Isparta’nın Keçiborlu İlçesine bağlı lavanta diyarı Kuyucak Köyünde heyecan dorukta. Yeni sezon hazırlıkları tamamlandı, misafirler beklenmeye başladı.

Yaklaşık 10 gün sonra yeni sezon başlayacak ve yer-gök mor renge bürünecek. Yeşil ile mor rengin dansı başlayacak.

HAYAT LAVANTANIN ETRAFINDA DÖNÜYOR

Kuyucak Köyünde her şey lavantaya bağlı, hayat lavantaya odaklı.

Lavanta balı, lavanta dondurması, lavanta yağı, sabunu, kolonyası, şampuanı, lokumu ve daha birçok lavanta ürünü tezgahlarda yerini aldı.

Lavanta evi, lavanta kokulu cafe, lavanta konağı, lavanta seyir kulesi ve daha birçok turizm tesisi misafirlerini bekliyor.

Kocaeli, Samsun, İstanbul, İzmir, Muğla, Manisa, Adıyaman ve Mersin plakalı araçlar Kuyucak Köyü açık oto parkında. Misafirler, ziyaretçiler şimdiden gelmeye başladı.

LAVANTA SERÜVENİ 41 YIL ÖNCE BAŞLAMIŞ

160 hane ve 400 nüfustan oluşan Kuyucak Köyünde lavantanın serüveni 41 yıl önce köy sakinlerinden Nihat Yılmaz Beyin sayesinde başlamış. 1978 yılında Nihat Bey tarafından Avrupa’dan getirilen 150 kök lavanta 10 aileye eşit şekilde dağıtılmış. O tarihten sonra lavanta Kuyucak Köyünün iklimini sevmiş, Kuyucak halkı da lavantayı sevmiş. 

41 yıl önce başlayan başarılı serüven bugün dev bir ekonomiye dönüştü. 3 adet lavanta yağı fabrikası ve 19 adet turizm işletmesi ile birlikte milli ekonomi adına 4 milyon liralık katma değer sağlanmakta.

ŞİMDİ KÖYE HİZMET ETME ZAMANI

31 Mart seçimlerinde 5 aday arasında halkın büyük teveccühünü kazanarak muhtarlık görevini üstlenen emekli Dz. Astsb. Kd. Bçşv. Gürol Yılmaz; “Şimdi Kuyucak Köyüne hizmet zamanı” diyerek ekibiyle birlikte yola çıktı.

14 yılı firkateynde olmak üzere toplam 28 yıl Deniz Kuvvetlerinde hizmet verdikten sonra doğup büyüdüğü köyüne geri dönüş yapan Kuyucak Köyü Muhtarı Gürol Yılmaz’ın lavantaya dair hayalleri var, projeleri var.

LAVANTAYA DAİR YENİ HAYALLER, YENİ PROJELER VAR

Yeni muhtar heyecanlı ve umutlu.

Geçen sene 350 bin ziyaretçi sayısına ulaştıklarını ifade eden Muhtar Yılmaz; “Kuyucak Köyü lavantada markalaştı. Bu markayı devam ettirebilmek ve daha yukarılara taşıyabilmek için gayret sarf edeceğiz, emek vereceğiz. 

Bu sene Allah’ın izniyle 500 bin ziyaretçiyi geçeceğiz. Lavantalar tam olarak çiçek açmamasına karşın günlük 4 bin ziyaretçi sayısına ulaştık.

285 KİŞİNİN YAŞADIĞI KUYUCAK KÖYÜNDE HEDEF; 1 MİLYON ZİYARETÇİ SAYISINA ULAŞMAK

Biz yeni dönemde ziyaretçi sayısını 1 milyona kadar çekmeyi hedefledik. Buna göre planlarımız var, projelerimiz var.

Köy tüzel kişiliğine ait ayrı yerlerde 100 dekarlık ve 50 dekarlık alanlarımız var. Buralarda etrafı lavantalarla donatılmış gezi yollarının bulunduğu, dinlence ve eğlence mekanlarının olduğu bir projeyi hayata geçireceğiz. Modern tarım uygulamaları ve teknolojik peyzaj düzenlemeleri sayesinde çağa uygun bahçeler oluşturacağız.  Bu bahçelerde lavantaya dair her şey olacak.

ALTERNATİF ÜRÜN; ZAMBAK

Ayrıca alternatif bir ürün olarak yine köy tüzel kişiliğine ait 200 dekarlık alanda zambak bahçesi oluşturacağız. Roberted Gülyağı ve Itriyat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Yılmaz Bey tarafından zambak soğan desteği sağlanacak. Kendisine buradan köy halkı adına teşekkür ediyorum.

Zambak, lavantadan 1,5 ay önce çiçek açıyor. Bu sayede Kuyucak Köyünde turizm sezonu Nisan ayı başında açılmış olacak” dedi.

BİN ARAÇLIK OTOPARK HAZIR

Eksikliği hissedilen otopark ve lavabo hizmetlerinin tamamlandığını kaydeden Muhtar Yılmaz; “Özel idare tarafından 1000 araçlık açık otopark tamamlandı, hizmete hazır.  Aynı şekilde lavabo ve tuvaletlerin %80’ni tamamlandı.

Ayrıca bayanlara özel tuvalet, makyaj odası ve giyinme-soyunma kabin inşaatı devam ediyor. Bir ay içerisinde hizmet vermeye başlayacak” diye konuştu.

ŞİFA KAYNAĞI ÖZEL LAVANTA BALI

Kuyucak Köyüne has özel üretim lavanta balına dikkat çeken Muhtar Yılmaz; “Şuan köyümüzde 4 bin arı kovanı mevcut. Ve her yıl ortalama 150 ton lavanta balı üretilmekte. Yurtdışından talep çok, üretilen balların %80’ni ihraç edilmekte. İç piyasaya sınırlı vermekteyiz.  Bize ulaşan vatandaşlara tedarik konusunda yardımcı oluyoruz” dedi.

Son olarak şükran duygularını ifade eden Kuyucak Köyü Muhtarı Gürol Yılmaz; “Köyümüze yapılan hizmetlerde desteklerini her zaman gördüğümüz Sayın Valimiz Ömer Seymenoğlu, Belediye Başkanımız Sayın Şükrü Başdeğirmen, Sayın Milletvekillerimiz ve Kaymakamımız Okan Leblebicier başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluş çalışanlarına köylüm adına teşekkür ediyorum” dedi.