Hatice Özdemir - Isparta Şehit Ali İhsan Kalmaz (ŞAİK) Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammet Abdurrahman Yaman, memleketi Karaman'ın Sarıveliler ilçesinde ekili alanları sulamada yaşanan su sorununu çözmek için, nehirdeki suyu rüzgar enerjisiyle bahçelere taşıyacak proje geliştirdi. Liseli gencin ''Taşıma su ile değirmen döner'' adını verdiği proje, Sarıveliler Belediyesi tarafından hayata geçirilecek.
Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıveliler'in yüzde 17,54'nün tarım arazisi olduğunu ancak arazilerin eğimli ve su kaynaklarından uzak olması nedeniyle tahıl ve sebze üretiminin sınırlı yapılabildiğini kaydetti. Yüksek kesimlerdeki bahçelerde ciddi bir sulama sıkıntısı yaşandığını belirten Yaman, az miktarda akan kaynak sularıyla dolan havuzlardan da sırayla sulama yapabildiğini ancak bunun da verimli olmadığını ifade etti.
Tarım arazilerinin yaklaşık 150 metre aşağından Göksu Nehri'nin bir kolunun geçtiğini, bu nehrin sularının sulamada kullanılamadığını anlatan Yaman, nehrin suyunu yukarıya çıkarmak için çalışma yaptığını anlatan Yaman, şöyle konuştu:
''Rüzgar enerjisinden yararlanmak için rüzgar haritalarını inceledim ve bölgeyi araştırdım. Yaylaların üst bölgelerinde krater çukurları olduğunu öğrendim. Nehirdeki suyu rüzgarın mekanik enerjisinden yararlanarak yukarıya taşıyacak, ardından da krater çukurlarında depolayacak sistemi projelendirdim. Buralarda depolanan su, tarım arazilerinde rahatlıkla kullanılabilecek.''
Projeye ''Taşıma Su ile Değirmen Döner'' adını verdiğini söyleyen Yaman, projeyi TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projesi Bölge Yarışması'nda da sunduğunu ve yarışmada fizik uygulama dalında ikincilik elde ettiğini aktardı.
Memleketine katkı sağlamak amacıyla yaptığı projeyi Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur'a anlattığını ifade eden Yaman, projenin Başkan Samur'un dikkatini çektiğini ve uygulanması yönünde karar aldıklarını bildirdi.

-PROJE İLÇEDE UYGULANACAK-

Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur da AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylalarda sulama konusunda sıkıntı yaşandığını ve sulama işinin maliyetinin de yüksek olduğunu belirtti.
Yaman'ın kendilerine sunduğu projeyi beğendiklerini söyleyen Samur, ''Verimli topraklara sahibiz, ama sulama konusunda yaşadığımız sıkıntı nedeniyle topraklarımız kurak alan olarak görülüyor'' dedi.
Projenin hayata geçirilmesi durumunda yaylalarda sulu tarımın geliştirilebileceğini ve yöre halkına önemli ölçüde yarar sağlanabileceğini belirten Samur, projenin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları yürüteceklerini bildirdi.
Projenin maliyeti konusunda net bir tespit olmadığını ifade eden Samur, ''Öğrencinin projesi bize çok uygun, fizibilite ve maliyet çalışmaları tespit edildikten sonra uygulamayı planlıyoruz'' dedi.
ŞAİK Anadolu Lisesi Müdürü Ramazan Topçu da, öğrencilerinin kendi memleketinin sorununa yönelik çözüm üretmesinin ''alkışlanacak bir çalışma'' olduğunu kaydetti.