MEB'in Ortak Sınav Uygulamasının Ayrıntıları Belli Oldu

Bim Market Haftanın İndirimli Ürünlerini Paylaştı Bim Market Haftanın İndirimli Ürünlerini Paylaştı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin gelişimini izlemek, müfredatın işlenişini standartlaştırmak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla ortaokul ve lise düzeylerinde "ortak sınav" uygulamasını başlatıyor. Ortak sınavlar ülke genelinde, il ve ilçe genelinde, okul genelinde olmak üzere 3 farklı aşamada gerçekleştirilecek.

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, MEB tarafından hazırlanan yönetmeliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni yönetmelikle öğrencilere yeni bir sınav getirilmediğini, mevcut sınav sistemlerinin düzenlendiğini belirtti. Öğrencilerin her dönem aldıkları derslerden birinin MEB tarafından yapılan sınavlarla değerlendirileceğini vurguladı.

Ortak sınavlar, ülke, il ve ilçe genelinde yapılacak. Ancak bu sınavlarda öğrencilerin sıralanması ve okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak. Bu sınavlar, eğitim müfredatının birlikte işlenmesini ve öğrencilerin güvenilir bir ölçme aracı ile değerlendirilmesini sağlamak amacıyla yapılacak.

Ortak sınavlar ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yürütülecek ve sınavlar okullarda öğretmenler tarafından uygulanacak. Bu sınavlar sonucunda öğrencilere verilecek olan geri bildirimler not olarak yansımayacak ve çoktan seçmeli soruların kullanılmayacağı belirtildi.

Ayrıca, öğrencilerin hangi konulardan sorular sorulacağını önceden bilebilmeleri için sınavların konu soru dağılım tablosu oluşturulacak. Bu uygulama ile sonuç odaklı ölçme sistemlerinden süreç odaklı ölçme sistemine geçiş hedefleniyor.

Öğrencilerin sınavlara katılamadığı durumlar için mazeret sınavları da yapılacak. Ortak sınavlar ile ilgili yönerge önümüzdeki hafta yayımlanacak ve öğretmenlere uygulama kolaylığı sağlamak amacıyla ölçme aracı ve eğitim desteği sunulacak.