IYAŞ

 

                Cumartesi günü IYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Şenol’la birlikte IYAŞ Park AVM’yi gezdik. 9 girişimci ruha sahip arkadaşı ile birlikte 1997’de IYAŞ’ı kuran Bahattin bey AVM’nin kordinorlarını gezerken çocuklar kadar mutlu ve gururluydu. Bahattin beyin yaşadığı mutluluk ve gururu daha önce de görmüştüm. Bugün Isparta’nın yaşam merkezi olan IYAŞ Park AVM’nin proje fotoğrafını ilk defa Bahattin bey bana göstermişti. Sonra inşaat aşamasında defalarca AVM’yi gezdik. Ve o bildik gurur ve sevince birçok kez şahit oldum. Dinar IYAŞ açılırken, GÜLKÖY tamamlandığında gibi….

                Isparta’da yakın dönemin en çok istihdam sağlanan yatırımına IYAŞ imza atmıştır. 2 yıl önce açılan IYAŞ Park’ta bugün 700’ü aşkın kişi istihdam ediliyor. IYAŞ çatısı altındaki tüm şirketlerde sağlanan iş gücü 1000 dolayındı. Isparta’da Göltaş, Mensucat gibi büyük sanayi kuruluşlarını saymıyorum son yıllarda bu kadar çok istihdamın yapıldığı başka bir yatırım gösterebilir misiniz? Bu yazıyı okuyan bazı kişilerin ‘paralarımız yabancı ya da Türk firmaları aracılığıyla dışarıya gidiyor’ gibi serzenişlerini duyabiliyorum. O zaman biz de kendi ürünlerimizi ihraç etmeyelim, başka illerden gelenlere satmayalım. Ekonomi globalleşti. Böyle bir dönemde ‘paramız dışarıya gidiyor’ gibi söylemler haklı kabul edilemez. O firmalar, çalışanlarının tamamını Isparta iş gücü piyasasından buluyor. Her aileden mutlaka bir kişi ya da tanıdığı IYAŞ’ta, IYAŞ’ın vesile olduğu bir yatırımda çalışıyordur ve evine ekmek götürüyordur.

                Asıl dikkat çekmek istediğim konu, bunca yatırımı yapan, Isparta’yı ilklerle tanıştıran IYAŞ Yönetim Kurulu’nun başkanı ya da diğer yöneticilerinin sık sık eleştiriye, kahve dedikodularına konu olmasıdır. Bahattin bey ve arkadaşları ‘meyve veren ağaç taşlanır’ misali sık sık eleştiriliyor. Taktir edenler, teşekkür edenler de azımsanmayacak kadar fazla. Ama ben şunu çok iyi biliyorum ki, bu şehre belediye başkanı olanlar (son 3 dönem)  IYAŞ yönetimini bir türlü sevemedi. IYAŞ’ın kuruluşuna tam destek veren Mehmet Aybatılı’yı bu kategori dışında tutuyorum.  Hasan Balaman bu noktada şunu diyebilir ‘IYAŞ AVM’nin yerini ben verdim’ İyi ki vermişsin, bu yatırım sayesinde Isparta halkı vakit geçirebileceği bir mekana sahip oldu. Ama sayın Balaman’ın da görev süresinin bitmesine yakın zamanda IYAŞ yönetimi ile uğraştığını, 29 Mart 2009 seçimleri sonrasına ilişkin bazı söylemlerde bulunduğunu biliyorum.

                Sayın Günaydın, 1999-2004 döneminde Gülmega davası nedeniyle IYAŞ Yönetim Kurulu ile sorunluydu. Nasip oldu sayın Günaydın, 2009 seçimlerinde yeniden seçildi, Bahattin Şenol ve arkadaşlarıyla arası düzeldi. Ama cicim ayları çok kısa sürdü. IYAŞ’a para cezaları kesildi, bildiğim kadarıyla sorunlar hala devam ediyor.

                Peki, Isparta’ya hizmet için seçilmiş belediye başkanlarının görevi şehrinin güzelleşmesi, kalkınması ve gelişmesini sağlamak, bunlara vesile olanları baş tacı yapmak değil mi? Cumartesi günü Sayın Günaydın’ın IYAŞ Park AVM’yi görmesini, daha önce cumartesi-pazarını Antalya’da geçiren Isparta halkının, alışverişini Isparta’da yaptığına şahit olmasını isterdim. İnsanlara vakit geçirecek yaşam alanları oluşturmakla yükümlü olan belediyelerin, bu görevini üstlenen yatırımcılara teşekkür etmesi gerekmez mi? Sinemasıyla,  oyun salonlarıyla, kültürel faaliyetleriyle, saymakla bitmeyecek etkinlikleriyle, kamu kuruluşlarının projelerine sosyal sorumluluk katkısı yapan ve Isparta’ya artı kazandıran bir yatırımın mutfağındaki kişilere teşekkür etmek bu kadar zor mu? İyi ilişki kurmak yerine savaşmak Isparta’ya zarar verir. IYAŞ, bu zamana kadar çok sayıda yatırım yapmıştır. Bundan sonra da yapacaktır ama bu şartlarda kimse yatırım yapmaz. İleri görüşlülüğüne inandığım Bahattin beyin Isparta için yeni sürprizler yapacağından hiç şüphem yok. Kimsenin aklına gelmeyecek yatırımlar mutlaka olacaktır. Ama bu tesislere kısa sürede kavuşmak varken 2-3 yıl sonraya ötelenmiş şekilde kavuşmak  bize zaman kaybettirir. Bahattin Şenol ve arkadaşlarının arkasında binlerce IYAŞ ortağı var, halk var, devletin temsilcileri var, üniversite var, meslek ve sivil toplum kuruluşları var. İşte IYAŞ bu kuruluşların desteği, halkın duaları ve yönetiminin iyi niyetliliği ile dimdik ayakta. Ve bundan sonra da ayakta kalacaktır.

                Buradan IYAŞ’ı kuran, halen yönetiminde yer alan Bahattin Şenol, Aykut Tezcanlı, Necmettin Akşahin, Süleyman Dağlı, Erol Büyükleblebi, Mustafa Bahçivan, Hasan Ali Meydan, Erdin Açıkgöz, Yalçın Balbay ve İbrahim Özay’a Isparta halkı ve istihdam edilenler adına teşekkür ediyorum. Mağazalar Müdürü Adem Demiralay ile AVM Genel Müdürü Celalettin Çalış’ı da başarılı çalışmalarından ötürü tebrik ediyorum.