Diyanet-Sen Isparta Şube Başkanı Mevlüt TOSUN, Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Tosun, Kurban’ın Allah’a yaklaşmak maksadıyla yapılan malımız ve canımızla Allah’ın emrine amade olduğumuzu ifade eden bir adet olduğunu belirterek “Bir Müslüman kurban kesmekle, Allah’ın vermiş olduğu nimetlere, fiili bir şükürde bulunmuş olur. Peygamber Efendimiz ise bu ibadetin ne kadar önemli ve faziletli olduğunu şu sözleriyle ifade etmiştir:  “Âdemoğlu Kurban Bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olmaz.”  Allah’ın maddi olarak gücü yeten Müslümanlara farz kıldığı kurban ibadetini yerine getirirken ki asıl amaç zaten Allah’ın rızasını kazanmak ve ona yaklaşmaktır.  Kurban edilecek hayvanın taşıması gereken özelliklerinden, alınması, kesilmesi dağıtılması,  derisinin kullanılması veya verilmesi hepsi İslami usullere göre yapılması gerekir.” İfadelerine yer verdi. 

KURBAN TİCARİ KAYGILARA ALET EDİLMEMELİDİR

Bim İndirim Günleri Yarın Başlıyor Bim İndirim Günleri Yarın Başlıyor

Günümüzde her şeyin metalaştığını ve ticaretinin yapıldığının altını çizen Tosun, “Müslümanların Kurban ibadetini de kendi ticari ve kar kaygıları dolayısıyla kullanmak isteyen süper marketler veya bir takım vakıflar  maalesef oluyor.  Tamamen ticaret ve kar  amaçlı yapılan bu satışlar ve sunulan hizmet vatandaşlarımıza da cazip gelebiliyor. Vatandaşların gözetmesi gereken bu işin Allah rızası için yapıldığıdır. Dolayısıyla her aşamanın buna uygun olması gerekir. Bir reyonda içki satıp bir reyonunda kurban eti satmak, yada önceden etleri hazırlamak gibi bu işin ibadet yönüne uygun olmayan kar amaçlı, ticaret amaçlı hizmetlere de tevessül etmemek gerekir. Yine bir takım vakıfların topladığı kurban paraları için vekalet alması tabi ki gerekir.  Kurban ibadettir, sosyal yardımlaşma yönü ağır basan Allah’ın rızası için yapılan bir ibadettir. Dolayısıyla bu ruha uygun olarak yapılması icap eder.” Şeklinde konuştu.

KURBAN BAYRAMI AYNI ZAMANDA HAC ZAMANIDIR

Kurban bayramının bir özelliğinin de Hac ibadetinin o günlerde yapılması olduğunu hatırlatan Tosun, “Öyle ki, dünyanın her yerinden farklı ırk ve dillere mensup milyonlarca Müslümanın haccetmek niyetiyle bir araya gelerek oluşturdukları tablo, bayramın değerini ortaya koyan bir başka muhteşem manzaradır. Gerek mekan gerekse zaman yönünden Yüce Rabbimizin Müslümanlara olan bu lütfunun kıymetini bilelim ve bu günleri Müslümanların ve tüm insanlığın kurtuluşu için bol bol dua ederek değerlendirelim” dedi.

KURBAN BAYRAMINDA DEPREMZEDE KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLALIM

Bayramların birlik beraberliğimizi güçlendiren kardeşliğimizi pekiştiren özel zaman dilimleri olduğunun altını çizen Başkan Tosun,  “6 Şubat’ta meydana gelen depremlerle asrın felaketini yaşayan ülkemizde hala yaralar sarılmaya çalışılıyor. Depremde yakınlarını, evini kaybeden kardeşlerimizin her daim yanında olmaya maddi manevi yardımlarımızı yapmaya devam edelim. Sadece kendimiz değil ülkece ve tüm Müslümanların bayram yapabilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye gayret edelim. Depremzede kardeşlerimizin bu süreci daha kolay bir şekilde atlata bilmeleri için bizlerin yanında olduğumuzu bilmeye ihtiyaçları var. Yardımlarımızla, ziyaretlerimizle, gönül alıcı güzel sözlerimizle her daim yanlarında olmaya çalışalım”   açıklamasında bulundu.