Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen ''Türkiye'de Yerel İklim Eylemi için Avrupa Birliği (AB) Ortaklığı'' başlıklı proje pilot il olarak Isparta, Antalya, Kahramanmaraş, Ordu, Elazığ ve Kastamonu'da başlatılıyor.

 -Avrupa Birliği (AB) 22,2 milyon avro finansman sağlayacak

Aralarında Isparta'nın da bulunduğu 6 pilot ilde uygulanacak proje için Avrupa Birliği (AB) belediyelere 22,2 milyon avro finansman sağlayacak. Anılan yerel yönetimlere toplam 14,7 milyon avro hibe dağıtılacak. UNDP ve İklim Değişikliği Başkanlığı ise projeye 7,5 milyon avro bütçe değeri ile katkı sağlayacak.

 -Isparta'da ''Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı'' geliştirilecek

Proje ile birlikte Isparta'da ''Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı'' geliştirilecek. Proje 5 yıl sürecek. Proje ile birlikte anılan 6 pilot ilde artan sıcaklıklar, orman yangını, sel ve kuraklık gibi iklim değişikliği kaynaklığı tehlikelere karşı belediyeler desteklenecek.

 

Konut Kredisi Faiz Oranları Hızla Yükseliyor Konut Kredisi Faiz Oranları Hızla Yükseliyor

-ISPARTA PİLOT İL

''Türkiye'de Yerel İklim Eylemi için Avrupa Birliği (AB) Ortaklığı'' başlıklı bir proje başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğindeki projeye Avrupa Birliği (AB) 22, 2 milyon avro finansman sağlayacak. Bunun 14,7 milyon avro hibe dilimi Isparta'nın da aralarında bulunduğu 6 ilde hibe olarak kullanılacak.

 

-Bölgesel iklimden etkilenebilirlik ve risk analizleri hazırlanacak

Türkiye'de iklim değişikliğinin neden olduğu tehditlere karşı şehirlerin dayanıklılığını güçlendirmeyi hedefleyen ve 5 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında, artan sıcaklıklar ve orman yangını, sel ve kuraklık gibi iklim değişikliği kaynaklı tehlikelerle mücadele için yerel yönetimler desteklenecek.

Ayrıca UNDP ve İklim Değişikliği Başkanlığınca, yerel ortaklarla işbirliği yapılarak Türkiye'de bölgesel iklimden etkilenebilirlik ve risk analizleri hazırlanacak.

6 pilot belediyede Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları geliştirilecek.

İklim risk analizine dayanarak, Isparta, Antalya, Kahramanmaraş, Ordu, Elazığ ve Kastamonu olarak seçilen 6 pilot belediyede, ''Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları'' geliştirilecek.

Ayrıca yerel yönetimlerin iklim politikaları oluşturma süreçlerinde karar almalarını desteklemeye yönelik interaktif, çevrim içi araçlar üretilecek.

Kamu ve sivil toplum kuruluşlarına iklim riskleri ve sonuçları hakkında da eğitimler verilecek.

Yerel yönetimlere toplam 14,7 milyon avro hibe dağıtılacak

UNDP ve İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yürütülecek 7,5 milyon avro bütçeli projede, iklim değişikliğiyle mücadele planları için yerel yönetimlere toplam 14,7 milyon avro hibe dağıtılacak.

Hibeler, belediye binalarında enerji verimliliğinin artırılması, sel önleme altyapısının güçlendirilmesi, yağmur sularını toplama gibi yöntemlerle suyun korunması, yeşil alanların yaygınlaştırılması, aşırı hava olayları ve diğer tehlikeler hakkında erken uyarı sistemlerinin kurulması gibi faaliyetlerde kullanılacak.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton şu değerlendirmede bulundu:

''Türkiye'de son birkaç yılda, iklim değişikliğinin orman yangını, sel ve kuraklık şeklindeki yıkıcı gerçekliği bizzat yaşandı. İşte bu nedenledir ki ülkenin her köşesini iklim etkilerine karşı hazırlamak ve riskleri azaltmak için ihtiyaç duyulan analiz, araç ve kaynaklar konusunda katkı sağlayacağımız için mutluluk duyuyoruz."

Haber32 - Özge Kılınç