Sağlık Müdürü Süleyman Ünal'la ilgili 2008-2009 yıllarını kapsayan dönemde kuruma kiralanan binek aracın makam ve özel işlerde kullanıldığı yönündeki müfettiş raporuyla ilgili Demokrat Gazetesinin gündeme getirdiği haberle ilgili Cumhuriyet Savcılığı'nın yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle verdiği kovuşturmaya gerek yoktur yönündeki kararı ortaya çıktı.

Bu karar üzerine ilkeli yayıncılık adına kanunen haklılığı ortaya çıkan Sağlık Müdürü Önal'a cevap hakkı tanıyan Demokrat, ilginç sonuçlara ulaştı.

SİCİLİM TEMİZ 5 TAKDİRİM VAR

19 yıllık memuriyet hayatı boyunca sicilinde hiçbir ceza olmadığını hatta 5 takdir belgesine sahip bir idareci olduğunun altını çizen Sağlık Müdür Önal, bu takdir belgelerinden birini de dönemin Valisi Ali Haydar Öner tarafından aldığını iletti. Soruşturma talebine ilişkin yaşanan süreci gözleri önüne seren Önal, taşıt görev emrinin resmi evrak olmadığını söyledi.

Önal, "Bu formları müdür yazmaz. Şoförler doldurur. Bu evraklar müdüre gelmez. Taşıtları ilgili müdürü yardımcısı görevlendirir. Burada hatalı ve eksik yazılmış kilometre hesabı var. Neticede hatalı eksik yazılmış ama sonuçta bu gidilen yerler resmi gö¬revle gidilen yerler" dedi.

VALİ, MÜDÜRÜ SAVUNMUŞ

Müfettişlerin soruşturma talebinden sonra izin verildiğini ve kendisinin Savcılığa gittiğini kaydeden Önal, "Savcılık, valilik onayı olmadan il dışına seyahat ettiği iddiasının da doğru olduğuna dair yeterli delil bulunmadığını belirtti. Aksine suç tarihlerini kapsayan dönemin Isparta Valisi ' ve hala Çankırı Valisi olarak görev yapan Şemsettin Uzun'un müfettişlerin talebi üzerine göndermiş olduğu yazıda  'Isparta Valisi olarak görev yaptığım süre içerisinde kamu hizmetlerinin etkin, yerinde , zamanında ve tutumluluk anlayışıyla icrasına imkan vermek için il müdürlerinin inisiyatif kullanmalarına izni verdim Sağlık Müdürü'nün il içi ve il dışı hareketlerinin tamamında sözlü onayım oldu' şeklinde cevabı Savcılığa iletildi.

Savcılık herhangi bir süç işlediğime dair hakkımda kamu davası açmayı gerektirecek nitelikte delil bulunmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi" dedi.

KESİLEN MAAŞLARINI DEVLET GERİ ÖDEDİ

Bu soruşturmadan ötürü iki ayrı maaş kesme cezası aldığını ve bu kararı da Isparta İdare Mahkeme-si'ne taşıdığını belirten Önal, "İdare Mahkemesi beni haklı bularak yürütmeyi durdurma kakarı aldı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı İdare Mahkemesi'nin kararına itiraz ederek Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Antalya Bölge İdare Mahkemesi de Bakanlığın itirazını reddetti.

Böylece hakkımda haksız yere maaş kesinti cezası uygulandığı yargıda kanıtlandı. Ve kesilen maaşlarım geri ödendi" dedi.

Hiçbir zaman Vali oluru olmadan seyahat etmediğini belirten Önal, sağlıkta yaşabilir kentler sıralamasında lider olan Isparta’da sağlık hizmetlerinin verimini artırmak için çalışmaya devam edeceğini kaydetti.