MHP Isparta Milletvekili Hasan Bari Sönmez; TBMM Genel Kurulu'nda Eğirdir Gölü’nün sürdürülebilir bir şekilde korunması ve Isparta – Konya ve Dereboğazı karayolu için gerekli çalışmaların tamamlanması üzerine konuşma yaptı.

Eğirdir Gölü’nün Isparta için öneminden bahseden Milletvekili Sönmez, gölde su seviyesinin arttırılması için çözüm önerilerinde bulundu.

Burdur'da Su Deposuna Kadın Düştü Burdur'da Su Deposuna Kadın Düştü

EĞİRDİR GÖLÜ

Sönmez, TBMM’deki konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Eğirdir Gölü, Isparta ilimiz için su kaynağı olarak büyük bir öneme sahiptir. İçme suyu olarak kullanıldığı gibi aynı zamanda zirai sulama olarak da kullanılmaktadır. Elma üretimi de ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Eğirdir ve Gelendost ilçelerimizde 2022 yılı baz alınarak yıllık ortalama 975 bin ton Elma üretimi yapılmaktadır. Ancak; gölün özel hükümler ve kıyı kanununa tabi olması, küresel iklim değişiklikleri, su kullanımının doğru planlanmaması, gölün gözeneklerinin çeşitli nedenler ile kapanmaya yüz tutması, gölü besleyen dış kaynakların azalması, kıyı şeridinde kaçakların olması Eğirdir Gölü’nün su seviyesinin düşmesine ve alarm vermesine sebep olmaktadır. Eğirdir Gölü’nün su seviyesinin normallerin üzerine ulaşması için; su yönetimi konusunda daha etkili politikalar geliştirilmesi, göl dip temizliğinin yapılması, sulama teknolojilerinin iyileştirilmesi ve kaynağın planlı ve doğru kullanılması, gölde meydana gelen buharlaşma su kaybına sebep oluyor. Buharlaşmanın önüne geçmek için göl üzerine güneş enerji panellerinin kurulması şarttır. Eğridir ve Eğirdir Gölü Isparta’mızın turizme açılan kalbi olduğu kadar aynı zamanda tarımsal gelişimin olmazsa olmazıdır. Eğirdir Gölünün su kaybı konusundaki sorunların ivedilikle çözüme kavuşması gerekmektedir”.

DEREBOĞAZI VE ISPARTA-KONYA KARAYOLU

Milletvekili Sönmez, meclisteki konuşmasında Dereboğazı yolu ve Isparta-Konya karayolunda can kayıplarının yaşandığını ve yollarda yapılan çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

Dereboğazı ve Isparta/Konya karayollarının birçok bölümünün tamamlanmamış olması nedeniyle trafik kazalarının yaşandığını belirten Sönmez; “Isparta coğrafi konumu gereği haritada yakın illere orta konumunda olması ve geçiş güzergahı olması nedeni ile Isparta/Konya karayolu ve Dereboğazı karayollarının yapılması önem arz etmektedir. Isparta/Konya ve Dereboğazı karayollarının birçok bölümünün tamamlanmamış olması, trafik kazalarına neden olmakta, maalesef ki can kayıpları yaşamamıza sebep olmaktadır. Bu sorunların üstesinden gelmek için yolun bakımı, güvenliği ve altyapısının iyileştirilmesi için gerekli adımların atılması oldukça önemlidir. Sonuç itibari ile su kaynağının İnsan hayatının devamlılığı için önemi ne kadar büyükse; Can kayıplarına neden olan karayolu ile ilgili çalışmaların tamamlanması o kadar önem arz etmektedir. Eğirdir Gölü’nün sürdürülebilir bir şekilde korunması ile; Isparta/Konya ve Dereboğazı karayolları için gerekli çalışmaların tamamlanması gereğini ifade eder, Yüce Meclisi saygıyla selamlarım” şeklinde konuştu.