İnanç turizmi    

Isparta’da son günlerin en iddialı cümlesi: Mekke-Medine-Kudüs-Isparta. Isparta’nın inanç turizmini ön plana çıkaran bir hedef ve iddia yerinde bir adım. Isparta hem İslam öncesi hem İslam çağı değer ve zenginlikleri ile inanç turizmi merkezi olmayı hak eden bir il. Bu potansiyele gülçiçeğinin varlığı da eklenirse, Isparta hem iç turizm hem de dış turizm pastasından yeterli payı alabilecektir.

                Ancak Isparta’nın inanç turizmi hedefine yönelik söylemlerinden önce yapması gereken çok şey var. Örneğin, Yalvaç Antiocheia’nın değeri ve önemi bilinmiyor. Tekin Bayram’ın olmadığı belediye döneminde ‘Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz’ anlayışı ile Antiocheia’ya bir şey yapılmadı. Hatta üzerine TOKİ konutları yapılmak istendi. Tekin Bayram, 5 yıl aradan sonra yeniden belediye başkanı seçildi,mobil ödeme kabul eden bahis siteleri Antiocheia ismini Dünyaya duyurmak için çalışmalar yapıyor, eksikliklerini gideriyor. Bugün böyle, yarın Tekin Bayram’dan sonra yine aynı anlayış ortaya çıkarsa, Antiocheia tarihten silinmeye çalışılırsa diye korkuyorum.

                Diğer bir konu Bediuzzaman Said-i Nursi’nin yaşadığı toprakların önemi. Isparta’daki evinin olduğu sokak bana göre korunamayan sokak. Yanında yüksek katlı binalar, sokak temizliği deseniz eksikliklerle dolu. Otopark başlı başına bir sorun. Özelikle hafta sonları onlarca otobüs, minibüs ve aracın geldiği sokak ve yakınında araç koyacak yer bulamıyorsunuz. Belediyenin bu turizm potansiyeline yönelik bir çalışması yok. Ama iş hava atmaya gelince herkes konuşuyor.

                Said-i Nursi’nin bir zamanlar sürgün edildiği Barla, ziyaretçi akınına uğruyor. Bu konuda çevrilen 2 film, Isparta’nın farkındalığını artırdı. İnsanlar geliyor ama Barla’da ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir tuvalet, lavabo var mıdır? Bu zorunlu ihtiyaçları karşılayacak yatırımlar neden yapılmamaktadır? Bunları yapmak koskoca bir devlet ya da belediye açısından zor mudur? Isparta Said-i Nursi’nin değeri üzerinden inanç turizmi pastasından pay alacaksa, kendi üzerine düşenleri de yapmalıdır. İşte o zaman Mekke-Medine-Kudüs-Isparta hayali gerçek olur.