Havaların ısınmasıyla birlikte tarımsal sulamanın tam manasıyla başladığı bu günlerde Sandıklı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Toptaş, kapalı veya açık kanal fark etmeksizin sulama ücretlerinin yeniden değerlendirilmesini istedi.

Türkiye’nin en önemli patates ve kuru soğan üretim merkezlerinden birisi olan Sandıklı’da üreticiler sulama maliyetlerinin yüksekliğinden şikâyetçi.

Sandıklı nüfusunun  %75’nin tarım ve tarıma dayalı sektörden geçimini sağladığına vurgu yapan Toptaş; “Sandıklı 42 bin hektarlık bereketli topraklarıyla milyonlarca kişiyi doyurmaktadır. Özellikle patates ve kuru soğan üretimiyle Türkiye’nin en önemli tarım havzalarından birisi konumundadır.

Vatandaşımız evine ekmek götürüyor ve tarımdan geçiniyor. Bu açıdan bakıldığında Sandıklı için tarım hayati önem arz etmektedir.

Arazimizin %40’ında sulu tarım yapılmakta. Ancak hala sulanabilen alanda sorunlu yerlerimiz çok. Sulamamız hem sorunlu hem de maliyetleri çok yüksek. Devletimizden bu konuda destek bekliyoruz. Mazot, gübre ve kimyasal ilaç gibi yüksek girdilerle birlikte sulama maliyetlerinin de yüksek olması çiftçilerimizi olumsuz yönde etkilemektedir.

Ayrıca klasik açık kanal sistemlerinden vazgeçilerek kapalı devre sulama sistemlerine geçilmesi lazım. Kapalı devre hem su tasarrufu bakımından hem de maliyet bakımından avantajlı. Suyumuz buharlaşarak havaya değil, toprağa gitsin istiyoruz” diye konuştu.