Isparta'da ustalara göre her geçen gün inşaat sektörü hızlanırken, birçok yapı inşa ediliyor. Kentte yevmiyeler 800 ila bin 700 lira arasında değiyor. Ancak  Isparta'da inşaat sektöründe vasıflı ya da vasıfsız eleman bulma konusunda sorun yaşanıyor.

"İŞ ÇOK ÇALIŞACAK ELEMAN YOK"

Isparta'da Savlı Usta diye bilinen 40 yıldır sıva ustası Mustafa Akıncı, "İş çok eleman yok" dedi. Akıncı; "Şuanda Isparta'da her yer inşaat oldu. Ama çalışamıyoruz. Bu sorun son 3 yılda iyice zirveye çıktı. Adam ben çalışmam diyor. Keseri bırakıp gidiyor." dedi.

Akaryakıtta Tek Fiyat Dönemi Başladı Akaryakıtta Tek Fiyat Dönemi Başladı

Sıva ustası Akıncı, İş bulamayan ustalara seslenereki çalışmak için Isparta'ya  davet etti. “Şuan Isparta'da her tarafta iş var. İlla sıvacı olmasa  bile inşaatta her türlü iş var. İş var ama işçi bulamıyoruz. İşçilere ihtiyaç var burada. Tek başımıza hem ustayız, hem işçiyiz artık ne yapacağımızı bilmiyoruz.

Benim yevmiyem bin liranın üzerinde alıyorum . İnşaatın diğer sektörlerinde az olan da var fazla olan da var. Yevmiyeler hiç bilmeyenler için ortalama 800 liradan başlıyor, tecrübeye göre bin 500’e hatta daha fazlasına gider. Bu fiyatlarda bile eleman yok.

Bizim işimiz ağır, hiç kimse evladını böyle ağır işlerde çalıştırmak istemiyor. Diğer konuda memleketimizde kimse kalmadı. Gelen başımızın tacı, burada iş var. Kimse burada boşta kalmaz” dedi.

USTALAR İŞ ÖĞRETİYOR MU?

Isparta'da çeşitli ustaların yeni başlayan gençlere iş öğretmekten ziyade sadece getir götür işi yaptırdığı bu yüzden de kimi çalışanların her usta ile çalışmak istemedikleri belirtiliyor.

Akıncı bu soruna şöyle cevap verdi; "Bu işte öğrenme süreci baka baka olur. Biz de baka baka öğrendik, benim ustam da. Hevesli olan ve bu işe kafasını veren bir kişi. 1 yıla kalmaz usta olur. Öğretmeyen ustanın Isparta'da pek olacağını zannetmiyorum. Zaten eleman bulamıyoruz, nitelikli elemanı hiç bulamayız. O yüzden işi yeni başlayanlara öğretiriz" dedi.

Haber/ Ali Rıza Cesur