Türkmenistan Büyükelçiliği görevinden istifa ederek MHP Isparta Milletvekili aday adayı olan Hüseyin Avni Bıçakçı, Türkiye'de yaklaşık 2 bin 500 civarında Türkmen öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, ''Türkiye'de eğitim görmek bir Türkmen için bir hayal, bir rüya'' dedi.
     Bıçakçı, Isparta Valisi Memduh Oğuz'u ziyaret etti. Diplomattaki tecrübelerini siyasette sürdürmek amacıyla Türkmenistan Büyükelçiliği'nden istifa ederek memleketi olan Isparta'dan milletvekili aday adayı olduğunu belirten Bıçakçı, Isparta'da devletin temsilcisi en üst makamda bulunan Vali Oğuz'u ziyaret ettiğini belirtti.
     Türkmenistan halkının Türkiye'ye bakışı ile ilgili değerlendirmede bulunan Bıçakçı, ''Oradaki insan ile bizim pazardaki, sokaktaki insanımız aynı. Dilimizde çok benziyor. İlk karşılaştığınızda bile anlaşabiliyorsunuz. Dinimiz aynı, aynı camiye gidiyoruz. Gelenek ve göreneklerimiz aynı benzer özelliklerimiz çok'' diye konuştu.
     Türkiye'nin Türkmenler açısından ticari, sağlık, eğitim konularında cazip geldiğini aktaran Bıçakçı, Türkiye'nin onlar için iş merkezi olduğunu ve yarım milyona yakın Türkmen'in Türkiye'de çalıştığını kaydetti. Türkiye'yi iyi bir eğitim merkezi gördüklerini söyleyen Bıçakçı, ''Bugün Türkiye'de yaklaşık 2 bin 500 Türkmen öğrenci eğitim görüyor. Türkmenistan'ın yurt dışına öğrenci gönderdiği ülkeler arasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilk sırada yer alır. Türkiye'de eğitim görmek bir Türkmen için bir hayal, bir rüya'' dedi.
     Türkmenlerin Türkiye'yi sağlık alanında da çok iyi gördüklerini ifade etti.
     Isparta Valisi Oğuz da, Türk dünyasını özellikle orada yaşayan Türklerden dinlemek gerektiğini belirtti. Valiler ile diplomatların meslektaş olduğunu ifade eden Oğuz, ülkenin kalkınmasında bilgi alışverişleri yaptıklarını aktardı. Valilerin vilayetlerde devleti temsil ettiğini, büyükelçilerin de bulundukları ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ettiklerini söyleyen Oğuz, ''Esas itibariyle onların temsil görevleri daha zor ve daha kuvvetli. Biz burada kendi bayrağımızın altında, kendi ülkemizde kendi vatandaşlarımızın içerisinde temsil görevi yapıyoruz, onların ise uluslararası sıkıntılarla, problemlerle mücadele eden bir temsil pozisyonu var'' dedi.