Vali Memduh Oğuz Başkanlığında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bölge İl Müdürleri İstişare Toplantısı Yapıldı.

Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, KOSGEP Başkan Yardımcı Vekili Tayfun Öner, Isparta, Antalya, Konya, Burdur, Denizli, Afyon il müdürleri ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Valilik Göl Toplantı Salonunda yapılan bölge istişare toplantısında; ana gündem maddeleri olarak bakanlıkça sunulan hizmetlerin kalitesinin arttırılması, merkez ve taşra teşkilatı arasındaki işbirliğinin sağlanması konuları karşılıklı olarak görüşüldü.

Vali Oğuz; “Isparta sanayiye açık bir il”
Toplantını açış konuşmasını yapan Vali Memduh Oğuz, Isparta’nın alt yapı itibariyle sanayi yatırımlarına uygun bir il olduğunu ve bu doğrultuda 2013 yılında önemli sanayi yatırımlarının olacağını ifade etti.

Vali Oğuz konuşmasında; “Öncelikle böyle önemli bir toplantının vilayetimizde yapılıyor olmasından dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Isparta sanayi açısından bir merkez durumunda olmasa da, burası sanayiye açık, müştak, bekleyen, arzulu ve artı unsurları çok fazla olan bir il konumunda.Toplantımıza alt yapı oluşturması bakımından Isparta’nın özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Isparta; eğitim, sağlık tarım ve hayvancılık başta olmak üzere her alanda alt yapısını tamamlamış bir il.

Tarım ve hayvancılığın çok gelişmiş olması, yaygın olması, arazinin verimli olması Isparta’ya önemli katkılar sağlamaktadır. Dünya gülyağı ihtiyacının % 65’ini karşılayan Isparta, yılda 650 bin ton elma, 21 bin ton kiraz ve 17.500 ton kayısı üretimiyle bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Isparta aynı şekilde hayvancılıkta da önemli bir potansiyele sahip bir vilayet, 296 bin küçükbaş ve 95 bin büyükbaş hayvan sayısı ile yılda 130 bin ton süt üretimi yapılmaktadır. Bu potansiyel karşılığında Isparta iline 211 yılında toplam 150 milyon lira girdi sağlanmıştır.

1992 yılında kurulmuş olan Süleyman Demirel Üniversitesi bugün 20 fakültesi ve 57 bin öğrenci mevcuduyla ülkemizin en güçlü üniversitelerinden birisi olmuştur.

Isparta sağlık hizmeti itibariyle Türkiye’nin birinci vilayetidir. Hem hasta başına düşen hekim sayısı, hem de hasta başına düşen yatak sayısı bakımından Avrupa’nın en ileri ülkeleriyle yarışacak durumdadır.

Bütün bunlarla birlikte Isparta asayiş problemi olmayan, güvenlik problemi olmayan, medeni ortam itibariyle son derece uygun, yaşanılabilecek bir vilayet.
 
Vali Oğuz; “Buradaki sorun ekonomik değil, psikolojiktir”
Isparta’nın bu artı değerleri sanayi bakımından gelişmeye müsait bir il olduğunu göstermektedir. Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi ve Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi genişlemeye müsait bölgelerdir. Burada il merkezi, ilçeleri ve kasabaları arasında çok yüksek bir derecede tutkunluk vardır. O bakımdan yatırım yapma eğilimi psikolojik olarak artmaktadır. İnşallah bu artı değerlerle 2013 yılında önemli sanayi yatırımları olacaktır. Buradaki durgunluğun sebebini ekonomik değil, psikolojik sorun olarak değerlendiriyorum. Burada ilgi eksikliğinden kaynaklanan bir durağanlık göze çarpmakta, bu nedenle yeterli ilgi ve organizasyonlar ile Isparta’da ki sermaye sahiplerini sanayi yatırımlarına yönlendirebiliriz. Isparta yastık altında çok fazla birikimi olan, önemli banka mevduatına sahip olan bir il. Bu nedenle bakanlığın hem moral desteğine, hem de bir takım açıcı anahtar teşkil edecek desteklerine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” dedi.

İsminin anıldığında bir rahatlık hissi uyandıran Isparta’da olmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını belirten Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu; “Isparta her bakımdan alt yapısını tamamlamış, tam eşikte duran, taşma noktasında bulunan bir il. Öyle zannediyorum ki Isparta çok yakın bir gelecekte farklı bir konumda olacaktır. Antalya gibi denize yakın potansiyeli olan ilin hemen arkasında bulunması Isparta için avantaj sağlamaktadır. Biz bunun örneklerini Türkiye genelinde görmekteyiz” dedi.