Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Yakaören'de sıcak su bulmak amacıyla açılan ancak karbondioksit gazına rastlanan kuyunun kapatılması için Isparta'ya gelen Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğünün, kuyuyu kapatmak için yeterli teknik donanıma sahip olmadığını, ancak kapatılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Öner, Haber32 muhabirine yaptığı açıklamada, Mahalli Çevre Kurulunda çıkan kapatma kararının ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüştüğünü ve kuyunun kapatılmasına ilişkin destek istediklerini belirtti.

Bakan Çiçek'in de hassasiyet göstererek, ekip görevlendirmesi yaptığını dile getiren Öner, ''TPAO Genel Müdürlüğünden ekipler gelerek kuyuda incelemeler yaptılar, ancak bu kuyuyu kapatacak kurum Türkiye'de yok. Dünyada ise 4 firmanın bu teknik donanıma sahip olduğu belirtildi'' dedi.

TPAO ekibinin yaklaşık 20 ay önce de Isparta'ya geldiğini hatırlatan Öner, kuyuda yüzde 95'lik bir kapatma sağladıklarını ancak hala gaz sızıntısının devam ettiğini ifade etti.

Kuyunun tamamen kapatılmasına ilişkin araştırma çalışmalarının ise devam edeceğini anlatan Öner, kapatma işleminin pahalı olduğunu, ancak henüz maliyetin net olarak ortaya çıkmadığını belirtti.

Kuyu ile ilgili vatandaşlarda panik oluştuğunu dile getiren Öner, ''Paniğe kapılmadan, uygun yöntemlerle her ne pahasına olursa olsun bu kuyuyu kapatmamız lazım'' dedi.

Vali Öner, kuyunun kapatılmasına ilişkin belediyenin, valiliğin ve hükümetin iş birliği içinde olduğunu vurgulayarak, TPAO Genel Müdürlüğü yetkilileri ile değerlendirme toplantısı yaptıklarını ve kuyunun en kısa zamanda kapatılması için gereken çalışmayı yapacaklarını söyledi.
    
     -''RİSKLİ BİR İŞ'' 
     
TPAO Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş da Isparta'da gazetecilere yaptığı açıklamada, TPAO olarak bu kuyunun kapatılmasının asli görevleri olmadığı halde konuyla yakından ilgilendiklerini belirtti.

 Öztaş, kuyunun 20 ay önce kontrol edilemez haldeyken gündeme alındığını ve TPAO'nun yaklaşık 14 barlık basınçla yüzeye zehirli gaz püskürten kuyuyu susturmaya yönelik uğraşa girdiğini hatırlatarak, yaklaşık 620 metre derinlikteki kuyunun 100-102 metresinin çıplak durumda olduğunu bildirdi.

Kuyuya müdahale edilmesinin çok tehlikeli olduğuna dikkati çeken Öztaş, ''Riskli bir iş, en büyük korku elimizi attığımız andan itibaren mısır patlar gibi patlaması ve kontrol dışına çıkması'' dedi.

Kuyunun acilen kapatılması yönünde alınan kararın doğru olduğunu ifade eden Öztaş, kapatma işleminin ise uzmanlık isteyeceğini ve bu konunun da kendi işleri olmadığını söyledi.

TPAO Sondaj Eğitim Uzmanı Hasan Akman da kuyudan ''kontrolsüz ve çok tehlikeli miktarda'' karbondioksit ve hidrojen sülfür gazı çıktığını kaydetti.

TPAO İş Güvenliği Daire Başkan Yardımcısı Şahap Bayan Temur ise 20 ay önce yaptıkları çalışmada kuyuyu yüzde 95 oranında kapattıklarını, ancak kuyudaki sızıntının bugünlerde biraz daha arttığını belirtti.

 Vatandaşların paniğe kapılmamasını isteyen Temur, tehlikeli bir durumun şu an için söz konusu olmadığını söyledi.