Aralarında kuaför, güzellik uzmanı, mobilya döşemecisi gibi mesleklerin de bulunduğu 16 meslek dalında daha mesleki yeterlilik belgesi (MYB) zorunluluğu 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle başlıyor. Esnaf Odaları Birliği’nde talep gelmesi durumunda MYB sınavları açılacak. 

Ayhan Özer Vefat Etti Ayhan Özer Vefat Etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) nitelikli insan kaynağının oluşması için mesleklere standart, çalışanlara belge kazandırmaya devam ediyor. Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, bu kapsamda, kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatçı, mobilya döşemecisi, ayakkabı imalatçısı, ayakkabı kesimcisi, saraciye imalatçısı, sayacı, mesleklerinde de artık 1Ocak 2023'ten itibaren belge şartı aranacağını ifade etti. Bu mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanların, 1 Ocak 2023'ten itibaren çalıştırılamayacağını kaydeden Başkan Tural “ Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi alanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için belge şartı aranmayacak.

TALEP GELİRSE SINAV AÇILACAK

Çalışma hayatının ihtiyaç duyduğu meslek standartlarını belirleme, nitelikli ve belgeli iş gücünü tesis etme amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) aracılığıyla yetkilendirilen kuruluş tarafından Birliğimiz bünyesinde mesleki yeterlilik belgesi (MYB)sınavları yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda Aralık ayı içerisinde gelen Emlakçılık ve Oto Galericilik mesleklerinde sınav açılacak. Yine talep geldiği takdirde, kuaförlük, güzellik uzmanlığı, mobilya ve ayakkabı sektörlerinde zorunlu olan belge için Ocak ayı içerisinde sınav açılacak. Bununla ilgili duyurumuzu da  önümüzdeki günlerde  yapacağız” açıklamasında bulundu.