Isparta'da 'koruyucu Aile' Sayısı Azaldı
Isparta'da ekonomik nedenlerden dolayı çocuklarını yurda vermek isteyen ailelere yapılan yardım sayesinde, 'koruyucu aile' olmak için başvuranların sayısının azaldığı bildirildi.

Isparta'da ekonomik nedenlerden dolayı çocuklarını yurda vermek isteyen ailelere yapılan yardım sayesinde, 'koruyucu aile' olmak için başvuranların sayısının azaldığı bildirildi.

Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yurtta kalırken çocuğun aile ortamında yetişmesini sağlamak amacıyla başlatılan 'koruyucu aile' uygulamasına ilgi azaldı.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mahmut Altunay, ekonomik nedenler yüzünden çocuğunu devlete teslim etmek isteyen ailelere sağlanan aylık gelir sayesinde, koruyucu aile olmak isteyenlerin sayısında azalma olduğunu dile getirdi. Altunay, "Geçmiş yıllarda 25-30 aile koruyucu aile olmak için kuruma başvuruyordu.

 Artık bu sayı 10'u geçmiyor. Çünkü yoksulluk nedeniyle çocuğuna bakamayacağını söyleyen ailelere 300-400 TL aylık yardım yapılıyor. Böylece çocuk ailesinin yanında kalıyor" dedi.

ISPARTALI AİLELER DUYARLI

Buna rağmen Isparta'da 32 koruyucu aile bulunduğunu ve bu sayıyla Türkiye'de en çok koruyucu aileye sahip ilk 10 il arasında yer aldıklarını belirten Altunay, Ispartalıların bu konuda çok duyarlı olduklarını dile getirdi. Altunay, şunları söyledi:

"Gerek müdürlüğümüzün çalışmaları, gerekse Ispartalı ailelerin bakıma muhtaç çocuklara sahip çıkması nedeniyle koruyucu aile uygulaması Isparta'da başarıya ulaştı. Çocuğa bakabileceğine kanat getirdiğimiz alilere çocuğu veriyoruz.

Tabi ailelerin bu çocuğu bizim korumamız altında olduğunu hiçbir zaman akıllarından çıkarmaması lazım. Sonuçta gerçek ailesi çocuğu gelip isteyebilir. Bu durumda eğer gerçek anne baba, çocuğa bakmak için gerekli sosyal ve ekonomik şartları yerine getirmişse çocuğunu alabilir. Ancak bu şartların yerine getirildiğine ilişkin bizler kanaat getirmiyorsak o halde çocuk koruyucu ailenin yanında kalmaya devam eder."

ONSUZ YAŞAYAMAM DİYENLER ÇIKIYOR

Bazen koruyucu ailelerin çocuğa bağlanmaları nedeniyle, çocuğu vermek istemediklerini de aktaran Altunay, "Koruyucu aile çocukla öyle bir bağ kuruyor ki, gelip evlat edinmek isteyenler oluyor. Hatta 'Beni bu çocuktan ayırırsanız ölürüm, onsuz yaşayamam' diyenler bile oluyor.

Ancak temel politika, çocuğun gerçek ailesinin yanında yetişmesini sağlamak. Çocuk, yoksulluk nedeniyle yurda verilmişse ailesinin yanına döndürülüyor ve aileye 300-400 TL nakit yardımı yapılıyor. Ancak, anne babası ölme, sokağa terk edilme gibi nedenlerden ötürü kimsesiz kalmış çocukların durumu istisna. Bu çocukların koruyucu ailelerden alınması gibi bir durum olmuyor" diye konuştu.