Yıllık 40 tondan fazla bal üreten Isparta’da, üreticilerin en büyük sorunları arasında televizyondan satılan bal yer alıyor. Arı Yetiştiricileri Birliğinden yapılan açıklamada, normal fiyatların altında bal sattığını iddia edenlerin doğru söylemediği belirtilerek, "Televizyondan satılan ürünleri bal diye alanlar, bal yedim demesin" ifadelerini kullanıldı.

Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği'nden yapılan açıklamada, son yıllarda bal üretimine ilginin arttığı belirtilirken, üreticilerin sorunlarına da değinildi. Açıklamada, her gün çok sayıda televizyon kanalında normal ücretlerden çok daha düşük fiyatlarda bal adı altında ürünler satıldığı belirtilirken, "İyi balın fiyatı bu yıl 40 TL. 20 ile 40 TL arasında normal bal satılabiliyor. Bundan çok daha düşük fiyatlara bal sattığını iddia edenler doğru söylemiyordur. Özellikle televizyondan satılan balı alarak yiyenler bal yedik diye düşünmesinler" denildi.

Isparta Arı yetiştiricileri Birliğinin 320 üyesi olduğunu söyleyen Birlik başkanı Ahmet Kökmen "bizim üyelerimizin elinde 19 binden fazla kovan var. Bu kovanlardan yılda 40 tondan fazla bal sağılabiliyor.

Ayrıca birliğimizin üyesi olmayan üreticilerin ürettiği ballarla birlikte Isparta bölgesinde yılda 60 tondan fazla bal üretiliyor" dedi. Balcılığa olan ilginin son yıllarda arttığını söyleyen Kökmen "Yılda 100 kadar yeni üretici birliğimize kayıt oluyor. Bal artık kazandırdığı ve devlet teşviki de olduğu için arıcılığa olan ilgi son yıllarda arttı. Devlet kovan başına 10 TL destekleme veriyor. Isparta bölgesinde bu yıl 300 bin TL'nin üzerinde destekleme yapıldı" diye konuştu. Isparta Arı yetiştiricileri Birliğinden yapılan açıklamada birliğin üyeler için konaklama yerlerinin tespiti, destekleme işlemleri, nakil işlerinde yardımcı olmak, kovan, bal mumu gibi arıcılıkta kullanılan her türlü ihtiyacın teminin yanında arıcılar tarafından üretilen bal, polen, propolis, arı sütü gibi mamullerinde vatandaşa satışı konusunda aracılık yaptığına dikkat çekildi. Birlik başkanı Ahmet Kökmen Isparta’da üretilen balın tamamen organik %100 çiçek balı olduğunu söyleyerek "En büyük sıkıntımız bal diye piyasada satılan ne olduğu bilinmeyen ürünler bu noktada bir çözüm üretilmesi halk sağlığı açısından da büyük önem taşıyor" ifadeleri yer aldı.