Isparta - Aşağıyaylebel Köyü sakinleri DSİ’nin Su Gözün’den sulama suyu almasına karşı çıkıyor. Köylüler suyun köy çıkışı olan Kapan Mevkiinden alınmasını istiyor. Böylelikle 1000 Dekarlık Çukur mahallesinde tarımsal alanlar da sulanabilir olmaya devam edecek.

Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, Sütçüler’in Aşağı Yaylabel Köyü’nde 1500 dekarlık tarım arazisini kapalı sistem damla sulamaya dönüştürecek.

İhalesi ve yer teslimi yapıldı. Ancak Aşağı Yaylabel için çok yararlı olan bir proje küçük bir hata nedeniyle üzüntü yarattı. DSİ’nin planlamasına göre, kapalı sistem sulamanın alımı için Çukur Mahallesi’ndeki sugözü mevkii seçildi. DSİ, su gözü mevkiinden suyu alıp, kapalı sistem ile Ayanaç ve Sarıkök Mahallelerindeki tarımsal arazilere götürecek. Bu mahallelerdeki tarımsal arazilerin yüzde 75’i su gözünün olduğu Çukur Mahallesi sakinlerine ait. Aslında proje çok güzel ama teknik hata nedeniyle Çukur Mahalleliler isyanda.

324 nüfuslu Çukur Mahallesi’nde kapalı sistem sulama için su gözü kullanılacak olması tepkiyle karşılandı. Çukur Mahalleliler, suyun su gözünden değil de 500 metre aşağıda mahallenin çıkışındaki Kapan mevkiinden alınmasını istiyor. Eğer su, suyun gözü mevkiinden alınırsa mahallenin içinden geçen dere kuruyacak, 2 alabalık tesisinde üretim duracak. Nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalık bitecek. Deredeki tüm canlılar yok olacak. Doğal güzellikleri ile ünlü mahalleye yerli ve yabancı turistler gelmeyecek. Çünkü doğal güzellik kaybedilecek. Çukur mahallesinde 1000 dekarlık sulanan araziler de artık sulanamaz hale gelecek. Aynı zamanda kurumaya yüz tutacak olan dere yatağında bir çok sağlık sorunlarını ortaya çıkabilir. Çukur Mahallesi sakinleri, DSİ görevlileri işi başlatmak için geldiğinde tepki gösteriyorlar. Köylüler, hep birlikte DSİ’nin çalışmalarına engel olmaya çalışıyor. Her görüşmede olayları jandarma yatıştırıyor.

Mahalle Muhtarı Osman Şahin yaptığı açıklama da “Su gözünün kaybedilmesini, kaybolmasını istemiyoruz. Halkımız buna karşı. Tüm halkımızı ezerek böyle bir iş yapılamaz. Biz kapalı sistem sulamaya karşı değiliz. Biz diyoruz ki, 500 metre öteden bu su alınsın. Aşağıyaylabel köyü Çukur Mahallesinde ki 1000 Dekar’lık tarım arazisi de 35 yıldır su gözünden çift taraflı sulama kanalı ile yapılan tarımı da bitme noktasına getirecek. Keza Çukur mahallesinde üretilen birçok tarım ürünleri de artık üretilmeyecek. Köylümüz maddi ve manevi zarara uğrayacaktır. Tarımsal sulama için alınacak bir su 500 metre aşağıdaki Kapan mevkiinden alınmamasının sebebi nedir? Neden ısrarla bu sulama projesi Su Göz mevkiinden alınmak isteniyor? Acaba burada bizim bilmediğimiz başka işler mi var? Biz bu konuda çok mağduruz ama köylümüzün hakkını da korumak zorundayız. DSİ yetkilileri Çukur Mahallesi sakinlerine Kapan mevkiinden suyun alınması için söz verdikleri halde halen Su Gözü mevkiinden bu işi bitirmeye çalışılıyor. Aynı zamanda taşeron firma köylülerden izinsiz ansızın bir gece köylülerin tapulu arazilerinde çalışma yapmış. Böyle bişey olabilir mi? Bu işten köylülerin haberi olmadı. Buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.