Ülkemizdeki mezar taşı maliyetlerindeki artış, cenazesi olan vatandaşları şaşırttı. Vatandaşlar bunun için daha uygun çözümler ararken, bu sefer deyeni sorunlar doğuyor. Son bir yılda iki katına çıkan mezar taşı fiyatları, bir sade mezar takımının başlangıç fiyatını 8 bin liraya çıkarırken, isim yazma, çiçek koyma gibi etkenlerden bu fiyat 10 bin lirayı geçiyor.

Altın Fiyatları Yeniden Düşüşte Altın Fiyatları Yeniden Düşüşte

Mezar taşlarındaki bu maliyet artışının yansımalarını değerlendiren mermer ustaları, yaşanan durumu "Yaklaşık yüzde 100 zam oldu ve taşların maliyeti çok arttı" şeklinde açıklıyorlar. Geçen yıl bin 200 ile bin 500 TL arasında alınan bir mezar takımı şu anda 3 bin TL'ye kadar çıkarken, mezarın tam takım son teslim fiyatı ise 10bin lirayı buluyor.

Bu artışına karşı vatandaşlar, daha ekonomik olarak demirden yapılan mezarlıklara yöneliyor. Ancak,  bekçilerin bulunmadığı köy mezarlıkları ve tenha yerlerde hırsızlık oluyor. Özellikle bekçilerin bulunmadığı mezarlıklarda, demirin yüksek fiyatından dolayı hırsızlar demir mezarlıkların bazı bölümlerini sökerek çalıyorlar.  Bu durumu ancak cenaze yakınları mezarın başına gittikleri zaman farkediyorlar. Hal böyle olunca mermer ustalarına göre tekrar mezar yaptırıyor. Bu kez yine çalınmaması için mermer mezar yaptırıyorlar.

Haber/ Nadir Öngören