Kira geliri elde eden mülk sahipleri, 1 Mart ile 1 Nisan tarihleri arasında beyannamelerini verebilecekler. Ancak kirayı elden veya bankadan vermek arasında ciddi farklar bulunuyor.

Özellikle 2023 yılında konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödemekle yükümlü olacaklar. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kira gelirlerine yönelik incelemeleri sıklaşırken, hesaplar detaylı bir şekilde incelenecek. Yanlış ve eksik beyanlarda cezaların uygulanacağı belirtiliyor. Kiranın elden verilmesi durumunda da ceza kesilebileceği vurgulanıyor.

Hesap sahiplerinin kira geliri sorgulanırken, eksik veya yanlış beyan edenlere vergi ve ceza kesilecek. Vergi cezaları hesaplanırken, evin belediye rayici esas alınacak ve emsal kira bedeli olarak %5'i kabul edilecek. Bu bedel üzerinden gelir vergisi hesaplanacak ve bir kat vergi ziyanı cezası uygulanacak.

Kira geliriyle ilgili en çok merak edilenler arasında, kiranın Maliye'nin belirlediği yöntemlerle, yani banka hesabı veya posta çeki ile yapılması gerektiği bulunuyor. Konutlarda aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, iş yerlerinde ise miktar sınırlaması olmaksızın kira ödemelerini banka ve benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla yapmaları ve bu ödemeleri belgelerle tevsik etmeleri gerekiyor.

Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda Canlı Yayın Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda Canlı Yayın

Maliye'nin denetimi sırasında kira bedelinin düşük gösterilmesi durumunda vergi cezası uygulanırken, kira gelirinin hiç gösterilmemesi veya düşük gösterilmesi halinde "emsal kira bedeli" esas alınacak. Ayrıca, kiranın elden verilmesi durumunda da vergi cezasıyla karşılaşılabilir.

Haber Merkezi