Son 6 yıldır Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Başkan Mustafa Karabulut’a işleri sorduk. Pandemi sürecini sorduk.
DEVLETİN DESTEKLERİYLE ÜRETİM DEVAM ETTİ
Salgın döneminde dahi fabrika bacalarının tütmeye devam ettiğini belirten Başkan Mustafa Karabulut; “Pandemi süreci olmasına rağmen 2020 yılını Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin destekleriyle, teşvikleriyle çok güzel bir şekilde kapatıyoruz inşallah. Tüm Dünyayı etkileyen virüs elbette ki her kesimi etkilediği gibi sanayi bölgemizi de etkiledi. Pandemi biz sanayicileri yordu. Ancak tüm bu olumsuzluklara karşın hiçbir arkadaşımız üretimini durdurmadı. Bilakis üretime devam etti. Tabi bazı fabrikalar bu özel duruma bağlı olarak üretim kapasitelerini kısmi olarak düşürdü. Bizde yönetim olarak elimizden geleni yaptık. Fabrika bacaları tütmeye devam etsin diye uğraştık” dedi.


YENİ YATIRIMLAR OLDU
Son yıllarda Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesine katılan işletmelerden bahseden Başkan Karabulut; “Son üç yılda yeni gelen sanayicilerimiz oldu. Ahşap sanayinde atıkları değerlendiren, yeniden ekonomiye kazandıran iki arkadaşımız oldu. Bunlar bölgemizdeki tüm ahşap sanayinden atıkları kalorifer ve şömine yakıtına çeviriyorlar. Suriyeli bir sanayici arkadaşımız oldu. Batı Akdeniz Bölgesindeki tüm Suriyelilere kendilerine has lavaş ekmeği yapıyorlar. Haftada bir tır un işliyorlar. Bu güzel bir başarı demektir. Yılbaşından sonra iki tanesi mermer olmak üzere birkaç yatırımcı firma daha bölgemize gelerek görüşmeler yapacağız. Biz yönetim olarak buraya gelecek olan yeni sanayici arkadaşlarımıza her konuda yardımcı olacağız.” dedi.


EN BÜYÜK HEDEFİMİZ BÜYÜME PROJESİDİR
Sanayi bölgesinde yeterli parsel kalmadığına dikkat çeken Başkan Karabulut; “Burada faal olarak çalışan 60 işletmemiz var. Şuan orta ölçekli ve büyük ölçekli olmak üzere 4 adet parselimiz kaldı. Bu kapsamda en büyük hedefimiz büyüme projesidir. Keçiborlu istikametine doğru havalimanı yoluna kadar, Burdur istikametine doğru ise Gölbaşı Köyüne kadar büyüme projemiz var. Bu konuda hukuki ve yasal süreç devam ediyor. Büyümeyle birlikte yeni arıtma projemizde devreye girecek ve burası inşallah Isparta’ya yakışır bir sanayi konumuna gelecek. Yönetim Kurulundaki arkadaşlarımızla birlikte tüm gayretimiz, tüm mücadelemiz bu yöndedir.” diye konuştu.


TÜM HEMŞERİLERİMİZİ BURAYA DAVET EDİYORUM
Isparta’da sanayi var mı? Yok mu? Sorusuna cevap veren Süleyman Demirel Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabulut; “Evet, burada bir sanayi bölgesi var. Burada birbirinden başarılı birçok üretim tesisi var, fabrika var. Ahşap ve mermer başta olmak üzere süt ürünleri, tekstil, kuruyemiş, meyve suyu, gülyağı üretimi ve kozmetik, koka kola, silah sanayi ve daha birçok alanda fabrika var. Ulusal ve uluslararası markalar var. Daha önce bu yoldan geçen Ispartalı hemşerilerimizin çoğunun burada ne olduğunu bildiğini zannetmiyorum. Nizamiye kapımızı modern bir konuma kavuşturduk. Görsel bir güzellik kazandırdık. Bütün hemşerilerimizi buraya davet ediyorum. Hepsini burada misafir ederek ağırlayabiliriz ve burada hangi fabrikayı görmek istiyorlarsa, hangi sokağı gezmek istiyorlarsa rehberliğini yaparak gezdiririz. Burada birbirinden değerli ve başarılı firmalar üretim yaparak hem ülke istihdamına hem de milli ekonomiye katkı sağlıyorlar. İç piyasaya ve ihracata mal üretiyorlar. Biraz önce Boyrazoğlu Fabrikasının önünden geçtim tam 11 tane tır ihracat malı yüklemek için sıra bekliyor” diye konuştu.


AR-GE ÇALIŞMALARINA GEREKLİ ÖNEM VERİLMEDİ
Birazda özeleştiri yapmaktan çekinmeyen Başkan Karabulut, Ar-Ge’nin önemine dikkat çekerek bazı hatırlatmalarda bulundu; “Kozmetikte istenen noktada değiliz. 2000’li yılların başında Uzakdoğu seyahatimiz olmuştu. Orada gördüm ki kozmetik alanında müthiş bir pazar var. O zaman düşünmüştüm, burada böyle hazır bir pazar varken biz Isparta olarak neden 1 liralık gülsuyuna talip olduk diye çok düşünmüştüm. O yıllar, o fırsatlar geldi geçti. Ancak hala kozmetikte istenilen düzeyde değiliz. Bunun altyapısını bir türlü oluşturamadık. Aynı şekilde ahşap sanayisinde de istenilen düzeyde değiliz. Allah vergisi Torosların en iyi ağacını, en iyi ormanını kullanıyoruz. Türkiye pazarının yaklaşık % 30’na hakimiz. Ancak ahşap sadece lambri tahta tavan değildir ki. Burada da Ar-Ge eksikliği var. Teknoloji eksikliği var. Torunlarımız bunun hesabını sorar. Bu imkanlar varken neden ahşapta birinci olmadınız diye sorar. Burada üniversitemize çok büyük işler düşüyor” dedi.


BİZİM MÜCADELEMİZ İNSAN İÇİN
Beş sene önce atılan temelin yeni yeni meyvelerini vermeye başladığına dikkat çeken Başkan Karabulut; “Dediğim gibi bu sanayi bölgesini Allah’ın izniyle daha da büyüteceğiz. Sanayi demek fabrika demek. Fabrika demek üretim, istihdam demek. İstihdam demek evine ekmek götüren mutlu insanlar demek. Biz yönetim olarak bu sanayi bölgesinin son 6 senesinde varız. Bizden önce taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun. Ancak bir tespitte bulunmak istiyorum. Biz yönetime geldiğimizde % 40 civarında doluluk vardı. Şimdi % 100 doluluk var. Tam kapasite çalışıyor. Bu bir bakış açısı meselesidir. Öngörüdür. Onlar buraya gelecek diye beklemedik. Sanayicilerin ayağına biz gittik. Sanayici dostlarımıza burayı anlattık. Ulaşım avantajlarını anlattık. Hammaddeye erişim kolaylığını anlattık. Önlerini açtık, yollarını açtık. Biz şahsi bir düşünce içerisinde değiliz. Hiç kimseden bir beklentimiz yok. Bizim mücadelemiz insan için, çünkü kaynağımız insan. Amacımız, daha fazla eve ekmek, daha fazla sofraya rızık ve daha fazla milli ekonomiye katkı sağlamaktır. Allah razı olsun demeleri bizim için yeterlidir. Duaları bizim için yetecektir. Çünkü bize güç ve moral veren o samimi içten yapılan dualardır. Son olarak şunu söylemek istiyorum, bize bu fırsatı verdiğiniz için sizlere de çok teşekkür ediyorum” dedi.