İlhan Duran, yaptığı işin ne kadar hassas ve incelik isteyen bir meslek olduğunu vurguladı. Duran, ayakkabı tamiri işine tam 63 yıl önce 7 yaşındayken başladı. Halk tabiriyle çekirdekten öğrendiği bu işi  70 yaşında olmasına rağmen hala daha sürdürüyor. Kendi ifadeleriyle, "Çalışmazsam Yapamam," diyor.

Duran eski zamanlarda hem ayakakabı yapımı hemde tamirini yaptığını belirtti. Duran, eski günlerde ayakkabı tamiri için dikiş atma ve çivi çakma gibi geleneksel yöntemlerin kullanıldığını ancak artık yeni model ayakkabıların tamiri için farklı becerilere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Ayakkabılardaki değişiklikler, yapıştırıcıların kullanılmasını gerektiriyor ve çeşitli işlemlerle tamir ediliyor.

Duran, 63 yıllık mesleğinde bir kere bile mesleğini bırakmadığını hatta zor zamanlar geçirse de bırakmayı düşünmediğini belirtti.

İlhan Duran, mesleğe olan sevgisini şu sözlerle anlatıyor: "Bu mesleği 7 yaşımdayken başladım, şu an 70 yaşıma çok az kaldı. Hala daha yapıyorum. Bu meslek sayesinde 3 çocuğumu okuttum, evlendirdim. Bir tanesi tıp profesörü, diğeri de tıp fakültesi mezunu ve öteki evladım ise öğretmen oldu." şeklinde konuştu.

Duran, bu mesleği öğrenirken çok genç yaşta başladı ve bu ustalığı yıllar içinde geliştirdi. Tek odalı ve sadece 3 metrekarelik dükkanında, eliyle ve gözüyle her bir çift ayakkabıya hayat veriyor. Ancak, günümüz ayakkabılarının değişen yapısıyla birlikte tamirat işleri de evrildi. Eskiden dikiş atma ve çivi çakma işlemleri yaygınken, artık yapıştırıcılar ve modern teknikler gerekiyor.

Isparta'nın bu saygın ayakkabı tamiri ustası, her geçen gün daha fazla insanın ilgisini çekiyor ve müşterileri için yıllarca dayanacak ayakkabılar sunuyor. İlhan Duran, geçmişiyle geleceği bir araya getiriyor ve ayakkabı tamiri sanatını yaşatmaya devam ediyor.

Haber/ Ali Rıza Cesur

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Uyardı: Elektriğe Büyük Zam Geliyor Eski Merkez Bankası Başekonomisti Uyardı: Elektriğe Büyük Zam Geliyor