İlçe Tarım ve Orman Müdürü Veli Hikmet Arslan, Isparta Ziraat Odası Başkanı ve İl Koordinasyon Başkanı Muslehattin Can Selçuk ile birlikte barbunya üreticilerini ziyaret eden Kaymakam Yazıcı, bereketli bir yıl geçirmeleri temennisinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN YENİ MARKASI GARİP KÖYÜ BARBUNYASI

Garip Köyü Barbunyasının Türkiye’nin yeni markası haline geldiğinin altını çizen Senirkent Kaymakamı Alay Yazıcı; “Senirkent İlçesine ilk geldiğimde bereketli topraklar dikkatimi çekmişti. Bu bereketli toprakları ülkemiz için, insanlık için en iyi şekilde değerlendiren vatandaşlarımızı görünce daha çok memnun olmuştum. İşte Garip Köyü buna örnek bir yer. Çalışkan Garip Köyü halkı tiktok hesap al bereketli toprakları en iyi şekilde değerlendirerek barbunya üretiminde Türkiye’nin yeni markası haline geldiler. 2019 yılında 10 bin dekar alanda barbunya ekimi yaparak 13 bin ton rekolteye ulaştılar. Bu sene yine aynı rekolteye ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.  

TARIMSAL ÜRETİM ÇOK ÖNEMLİ

Garip Köyünde barbunya ile birlikte alternatif ürün olarak bezelye ekimi yapıldığını ifade eden Kaymakam Yazıcı; “Garip Köyü halkı tarımı bilinçli yapıyor. Bu kapsamda modern iyi tarım uygulamaları var. Köyün ekonomisi sadece barbunyaya bağlı olmasın diye iki sene önce alternatif ürün olarak sarımsak denemsi yapmışlar. Ancak yeterli verimi alamamışlar. Bu sene barbunya gibi baklagiller sınıfından olan bezelye ekimi yaptılar. Hem verim hem de kalite açısından istenen sonuç elde edilmiş durumda. İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra mevsimlik tarım işçileri köye gelerek kendilerine ayrılan alanlara konuşlandılar. Şuanda bezelye hasadı devam ediyor. Yaklaşık 20 gün sonra barbunya hasadı başlayacak. Pandemi döneminde tarımın önemi bir kez daha ön plana çıktı. Bu kapsamda ülkemiz için, insanlık için üreten çiftçi kardeşlerimize önce sağlık, sonra kolaylıklar diliyorum” dedi.

KALİTE İYİ OLUNCA PAZAR SORUNU YAŞANMIYOR

Garip barbunyasının İstanbul halinde talep edilen bir ürün haline geldiğini ifade eden Isparta Ziraat Odası Başkanı ve İl Koordinasyon Başkanı Muslehattin Can Selçuk ise; “Garip Köyünde yaklaşık on yıldır barbunya ekimi yapılıyor. Ve her sene kalite ve rekolte olarak üstüne koyarak ilerliyorlar. Sayın Kaymakamımızın söylediği gibi Türkiye’de marka oldular. Üretimin bilinçli yapılması bizleri çok memnun ediyor. Burada şunun altını çizerek belirtmek istiyorum, kalite iyi olunca pazarlama sorunu yaşanmıyor. Üretici kardeşlerimizi bir kez daha tebrik ediyorum. Bol bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

ÇİFTÇİ HER KOŞULDA ÜRETİME DEVAM EDİYOR

Her koşulda üretime devam ettiklerinin altını çizen Garip Köyü Muhtarı Salim Çimenkaya; “Sayın Kaymakamımıza ve Isparta Ziraat Odası Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu ziyaretler bizim moral ve motivasyonumuzu arttırmaktadır. Köyümüz barbunyada marka oldu. Ancak sadece barbunyaya dayalı ekonomi olmasın diye alternatif ürün arayışına girdik. İki sene önce sarımsak denedik. Ancak coğrafya ve iklim olarak yeterli verimi alamadık. Bu sene bezelyeyi denedik. Şuanda hem verim hem kalite çok iyi. Dekardan yaklaşık 1 ton bezelye alıyoruz. Ve kilosu 3.5 liradan İstanbul haline gidiyor. Yine geçen sene olduğu gibi bu senen 10 bin dekar barbunya ekimi yaptık ve 13 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Ve şuan iklim koşulları açısından çok iyi gidiyor. Çok şükür bir sıkıntımız yok. Köyümüzde 1200 mevsimlik tarım işçisi var. Barbunya hasadı yaklaşık bir ay sonra başlayacak. O zaman mevsimlik tarım işçi sayımız 2500 kişiye çıkacak. Biz Garip Köyü halkı olarak ülkemiz için, insanlık için üretmeye devam ediyoruz. Üretirken de aynı zamanda hem istihdama hem de milli ekonomiye önemli katkılar sağlıyoruz. Bu kapsamda bizlere her zaman destek olan sayın valimize, vekillerimize, kaymakamımıza ve tarım teşkilatına çok teşekkür ediyorum” dedi./İbrahim Demirayak