Isparta’da bin bir emekle yetişen üzüm pekmezi pazarlarda satışa sunulmaya başlandı.  Isparta'da yıllardır bu işi yaptığını belirten Mustafa E. yaptığı pekmezlerden her gün tükettiğini belirterek hayatında hiç üşümediğini söyledi.

Mustafa E. Pekmez için olmazsa olmazı ve püf noktasının pekmez toprağında saklı olduğunu belirtti. Bu sayede pekmez uzun ömürlü olup daha dayanıklı hale geldiğini belirten Mustafa E. Yapım aşamasını şöyle özetledi “İlk önce pekmeze özel kuru üzümler bulunur. Bu üzümler Mengene yardımıyla suyu sıkılıyor. Ardından pekmez mayası dediğimiz pekmezin toprağı ile mayalanıyor. Bu en önemli süreçtir. İşte pekmzi dayanıklı yapan da içtiğiniz de keskin hale getiren nokta da burasıdır. Ardından mayadan sonra 1 gün dinlenmeye çekiliyor. Toprağın dibe çökmesi sağlanıyor. Toprak dibe çökmesi için bekleyeceksiniz. Daha sonra toprak dibe çöktükten sonra pekmeze özel kazanlarda kaynatacaksınız. Burada da en önemli olay köpüğüdür. Kaynadıkça köpük ortaya çıkar. Köpüğü mümkün oldukça pekmezin üzerinden alacaksınız. Pekmez kaynayınca yani bu siyah kıvama gelinceye kadar kaynayacak. Ardından dinlenmeye bırakılacak. Ondan sonra satışa ve yenmeye hazır hale geliyor. Bu pekmezi kendim düzenli olarak yerim. Bugüne kadar hiç hasta olduğumu üşüttüğümü bilmiyorum” şeklinde konuştu.

Mustafa E her şeyiyle tamamen Isparta’da üretilen pekmezin en doğal olanını bu şekilde anlattı. Ardından Isparta’da pek çok pazarlarda satılan bu doğal pekmezin 2.5 litre fiyatını 175 liradan satışa sunulduğunu belirtti.

Haber/ Ali Rıza Cesur

Pekmezin mayalandığı toprak. Bu olmazsa pekmez isteniliği gibi olmuyor.

SGK İnceleme Yapıyor, Maaşınız Kesilebilir! SGK İnceleme Yapıyor, Maaşınız Kesilebilir!