Isparta ya 5 yıldızlı otel yapımının başladığı dönemde otelin yapılacağı yer konusunda tartışmalar yaşanmış, hatta Mimarlar Odası, Isparta Belediyesi tarafından yapılan imar planı tadilatının yanlış olduğunu iddia ederek dava açmıştı. Davaya diğer bir konu da emsal artışıydı. Geçtiğimiz günlerde bu davaya ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. Isparta idare Mahkemesi'nin reddettiği dava, Danıştay'ın aldığı kararla tekrar görülmeye başlayacak.

Isparta’ya yapılan 5 yıldızlı Barida Otel'in temelinin atıldığı günlerde Mimarlar Odası, otelin yapıldığı alanın imar planı tadilatının yanlış yapıldığını iddia ederek dava açmıştı. Bu davayı Isparta İdare Mahkemesi reddetmişti. Dava Danıştay'a gönderildi, gelinen son süreçte Danıştay reddi bozdu ve idare mahkemesine dava geri geldi, tekrar görüşülecek.
 
İlimize yapılan her türlü yatırımı desteklediklerini, ancak yatırımların açıklanan doğrultuda yapılmasının gerekliliğine işaret eden Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, otel alanının önceden kamu alanı olduğunu, sonradan turizm alanına dönüştürüldüğünü, böylece amacı dışına çıkıldığını hatırlattı. Kuyu, "Mimarlar Odası'nın, konuyla ilgili açtığı davanın gerekçesi şuydu. Bu arsa kamulaştırılırken, resmi kurum alanı olarak kullanılması söz konusuydu. Ancak, daha sonra bu arsa resmi kurum alanından çıkartılarak turizm tesis alanına çevrildi. Mimarlar Odası da Türkiye genelindeki her ilde olduğu gibi kamulaştırma sebebine aykırı olarak kullanılan tüm arazilere olduğu gibi buraya da dava açtı. Bu dava Isparta İdare Mahkememsi tarafından red-dedilmişti. Gerekçeleri sunulduktan, görüşmeler yapıldıktan sonra. Danıştay bu red kararını bozarak tekrar Isparta İdare Mahkemesi'ne bunu geri gönderdi. Dolayısıyla Danıştay'ın bozma kararı, bilimsel ve hukuksal verilere göre yapılan işlemin değerlendirilmesi gerektiğinin haklılığını ortaya çıkarmıştır" dedi.
 
BAŞKAN KUYU HZ.ÖMER ADALETİNE DEĞİNDİ
 
Mimarlar Odası Başkanı Kuyu, hak ve adalet timsali Hz.Ömer'den de örnek vererek, kıssadan hisse çıkartılmasını istedi. Kuyu, "Bir Yahudi'nin arazisine cami yapılması için kamulaştırma söz konusu.
 
Hz.Ömer ile Şam Valisi çok yakın arkadaşlar. Şam Valisi, kamulaştırılacak araziye, Yahudi'nin arazisine el koyuyor, cami yapmak adına. Hz.Ömer'e geliyor ve konu aktarılıyor. Hz.Ömer diyor ki Vali'ye, neden buraya el koydun. Vali de diyor ki cami yapacağız, onun için el koydum, ödemesini de yaptım diyor. Ancak, Hz Ömer, arsa sahibi Yahudi'nin rızası olmadan el konulduğu için caminin yıkılmasını istiyor."
 
YASAL DÜZENLEME GELİYOR
 
Merve Kuyu, savundukları konuya hükümetin de dikkat çektiğini hatırlatarak, yeni yasa hazırlığı olduğundan söz etti. Kuyu, "Bizim bu gerekçelerimize aslında hükümetin son yapmış olduğu bazı yasa tasarıları da desteklemektedir, özellikle Erdoğan Bayraktar'ın yapmış olduğu son açıklamalarda kamulaştırma sebepleri neyse bu noktada çalışma yapılması, yapılmadığı takdirde 5 yıl içinde arsa sahibine arsanın iadesini öngören yasal düzenleme olumlu bir gelişme" dedi.
 
Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, 5 yıldızlı Barida Otel'e uygulanan emsal artışının da dava konusunu olduğunu sözlerine ekledi. Kuyu, "Burası satış olduktan sonra emsalinin 2 katına çıkartılması ilk arsa sahiplerinin mağduriyetine neden olmaktadır. Satışa çıkmadan önce emsal artışı olsaydı, hakkaniyetli bir ortamda bu arsanın satışı söz konusu olacaktı" dedi.
 
Önceden Telekom alanı olan arsaya yapılan Barida Otel'in akıbeti, Isparta İdare Mahkemesi'nde görülecek davanın sonucunda belli olacak.
 
Kanal32