MALİYE BAKANININ ISPARTA

ZİYARETİNİN DERİN ANALİZİ

 

                Zeki TARHAN – ANKARA

 

 

             Günlerin efendisi Cuma günü, Maliye Bakanı  ŞİMŞEK, yoğun bir şekilde üzerinde titizlikle kafa yorduğu malî plan çalışmasına mola vermiş ve bir günlüğüne Isparta’ya gelmişti. Ve Isparta’nın, sayın Bakanı kucaklamaya hazır olduğu anlaşılıyordu…

            Günün sürpriz ziyareti, Isparta Belediyesine yapılan ziyaretti.Daha Ankara da iken düşünmüştü sayın Bakan. Yasama Organının yavru muhalefetine mensup, Isparta’nın seçimle gelmiş yerel yöneticisiyle tanışmak da istiyordu hani. Ama zaman kısıtlaması ve yoğun çalışma temposu buna olanak tanımıyordu.

             “Demokrasilerde çare tükenmez” di. Bu, en büyük Isparta’ lı olan sayın DEMİREL’in özlü bir sözüydü.Başkan GÜNAYDIN da, Maliye Bakanını Belediyeye getirmekte oldukça ısrarlı davranıyordu. İki istek örtüşmüştü.

            …Ve Maliye Bakanı, GÜNAYDIN’ın koltuğunda…Evet, çok ilginç fotoğraf kareleri…Vali OĞUZ ve Milletvekili ÖZEL karşılıklı oturuyor, Başkan GÜNAYDIN ise ayakta sayın Bakana, çalışmalarıyla ilgili mini bir brifing veriyordu…

            Brifingin özü şuydu: Kendi ayakları üzerinde duran ve kendi yağıyla kavrulan bir Belediye. Bakan ŞİMŞEK, Isparta’ya daha adımını atar atmaz, esnaf  “para” diyordu. Vali de para istiyordu…Rektör, para için günler öncesinden hazırlanmıştı zaten. Ama Başkan GÜNAYDIN; “…Ben bir şey istemiyorum efendim” diyordu para musluğunun başındaki isme. Ve başarılarını sıralıyordu…Bakan ŞİMŞEK’in gözlerinde çakan şimşek, Başkan GÜNAYDIN’nı kendisine bir mıknatıs gibi çekiyordu. Maliye Bakanının Isparta Belediye Başkanına kanı kaynamıştı. Misafirperverliği,ısrarcılığı ve başarısını taktir eden Bakan, GÜNAYDIN’ı daha fazla ayakta tutmuyor,yanındaki koltuğa oturtarak, o’nu kendisine yaklaştırıyordu.

          Merkezi Otoritenin Yerel Yönetimlere sağladığı ve Belediyelerin nefes almalarına yol açan borç yapılanmaları ile diğer kolaylıklar için Bakana teşekkür eden GÜNAYDIN, para-pul istemediği için, paranın patronunun gözüne de girmişti.

         Başkan GÜNAYDIN, merkez sağ kökenden gelen bir yerel yöneticiydi.Milliyetçi demokrat bir çizgide siyaset yapıyordu. Sayın Başbakanımız da; “…Kendini merkez siyasete yakın bulan ister sağ,ister sol olsun” Partilerine çağırıyordu.

 

                                                                             ***

          Vali OĞUZ, DAVRAS Kayak Merkezini,Isparta’nın en önemli prestij mekânı olarak dillendiriyor,oranın yeni düzenlemelere ve yeni yatırımlara ihtiyacı olduğunu anlatıyor ve bunun için de tahsisat gerektiğini vurgulayarak, Bakan ŞİMŞEK’ten açık ve net bir şekilde maddi kaynak transferi talebinde bulunuyordu…Sadece DAVRAS mı? Eğirdir Gölü kıyılarında TATİL KÖYÜ kurulması için de ödenek istiyordu vali OĞUZ. Daha bitmedi: sırada DUBLE YOLLAR var. Isparta-Konya, Isparta-Antalya Duble yolları. Bunlara da ödenek.

        Bakan ŞİMŞEK, vali OĞUZ’un sıraladığı bu ödenek taleplerine “hayır, olmaz” demedi. “Tabii, yardım ederiz” dedi.

        TATİL KÖYÜ ve KONYA-ISPARTA DUBLE YOLU, Eğirdir Gölü Özel Hükümlerine takılır mı dersiniz?...Sahi,şu Körfez Sermayesinin Eğirdir Gölü Kıyılarına yapacağı turistik yatırımlar n’oldu acaba? Eğirdir Gölü Özel Hükümlerine takılmasın?...Peki, ya Konya’ya uzanacak Duble Yol?!

 

                                                                              ***

           Tabii, sayın Bakanın Isparta’ya esas geliş nedeni; SDÜ’nün 2012 – 2013 Akademik yılı açılış töreni. Sayın Bakan, ilk dersi verecek.

           SDÜ öğrenci Konseyi Başkanı, açılışta konuşuyor: “…Milletin birliğinin ve beraberliğinin farklılıklara hoşgörü ile yaklaşılmasından geçtiği” ni söylüyor…İyi,hoş söylüyor da, daha Bakan Isparta’ya gelmeden, birkaç gün önceden Bakanı protesto edeceklerini söyleyen öğrencileri, siz Üniversite olarak nasıl zapt-ı rapt altına alıyorsunuz?.. Bu söylemle eylem nasıl bağdaşıyor?...

          Bir Üniversite; öğretim üyesi ve öğrencisiyle bir bütün değil mi? Rektör İBİCİOĞLU, açılış konuşmasında övünüyor ve diyor ki; “…SDÜ; 17 Fakülte, 3 Yüksek Okul, 20 Meslek Yüksek Okulu, 6 Enstitü ile 56.253 öğrencimiz…” Ve ilave ediyor:” SDÜ, öğrenci sayısı itibariyle ilk 10’da.”

         İyi hoş da, bu 60 bine yakın öğrenciden kaç kişi Maliye Bakanımızın “ EKONOMİDE KRİZ YÖNETİMİ” konulu ilk dersini izleyebildi?...Türkiye’nin küresel bir denge unsuru haline gelmesinde, SDÜ’lü öğrencilerimiz önemli roller üstlenmeyecekler mi acaba?!

       Vali OĞUZ, SDÜ’nün açılışında yaptığı konuşmada bakın ne diyor: “…Isparta,Gülün başkenti.Isparta; Bir ilim merkezi.SDÜ’den yararlanmalıyız…”

       Maliye Bakanımızın, Üniversitenin Akademik Yılı açılış töreninde verdiği,”EKONOMİDE KRİZ YÖNETİMİ” konulu ilk dersini izleyemeyen Üniversitenin asli unsurları olan öğrenciler, SDÜ’den yararlanamadılar. Öğrencilerimiz, bakın neleri kaçırdılar:

  • 1929 Dünya Ekonomik Buhranı
  • 2009 Dünya Ekonomik Krizi
  • Küreselleşme ve Kriz
  • Türkiye krizi, en az zararla nasıl atlattı
  • Mali disipline ne şekilde değer verdik
  • Maliye Politikalarını nasıl etkin kullandık
  • Krize sağlam temellerle nasıl girildi

 

                                                                   ***

               Maliye Bakanımızın bu çok önemli “İLK DERS” ini, hiç olmazsa EKONOMİ-MALİYE Bölümü öğrencilerine dinletseydiniz. Haftanın ilk günü de, Ceyda ŞATAF Hocamız, derste öğrencileriyle bu ilk dersin beyin fırtınasını yaparlardı…Eh, kaçtı n’apalım?...

 

                                                                   ***

              Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK’e; Türkiye’nin ekonomi politikasına sağladığı katkılardan dolayı, SDÜ Fahri Doktora payesi verildi. Ve  “BİNİŞ” giydirildi. Sayın Bakanımıza “doktora” hayırlı-uğurlu olsun.

                                                                  ***

            Gelelim, zurnanın “zırt” dediği yere. TAHSİSAT !!! HASTANE VE SU BASKINI !!!

Rektör İBİCİOĞLU, bir dosya veriyor sayın Bakana. Hasan Hoca; su baskını ile Tıp Fakültesi Hastanesinin büyük hasar gördüğünü, bu hasarın karşılanması için maddi kaynağa ihtiyaç olduğunu ve yardımlarını esirgemeyeceklerini umduklarını anlatmaya çalışıyordu…

HASAN hoca, hem bunları söylerken, hem açılış konuşması yaparken oldukça heyecanlıydı. Heyecanının nedeni neydi acaba? Hasar, ( 7 ) milyon TL. olarak kamuoyuna yansımıştı. Bakandan talep edilen ödenek ise iki katı!!!

            Ah Hasan Hocam ah!!! Yakasına yapışacağın mercileri ıskalayıp, onları görmezden gelip, merkezi otoriteye el-avuç açmak…Pek şık değil be Hasan Hoca. Şu uygulanmakta olan mali disipline de, sayın Bakanın ilk dersindeki argümanlara da ters be sevgili hocam. N’olur bana kızma.

                                                                    ***

           Her iki iktidar  Milletvekilimiz sayın ÖZEL ve sayın BİLGİÇ, Maliye Bakanımızı yalnız bırakmadılar.Sayın BİLGİÇ’e sakal yakışmış, nede olsa Müftüler sülâlesinden.Sonra, sakal bırakmak sünnet.

           Maliye Bakanımıza, sayın Bakanın Müsteşar Yardımcısı değerli hemşerimiz İsa COŞKUN da bütün ziyaretlerde kendilerine eşlik ettiler…

           Bakan ŞİMŞEK, KİMO tekstil Fabrikasında da incelemelerde bulundu. Önceki milletvekilimiz sayın DİLEK de Maliye Bakanımızın bütün ziyaretlerine katıldı.

          …Ve sayın Bakan, Isparta’dan Antalya’ya,oradan da İstanbul’a uçtu…