İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Konya, bereketli toprakları ve stratejik konumuyla Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biridir. Ancak, sınırları zaman içinde değişmiş ve genişldi.

Konya'nın sınırları, eskiden çok daha büyüktü. Bugün Karaman ve Aksaray illeri olarak bilinen birçok ilçe ve köy, Konya'ya bağlıydı. Özellikle Karaman ve Aksaray, Konya'nın ilçeleri iken sonradan ayrı iller haline geldi.

Öğrencilere deprem çantası hediye edildi Öğrencilere deprem çantası hediye edildi

Beyşehir ilçesine bağlı olan köyler de zamanla ayrılarak ilçe olmuştur. Bu köylerin bir kısmı günümüzde Isparta'ya bağlı ilçeler olarak varlığını sürdürüyor.

Beyşehir Gölü, Konya'nın önemli doğal varlıklarından biridir. Konya'nın Beyşehir ve Hüyük ilçeleri göl sahillerinde kurulmuştur. Göl, aynı zamanda Konya ile diğer iller arasında sınır teşkil etti.

Örneğin, Yenişarbademli kasabası, tarih boyunca Konya'ya bağlı olarak yönetilmiş ancak zamanla bağımsız bir ilçe haline gelmiştir. 1991 yılında çıkan bir kanunla Yenişarbademli, Şarkikaraağaç İlçesi'nden ayrılarak Isparta iline bağlı bir ilçe haline getirildi.

Konya'nın sınırlarındaki bu değişimler, şehrin tarihî ve coğrafi önemini vurgulamaktadır. Bugünkü sınırlarına ulaşması için geçirdiği evrim, Konya'nın zengin tarihini ve kültürel mirasını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

Haber Merkezi