Medyadaki Değişim

Türkiye’de yerel gazetelerin sayısının 1500’ün üzerinde olduğunu biliyorum. Yaklaşık 30 yıllık gazeteci olarak Yerel gazetelerin durumunu en iyi bilenlerdenim.

Ben gazeteciliğe başladığımda Isparta’da üç tane yerel gazete vardı. Isparta, demokrat ve Gülkent. Bu gazetelerden Demokrat entertip, yani kurşunların elle dizilip makineye verilmesi ile baskısı gerçekleştirilen gazete idi. Gülkentin baskı tesisleri çok eski olduğu için okunurluğu çok kötüydü!.. Sadece Isparta gazetesi şehrin nabzını tutan, yüksek trajlı bir gazete idi.

Isparta gazetesi matbaalar caddesinde hem basılıp, hem de satışı ve dağıtımı yapılan bir gazete idi. Demokrat ilie Gülkent ise Çarşamba pazarındaki belediye dükkanlarında hizmet veriyordu.

1983 yılında bir vesile ile Gülkent gazetesinde dizgi departmaında başladığım gazetecilik serivenüm, bugüne kadar değişik gazetelerde muhabir, haber müdürü, temsilcilik gibi görevlerle devam etti ve son 15 yılda ise kendi imkanlarımızla imtiyaz sahibi olduğumuz gazetelerle devam etti.

Isparta’da bugün sayıları 13’e ulaşan gazetelerin son 25 yılda nasıl 13’e ulaştığı noktasında da kısaca bilgi aktarmak istiyorum.

1991 yılı seçimleri öncesinde Refah Partisi milletvekili Mustafa Köylü ve ekibi tarafından çıkartılan Çözüm gazetesi seçim öncesi ve sonrasında bir yılı tamamladığı için resmi ilan almaya hak kazanarak yayın hayatını devam ettirmiş ve daha sonra el değiştirerek bugün sahibi olan Hüdai Kartöz ve Şakir Aksöz yönetimine geçmiştir. Daha sonra benimde içinde bulunduğum Gülses gazetesi önce haftalık sonra günlük yayın hayatı ile kervana katılan beşinci gazete olmuştur.

O  yıllar basım-yayın işleri ile uğraşan İsmail, M.Ali Çelik kardeşlerin kurduğu Akdeniz gazetesi, Isparta’ya yeni bir heyecan getirerek yerel gazete sayısının 6’ya ulaşmasına rağmen en etkin gazete olarak dikkatlerden kaçmamıştır.

Genel seçimlerde aday olan Erdoğan Cabıoğlu ve Mustafa Zorlu döneminde (Hakimiyet ve Çağrı) iki adet gazete daha bir yıllık süreyi tamamlayarak  yerel gazete sayısının artmasına vesile olurken, bendenizin de içinde bulunduğu Haber gazetesi ve sonrasında yine imtiyaz sahibi benim olduğum Manşet Gazetesi Isparta’da yerel gazetelerdeki artışa ivme kazandırmıştır.

Bugün geldiğimiz noktada 13 yerel gazete olmasının üç temel sebebi vardır.

Birincis,i bekleme süresinin bir yıl olması

İkincisi, kadrosunda en az üç SSK’lı çalıştırma kolaylığının bulunmasıdır.

Üçüncüsü ise, daha önce belirttiğim gibi siyasi kadroların kendi reklamlarını yapma adına bastırdıkları gazetelerin seçim sonrasında yayın hayatını sürdürmesidir.

Bugün yerel gazete sayısının 13 olmasının en büyük müsebbitlerinden birisi benimdir. Sayemde üç yerel gazete çıkmıştır ve bu vebalı, kirliliği yok etmek görevide yine bana düşmüştür.

Dün yayınlanmasına vesile olduğum gazetelerin bugün kapatılması için çırpınan, grişimde bulunan, birleşme modelini sunan kişi olarak bunu başardığımız zaman bu birleşmeye en fazla sevinecek kişi yine ben olacağım!...

Evet, yanlış duymadınız, üç yıldır üzerinde çalıştığımız yerel gazetelerin birleşme fikri bugün ciddi anlamda yol almıştır ve sonuçlanma noktasına gelmiştir. Umarım bir aksilik çıkmaz ise önümüzdeki günlerde bu birleşme ve içeriği kamuoyuna açıklanacaktır.

Bu birleşme sadece sayıları çok fazla olan yerel gazetelerin sayısını düşürmenin ötesinde, kaliteli, daha fazla kişinin okuyabileceği bölgesel gazete olma hayallerimizide gerçekleştirecektir.

Bu birleşme, yıllardır iki insanı biraraya getiremediğimiz Isparta’da diğer sektörlerde de birleşmenin önünü açacaktır.

Bu birleşme Isparta ekonomisine, kültürüne ve sosyal hayatınada canlılık katacaktır.

Isparta medyasındaki bu sıcak gelişmeleri ve çok daha ayrıntıları önümüzdeki günlerde yine paylaşmaya devam edeceğiz. Isparta büyüyor, gelişiyor ve marka şehri olma yolunda ilerliyor. Bu gelişime, değişime seyirci kalmamız mümkün değildi! Biz üzerimize düşeni yaptık, gerisi kamuoyunun takdirine....

Saygılarımla...