Isparta'nın köklü demircilik geleneğini devam ettiren bir usta, Emrah Kökçe, bu özel mesleği babasından öğrenerek hayatının her anında demire aşkla şekil veriyor. Yaklaşık on yıldan uzun bir süredir demircilik mesleğini icra eden Emrah Kökçe, işini sevmenin, başarıya ve tatmine giden yolun anahtarı olduğuna inanıyor.

Emrah Kökçe, her demiri dövdüğünde, aslında bir sanat eseri yaratmanın büyük bir keyif olduğunu dile getiriyor. "Bu işi sevmezseniz asla yapamazsınız. Çünkü binbir emekle demire şekil veriyorz " diyerek bu işe olan tutkusunu vurguluyor.

Ancak demircilik, zorlu bir meslek olup, bedenin dayanıklılığını sıkça sınıyor. Günde binlerce çekiç darbesiyle demiri şekillendirmek, fiziksel bir çaba gerektiriyor. Emrah Kökçe, işi tamamladıktan sonra eve gittiğinde direk koltuk üzerinde uyuya kaldığını dile getirdi" Kökçe "İşlerin yoğun olduğu zaman günde 10 bin çekiç darbesi vuruyoruz" dedi.

AFADER’den Başkan Başdeğirmen’e ziyaret AFADER’den Başkan Başdeğirmen’e ziyaret

Kökçe "Demircilik sadece bir iş değil, aynı zamanda bir tutkudur benim için. Her demiri şekillendirdiğimde, o demirin bir parçası olduğumu hissediyorum. Demiri dövdüğüm işler her zaman başarılı olmuştur. İşin sırrı, demire olan saygı ve sevgiyle yaklaşmakta yatıyor. Demiri severseniz, onunla daha iyi bir ilişki kurabilir ve ona istediğiniz şekli verebilirsiniz."

"Demircilik fiziksel olarak zorlu bir meslek olabilir. Günde binlerce çekiç darbesi atmak bedenimi yorar, ancak bu yorgunluğu işimi sevdiğim için göz ardı edebilirim. Babamın beni liseye göndermekte ısrar etmesiyle, bu mesleği daha iyi anladım ve şimdi onun öğrettiklerini gelecek nesillere aktarmanın sorumluluğunu taşıyorum."

BU İŞTE İŞİN PÜF NOKTASI

Demirciliğin belki de en önemli aşamalarından biri, çeliğin ısıtılması ve dövülmesi sırasında suyun nasıl kullanılacağını bilmektir. Emrah Kökçe'nin ustalığı, bu aşamada devreye girer. Çeliği nasıl işleyeceğini ve hangi sıcaklıkta suyla temas ettireceğini dikkatle belirlemek, dayanıklılığı etkileyen kritik bir adımdır.

Emrah Kökçe'nin demircilikteki ustalığı ve aşkı, Isparta'nın geleneksel sanatlarının gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynuyor. Babası tarafından bu özel sanatın inceliklerini öğrenmiş olan Emrah Kökçe, mesleğini o kadar çok seviyor ki, liseye gitmek istememiş, ancak babası ısrarla onu liseye göndermiştir.

Haber/ Ali RIza Cesur