Geçtiğimiz yıl haziran ayında başlayan konut kredisi faiz oranlarındaki artış bugün zirve noktaya ulaştı. Konut faizlerinde artış eğiliminin devam edip-etmeyeceği bilinmiyor ancak uzmanlar sektörde hareketliliğin sağlanması için müteahhitlik sektörüne çağrıda bulunuyor. Bankacılık sektörü temsilcilerine göre, müteahhitler konut kredisi faiz oranlarındaki artış kadar konut fiyatlarında indirim yapmalı.

            Özellikle toplu konut projeleri finansman yönetiminde uzman olan Türkiye Finans Isparta Şube Müdürü Cem Çıplak, konut kredilerindeki artıştan sonra kredi başvurularının bıçak gibi kesildiğini söyledi. Faiz oranlarının Haziran-2010’dan bugüne 0.5 puan artış gördüğünü belirten Çıplak, 1.29 puana ulaşan krediye talep olmamasından yakındı.

            Bu noktada müteahhitlik sektöründen fedakarlık yapmasını isteyen Çıplak, “konut kredi faizlerindeki artış kadar konut fiyatlarında indirim yapılsın. Müteahhitlik sektörü bu fedakarlığı yapmalı. Vatandaşların faiz oranlarında artmasından kaynaklanan maliyet artışı, konut indirimi ile giderilmeli” diye konuştu.