47 yaşındaki Aysun Bürgü, diyaliz hastası gelini 22 yaşındaki Zeynep Bürgü’ye bir böbreğini bağışladı. Nakilden sonra taburcu olan ve geliniyle birlikte poz veren Aysun Bürgü, "O benim gelinim değil, kızım. Çocuklarıma böbreğim feda olsun" dedi.


Isparta’da kronik böbrek yetmezliği hastası Zeynep Bürgü’nün rahatsızlığı 2.5 ay önce ilerledi. Doktorları, henüz 1.5 yıllık evli Zeynep Bürgü’ye, böbrek naklinin şart olduğunu söyledi. Aile böbrek nakli için donör arayışına girerken, gelinini kızı gibi sevdiğini söyleyen kayınvalidesi Aysun Bürgü imdada koştu.

TEST SONUÇLARI OLUMLU ÇIKTI

Aysun Bürgü’nün bir başka donör aranmasına izin vermeyip gelinine böbreğini vereceğini söylemesi üzerine Zeynep Bürgü ve Aysun Bürgü, tetkikler içinAkdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne geldi. Testlerin ardından doku uyumu kriterlerinin uygun olduğu belirlenince 4 gün önce gerçekleşen ameliyatla, Aysun Bürgü’nün bir böbreği gelinine nakledildi.

ETİK KURUL KARAR VERDİ

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve ekibi tarafından başarıyla gerçekleşen böbrek naklinin ardından Aysun Bürgü taburcu oldu. Gelini Zeynep Bürgü ise Organ Nakli Kliniği’nde taburcu olacağı günü bekliyor. Koordinatör Uzm. Nilgün Keçecioğlu, "Çiftin henüz çocukları da yok. Bu durum nedeniyle kayınvalidenin donör olabilmesi için Etik Kurul kararı gerekiyordu. Bu özel durum için Etik Kurul kayınvalidenin donör olabileceği kararı verdi" diye konuştu.

GELİNİME FEDA OLSUN

Oğlu Sedat ve kızı gibi sevdiğini söylediği gelininin mutluluklarının bozulmasını istemediğini belirten Aysun Bürgü de şöyle konuştu:

"Oğlum ve gelinim 1.5 yıl önce evlendi. Yavrularımızın mutluluğu için böbreğimi severek verdim, feda olsun yavrularıma. Bu bağışın herkese örnek olmasını istiyorum. Böbrek hastası çok, hepsinin iyileşmesini istiyorum. Organlarını bağışlasınlar. Bir oğlum daha var. Benim bağışçı olacağımı duyan eşim ve oğlum kararıma katıldı."

BABASI BÖBREK HASTALIĞINDAN ÖLMÜŞ

Böbrek nakli olması gerektiğini duyduğunda şok olduğunu aktaran Zeynep Bürgü de, şöyle konuştu:

"Kayınvalidem haberi bizden duyduğunda çok duygulandı. Çünkü onun babası böbrek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiş. Sancılar olduğunda bende de böbrek hastalığı olabilir diye endişeliydik. Nakil olmam gerektiğini öğrenince annem çok duygusallaştı. Kendi kardeşlerimin böbreğinin uymayabileceğini söyledi ve ’Önce ben verici olmak istiyorum’ dedi. Gayet iyiyiz, her ikimiz de sağlıklıyız."

ÇOCUKLUK AŞKIM

Eşi Sedat ile çocukluk arkadaşı olduklarını ve daha sonra birbirlerini sevdiklerini söyleyen Zeynep Bürgü evlilik süreçlerini şöyle anlattı:

"Evlenmeden önce de kayınvalidem annemin arkadaşıydı. Bize sık sık gelip giderdi. Birbirimize bayağı kaynaşmıştık. Ben onun da evladı gibiydim. Birbirimize sevgi doluyduk. O zamandan beni oğluna istiyordu. Biz de eşimle görüşmeye başlamıştık. Tabi ailelerimizin görüşmelerimizden haberi yoktu. Birkaç ay geçtikten sonra ailelerimize görüştüğümüzü söyledik. İki aile de sevindi. İki tarafın böyle bir birlikteliğe sevinmiş olması ve olumlu bakmaları neticesinde evlendik."