Mehmet Büyükkaytan, 10 yaşında babasından öğrendiği soba tamiri mesleği ile iş dünyasına adım attı. Yıllar içinde bu işte ustalaşan Mehmet Büyükkaytan, doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte işlerin azaldığını gördü. Ancak ailesiyle birlikte bu geleneksel mesleği devam ettirmeye karar verdiler.

Dede Büyükkaytan bu mesleği babasından öğrendi ve 60 yıl yaptıktan sonra oğlu Ahmet Büyükkaytan’a devretti. Oğlu Büyükkaytan babasından aldığı bu mesleği öğrenerek devam etti. Ancak Isparta’da doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte soba satışı azaldı. Byükkaytan bu durum olarak kendine yeni işleri bulmaya çalıştı. Soba satışı azaldığı için şuan pide ve fırınlara ocak üretiyorlar. Oğlu Byükkaytan’da bu mesleği sürdürürken daha sonra 10 yaşındaki oğlu Mehmet Büyükkaytan’a devretmeye hazırlanıyor. 10 yaşındaki torun Büyükkaytan babasının yanında şuan bu mesleği kavramış durumda.  Aynı zamanda şuanda Isparta’da tek olarak sobacılık mesleğini sürdürüyorlar. 4 Kuşak devam eden bu mesleği deden toruna 100 yıldır devam ediyor.

Mehmet Büyükkaytan, mesleğini ve ailesiyle birlikte yürüttükleri geleneksel zanaatları sürdürme konusundaki düşüncelerini şu şekilde ifade etti: "Bu mesleği babamdan öğrendim ve ben de oğluma aktardım şimdi oğlumda torunuma aktarıyor.” Dedi

Tır Kumları Dökerek İlerledi Tır Kumları Dökerek İlerledi

Haber32 - Ali Rıza Cesur