Isparta'da ulaşımın ana faktörlerinden biri olan taksiler, kentte görenleri cezbeden bir meslek olarak görülüyor. Kentte pek çok vatandaş otomobil kullanmayı sevdiği için heves edip yapabileceği bir meslek olarak görüyor. Ancak durum gerçekten de böyle mi?

Isparta'da baba mesleği olan taksicliği 2 yıldır yapan genç Halil İbrahim Teke, taksilik mesleklerini anlattı.

Isparta'da ekonomik durumlar ne olursa olsun  bu mesleğin sürekli devam edeceğini ve bitmeyeceğini belirten Teke, "Taksicilik bitecek bir meslek değildir. Vatandaşlar her gün olmasa da bir gün taksiye ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden çok olmasa da kendimize yetecek kadar işimiz oluyor" dedi.

TAKSİCİLİK OTOMOBİL KULLANMAKTAN İBARET DEĞİLDİR

Isparta'da taksi kullanan vatandaşların hafta içi ve hafta sonu olarak sürekli değiştiğini belirten Teke; "Kentte hafta içi binen müşteri farklı, hafta sonu binen müşteri farklıdır. Hafta içi genelde genelde işe yetişemeyen memurlar, veya hastahanedeki randevulara yetişemeyen hastalar biner. Hafta sonu ise Isparta'da bir tek askerler kullanıyor. Onun dışında aciliyeti olmayan vatandaşlar  Isparta'da her yere yürüyerek ulaşabileceğini düşünerek yürüyor ya da toplu taşıma kullanıyor" dedi.

ULAŞIM FİYATLARI NE DURUMDA

Isparta'da ilk zamanlar taksiyle ulaşım fiyatları konusunda çok fazla sorun çıktı. Ama zamanla vatandaş da anlıyor. Fiyatlar bizim elimizde değil. Sürekli yakıt fiyatları değişiyor. Zamanla vatandaş bu durumu anladı, bu yüzden bize kimse fiyat konusunda birşey demiyor" dedi

ISPARTA'DA TAKSİCİ OLMAK

Isparta'da nöbetçi eczaneler (3 Mayıs Cuma) Isparta'da nöbetçi eczaneler (3 Mayıs Cuma)

2 yıldır taksicilik yapan Teke, mesleğinin avantaj ve dezavantajlarını anlattı. 

Müşteri sizi seçebiliyor ama, siz müşteriyi seçemiyorsunuz diyen Teke; "Belirli bir süre bu işi yaptıktan sonra iyi niyetli veya kötü niyetli müşteriyi anlabiliyorsunuz. Bir taksicinin en fazla karşılaştığı problem para vermeden kaçan müşteridir. Adam bir dakikaya geliyorum diyor ve kaçıyor. Peşinde koşsanız başınız belaya giriyor. Koşmazsanız bunun parası kendi cebinizden çıkıyor. Bu durumda çaresiz kalıyoruz. Bir de adres bilmeyen müşteriler sorun olabiliyor. Bu durumda ücret çoğalıyor. Biz ana cadde ve sokakları biliyoruz. Ama bilmediğimiz sokak illa çıkıyor. Bu durumda sorumlu biz oluyoruz. Vatandaş daha fazla ücret almaya çalıştığımızı düşünüyor. Isparta trafiği bazen sorun çıkarabiliyor. Birden önünüze kıran araçları görebilirsiniz. Can taşıyorsunuz dikkatlı olmanız gerekir. Akşam vakti müşterilerin çoğu eğlence mekanlarından çıkan insanlar oluyor. Burada da binlerce örneği var tehlikeli durumlar ortaya çıkabilıyor. Kazanç olarak ise kendimize yetecek kadar kazanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber/ Ali Rıza Cesur