CHP İl Başkanı Yusuf Erdoğan, Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nin Belediye soruşturması kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul etmesi ve tutuklu 15 şüpheli hakkında tahliye kararı vermesi gelişmesini Akdeniz’e değerlendirdi. Şüphelilerin 4 ay gibi uzun süre tutuklu kalmasından sonra serbest bırakılmasının kamu vicdanı açısından rahatsızlık verici olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’de muhalif parti belediyelerini çetelerin yönettiği yönünde bir izlenim yaratılmaya çalışılmasından yakındı. Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tutuklu kararı çıktığında da kamuoyu ile görüşümüzü paylaştık. Maalesef ki Türkiye’de hukuk AKP iktidarı tarafından yönlendirildiği, yargının bağımsız karar almadığını dile getirdik. ‘İnşallah bu düşüncelerimiz doğrultusunda hukuk bir işlev yapmamıştır’ temennisinde bulunmuştuk.

4 ay içerde tutulan insanlar, iddianame kabul edildiğinde serbest bırakılması bu insanların tutuklu kalmaları açısından kamu vicdanını yaralamıştır. Bu insanlara bir şaibe bulaşmıştır. Hukuk gerçek delillere ulaşarak, gerçek suçluları tespit ederek bağımsız hukukun işlemesinden yanayız. Suç işleyen varsa kimsenin yanına kalmamalı. Hukuk bağımsız olmalı. Fakat bağımsız diyemiyoruz. Ne yazık ki üzgünüz. Isparta Belediyesi’nde yolsuzluklar gün yüzüne çıkmışken, o kadar iddialar varken herhangi bir soruşturma yapılmamışken, bugün telefon dinlemesi, izleme yapılması gibi yollarla ‘suçu ve suçluyu yakalayalım’ gibi bin mantık ortaya konmuştur. Bu da hukuk açısından yanlıştır. Büyük sorumluluk Emniyetindir, hakim ve savcılar da bunu onaylıyor duruma geçiyor. Bu da yargının bağımsızlığına gölge düşürüyor.

Ne kadar çete varmış, önüne gelen çete kurmuş, belediyeleri çete örgütleri yönetiyor gibi Türkiye’de bir izlenim vermeye çalışılıyor. Bu çete kuran da nedense hep muhalefet partiler oluyor. Burada da AKP’nin yanlış tutumu olduğu, diğer siyasi partileri zan altında bırakarak kendileri temiz imajı vermeye çalışıyorlar. Kamuyu bunu yutmuyor. Temennimiz, dileğimiz bağımsız yargının mahkemeler sonucunda suçlu varsa cezasını çekmeli, suçsuzlarda şaibe altına alınmamalı. Hukuk bu konuyu biran önce neticelenmeli. AKP iktidarı ne kadar hakim ve savcıları baskı altına almış olsa da Türkiye’de hala bağımsız yargıyı savunan binlerce hakim ve savcı vardır. Bundan da hiç kuşkusuz yoktur.”