 adet LCD televizyon
 • 2 adet motosiklet,
 • 1 adet oto,
 • 1 adet çelik kasa,
 • 7 adet oto teybi
 • 32 kova duvar boyası,
 • 1 adet bilezik(2500 TL değerinde)
 • 25 adet alkollü içecek,
 • 1 adet uydu alıcısı,
 • 40 metre ve 40 adet elektrik kablosu ele geçirilmiştir…
 
AHLAK-CİNAYET BÜRO AMİRLİĞİ
 
• Fuhşa Aracılık Etmek Suçundan 22 olayda 26 şahıs yakalanmıştır. Adli mercilerce 1 şahsa denetimli serbestlik verilmiştir.
 • Cinsel Saldırı Suçundan 24 Olayda 31 Şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. 3 Şahıs tutuklanmış 10 şahıs hakkında denetimli serbestlik verilmiştir.
 • Kumar Oynamak İçin Yer temin etmek suçundan 5 olayda 6 kişi hakkında yasal işlem yapılmıştır.
 • Yağma suçundan 8 olayda 23 kişi yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. 5 şahıs tutuklanmıştır.
 • Kasten Yaralama Suçundan 11 olayda 18 kişi yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. 5 şahıs tutuklanmıştır.
 • Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan 4 olayda 7 kişi yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir.
 • 6136 Sayılı SKM(6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında kanuna muhalefet)-Tehdit-Şantaj–31 olayda 40 şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. Şahıslardan 1 kişi tutuklanmış, 1 kişi hakkında denetimli serbestlik verilmiştir.
 • Umuma açık işletmelerde yapılan denetimlerde 144.879 Türk lirası cezai işlem uygulanmıştır.
 • Fuhuş olayında kullanılan 11 ev, 1 Otel hakkında kapatma kararı uygulanmıştır.
 
ÖNLEYİCİ FAALİYETLER KAPSAMINDA
 
Asayiş Hizmetlerinde gündüz ve gece uygulamaları kararlılıkla devam etmektedir. Bu uygulamalarda 79.039 şahsın Genel Bilgi Toplaması sorulmuş olup bu şahıslardan 1478 kişi çeşitli suçlardan arandığı tespit edilmiştir.

 Vatandaşlarımızın GBT sorgusu esnasında zaman açısından mağdur edilmemesi amacıyla ekip otolarımıza 20 adet TABLET PC verilmiş, GBT sorgulamaları hızla tamamlanmaktadır.
 Asayiş Ekipler Amirliği bünyesindeki personel ve araç sayımızı imkânlarımız ölçüsünce artırdık. İdari hizmetlerde görev yapan personelimizde tasarruf sağlayarak alanda görevlendirildi. Asayiş hizmetlerinde ekip sayısını 8 adet artırıldı.
 
VALİLİK İDARİ YAPTIRIM KARARLARI
 
a) İl sınırları içerisinde kamunun istifadesine açık park bahçe ve üzerinde tesis bulanmayan açık alanlarda, belediye sınırları içerisinde, meskun mahallerde, karayollarında piknik ve ören yerlerinde, meydan, cadde, otogar, tarihi ve kültürel mekanlar, banka ATM’leri, mezarlıklar gezinti yerleri vb. yerlerde açıkta alkol almanın engellenmesine dair karar alınmıştır.

 b) Çalınan hurda malzemelerin ve elektronik eşyaların alım ve satımının ikinci el piyasada satışını önlemek amacıyla 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 11. Maddesinin A ve C bendi ile 66. Maddesi kapsamında ikinci el eşya alım satımı yapan işyerlerine satın aldıkları malzemeleri kendilerine satan şahıs ve şahıslarla ilgili kimlik bilgilerini ve alım satımı yapılan eşyanın özelliğinin belirtildiği “İkinci El Eşya Alım Satım Formu” düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

 c) İl sınırları içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarına alışveriş merkezlerine, akaryakıt istasyonlarına kuyumculara, döviz bürolarına, organize sanayi sitelerine, küçük sanayi sitelerine tahsilat bürolarına ve şubelerine ve ekonomik değere haiz işyerlerine bina dışı içi ve çevresini görecek şekilde güvenlik kamerası kurulmasına dair karar alınmıştır.

 d) İl merkezi ve ilçelerimizde bulunan ilköğretim ve lise düzeyindeki okulların çevresinde alınacak tedbirlerle ilgili okulla ilişiği olmayıp okul çevresinde toplanan şahısların okul çevresinden uzaklaştırılması ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanmasına dair karar alınmıştır.

 e) İl sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik hükümlerine göre açılarak faaliyette bulunan umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine (playstation ve oyun salonu, internet kafe, bar, birahane, disko, gazino, diskotek) güvenlik sistemi kurulmasına dair karar alınmıştır.

 f) İl sınırları içerisinde motorlu taşıt kiralayan şirketlerin (Rent A Car) Emniyet Müdürlüğüne kiralanan araçlarla ilgili bildirimde bulunmasının zorunlu olduğuna dair karar alınmıştır.
 

g) İl merkezi ve ilçelerde piroteknik maddelerin satış izni olan işyerlerinin dışında satışının önlenmesi, 12 yaş grubunun altındaki çocuklar tarafından alınıp kullanılmasının önlenmesi, şenlik ve işaret fişeklerinin yetkisiz ve izinsiz kişilere satılması ve kullanılmasının önlenmesine dair karar alınmıştır.
 

h) Çalınan hurda malzemelerin taşınmasının at arabaları ile yapıldığı bilindiğinden İl Trafik Komisyonundan bu tür araçların trafiğe çıkmasının belirli saatler aralığında izne tabi tutulduğu komisyon kararı çıkartılmış ve uygulamaya başlanmıştır.

 1) Vatandaşa verilen hizmet kalitesini artırmak ve daha etkin bir şekilde suç ve suçlularla mücadele edilebilmesi amacıyla personele yönelik hizmet içi eğitimler verilmektedir.
 
EĞİTİMLER;
 
• OC Sprey Gazı Kullanımı Eğitimi,
 • Olay yerinin muhafaza edilmesi ve korunması, olay yerine intikal eden ilk ekibin görevleri,
 • Poliste Zor Kullanma ve Silah Kullanma Yetkisi,
 
• Yakın Savunma Teknik ve Taktikleri,
 
• Toplumsal Olaylara Müdahale Esasları,
 
• Yol Kapanı Kullanımı,
 
• İlkyardım
 
2) Tüm ekiplerimizin olay yerine en seri şekilde intikallerinin sağlanabilmesi için GPS cihazı araçlara taktırılmış, cihazların takılması ile birlikte olay yerine intikal süreleri (Haber Merkezinin ekiplerin yerini tespiti ve yönlendirmesi ile ) en aza indirilmiştir.
 
3) Polis Merkezi Amirliklerimize bağlı sorumluluk bölgelerinde bulunan Mahalle Muhtarları, Okul Müdürleri, Cami İmamları, Apartman Yöneticileri, Oda Başkanları ve Sanayi Esnafının katılımlarıyla il merkezi ve tüm ilçelerimizde huzur toplantısı düzenlenmiştir.
 
4) İl Merkezinden ilçelerimizdeki personele destek sağlanarak suçların önlenmesi ve suçluların yakalanmasına yönelik Yalvaç ve Eğirdir ilçelerimizde GBT uygulamaları yapmak üzere personel görevlendirilmesi yapılmıştır. Yalvaç İlçe Emniyet Müdürlüğünde yapılan uygulamada; 20 ayrı işyeri kontrol edilmiş, 392 şahsın GBT sorgusu yapılmış, 56 araç sorgulanmış, 3 araca toplam 308 TL para cezası kesilmiş, 1 kurusıkı tabanca ve bu tabancaya ait 5 adet kurusıkı tabanca mermisi ile 1 adet hap ele geçirilmiştir.
 
Eğirdir İlçe Emniyet Müdürlüğünde yapılan uygulamada;

 
2 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet av tüfeği, 32 adet çeşitli çap ve markalarda tabanca fişeği, 3 ayrı işyerine idari işlem yapılmış, yapılan GBT sorgulamasında bir şahsın aranır durumda olduğu tespit edilerek yakalanmış, 1 adet kesici alet, 5 gr esrar maddesi, 2 araç trafikten men, 1 araç sürücüsüne alkollü araç kullanmaktan, 1 araç sürücüsüne ehliyetsiz araç kullanmaktan işlem yapılmıştır.
 
5) Vatandaşlar Tarafından Hırsızlık Olaylarına Karşı Alınması Gereken Önlemler Kapsamında bilgilendirme çalışmaları Toplum Destekli Polislik Şubemizce plan doğrultusunda yapılmaktadır. Aşağıdaki broşürler vatandaşlarımıza mahalle polislerince dağıtılmaktadır.
 
a) Evden Hırsızlık Olaylarına Karşı
 
• Apartmanın giriş kapısını kapalı tutun, diafon sistemi taktırarak tanımadığınız kişilere kapıyı açmayın.
 
• Evinizin çelik kapılı olmasına dikkat edin ve çelik barel-çelik rozet ile desteklenmiş kilit mekanizmalarını tercih edin.
 
• Hırsızlar genellikle ilk önce yatak odalarına yönelir ve değerli eşyaların bu odada saklanacağını düşünürler.
 
• Evinizde bulunan değerli eşyalarınızı aynı yerde değil de parçalar halinde değişik yerlerde saklayın.
 
• Balkon kapısı ve pencereleriniz kilitli bulundurun, alt katlarda oturuyorsanız balkonunuza parmaklık ve harekete duyarlı sensörler taktırın.
 
• Evinizin etrafında bulunan şüpheli şahıs ve araçları ücretsiz 155 POLİS İMDAT telefonunu arayarak bildirin.
 
b) İşyerinden Hırsızlık Olaylarına Karşı
 
• İşyerinizde kamera ve alarm sistemleri kullanın ve işyerinizin çevresini ışıklandırın.
 
• İşyeri kapısı ve camlarının, kepenk veya demir parmaklık ile korunmasına dikkat edin.
 
• İşyerinizi kısa sürede olsa terk ederken kapıları kilitleyerek alarmı aktif hale getirin.
 
• İşyerinize müşteri şeklinde veya bir şey sormak maksadıyla gelerek işyerinizi dikkatle inceleyen şüpheli şahıs veya şahısları en kısa sürede polise bildirin.
 
• İşyerlerinde özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasının da caydırıcı olacağını unutmayalım.
 
c) Oto Hırsızlığı Olaylarına Karşı
 
• Baston veya pedal kilidi kullanın,
 
• Araçları ana arterler üzerinde, aydınlık yerlere park edin,
 • Araç çalışır vaziyette ve/veya kontak anahtarı üzerinde iken kısa süreli de olsa aracı terk etmeyin,
 
• Ruhsat belgesinin araç içerisinde bırakmayın,
 
• Kontak anahtarının ev veya işyerinde kolayca bulunabilecek yerlerde bırakmayın.
 
d) Otodan Hırsızlık Olaylarına Karşı
 
• Otomobilinizi her zaman dikkatlice kilitleyin, kapıları, pencereleri, tavanı (sunroof) ve bagajı kapatmayı unutmayın.
 
• Otomobilliniz ile seyahat ederken; Otomobiliniz kapılarını kilitleyin ve camlarını sonuna kadar açmayın.
 
• Çantanızı oturduğunuz koltuğun yan tarafına veya arka koltuğa bırakmayın. Dışarıdan kolayca ulaşılamayacak yerleri tercih edin.
 
• Otomobilinizden kısa bir süre için ayrılsanız bile, kontağı kapatıp anahtarı yanınıza alın. Camların kapalı ve kapıların kilitli olduğundan emin olun.
 
• Otomobil içerisinde bıraktığınız çanta, cüzdan vb. eşyalarınızın hırsızların dikkatini çekeceğini unutmayın. Eğer yanınıza alamayacaksanız mutlaka bagaja kilitleyiniz.
 
ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
 
İlimizde Eğitim veren tüm okullarda okul irtibat görevlilerimiz bulunmaktadır. Okulların girişi ve çıkışlarında resmi ekipler, sivil görevlilerimiz ile güvenlik tedbirlerini artırdık.
 
Çocuklarımızın boş zamanlarını geçirdiği internet kafeler ekiplerimizce denetlenmektedir. Son altı ay içerisinde 46 internet ve playstation salonunda denetim yapılmış olup küçük yaşta çocukları internet kafeye alan ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmeyen iş yerlerine 7.852 TL cezai işlem yapılmıştır.
 
Çocuklarımıza yönelik 2492 adet bilgilendirici broşür dağıtılmış, okullarımızda 175 eğitim semineri düzenlenilmiş, ayrıca velilere yönelik 49 eğitim ve bilgilendirme semineri düzenlenilmiştir.
 
KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
 
İlimizde uyuşturucu ve psikotrop maddelerin yasadışı üretim, kullanım ve kaçakçılığına karşı kararlı mücadelemiz kapsamında Son 6 ay içerisinde;
 
• 3277 gram Esrar Maddesi, 1068 adet birer içimlik paket esrar, 274 gram Eroin maddesi, 1410 adet birer içimlik paket eroin, 30 adet sentetik hap, 513 adet uyuşturucu hap, 36 kök hint keneviri ele geçirilmiştir.
 
• Haklarında uyuşturucu madde kullanmak, nakletmek ve satmak suçlarından 132 operasyonda 265 şüpheli şahıs adli mercilere sevk edilmiştir.
 
• 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Muhalefet suçundan 49 olayda 68 şüpheli şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. Operasyonlarda 19539 paket Gümrük Kaçağı sigara, 1.018.600 adet Makaron, 922091 gram kıyılmış tütün, 73 paket kaçak pipo tütünü, 92 paket kaçak nargile tütünü,

• Yasal olmayan yollarla ülkemize getirilen 2495 adet cinsel içerikli hap,
 
• Yurt dışından yasal olmayan yollarla ülkemize getirilen 213 adet cep telefonu,
 
• Tarihi eser kaçakçılığı kapsamında 4 olayda 10 şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir.