Türkiye'nin yerleşim yeri bulunan tek göl adası Isparta'da!

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde bulunan, Türkiye'nin yerleşim yeri bulunan tek göl adası olma özelliği taşıyan Mada Adası'nı bilen çok az kişi bulunuyor. 

Isparta'ya bağlı Beyşehir Gölü’nün 32 adasının en büyüğü olan Mada Adası, pandemi döneminde hiç koronavirüs vakası görülmediği için izole haliyle de haberlere konu olmuştu. 

İlk yerleşimin Osmanlı İmparatorluğu zamanında, Rusya'dan göç eden Kazaklar tarafından olduğu bilinen Mada Adası'nın diğer adı da Kazak Adası'dır. Kazaklar'dan tarihi eser olarak bugüne sadece harabe bir kilise kaldığı biliniyor. Kazaklar'ın daha sonra adadan göç etmesi üzerine, adaya yerleşen Akşehirli yörüklerin torunları bugün hala adada yaşamlarını sürdürmekte. 

Ulaşımın sadece kayık ve sallarla gerçekleştirildiği ada doğa tutkunlarının ziyaretleri için çok uygun. Alışveriş merkezi, bakkal, otel, pansiyon gibi turizm yerlerinin bulunmadığı adada sadece doğa ile baş başa vakit geçirmek isteyenlerin yeri konumunda. 

Yeni yerler keşfetmek ve doğal sit alanında vakit geçirmek isteyenler içn son derece keyifli bu adada herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemektedir. 

2022 itibarıyla 180 kişinin olduğu belirtilen adada yaşayanların ise kış aylarında gölün buz tutması ve adada mahsur kalmaları sebebiyle tek beklentileri karşı kıyıya bir köprü yapılması. 

Adaya Ulaşım

Firar Eden Şahıs Isparta'da Yakalandı Firar Eden Şahıs Isparta'da Yakalandı

Özel araca sahipseniz Isparta'dan Şarkikarağaç Gedikli Köyü’ne ulaşmanız gerekiyor. Özel aracınızı köye park ettikten sonra ise sallar yardımı ile adaya ulaşabilirsiniz. 

Otobüs ile ulaşım sağlayacaksanız Isparta’dan Şarkikarağaç otobüsleri ile Şarkikarağaç üzerinden Gedikli Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Bu doğa harikası ve bir o kadar da ilginç adayı ziyaret etmeyi ve ihtiyaçlarınızı yanınızda götürmeyi sakın unutmayın. Yoksa karşı kıyıya tekrar geçmeniz gerekebilir.