EYT düzenlemesini kaçıran 2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) girişi olan SSK ve Bağ-Kur’lu milyonlarca çalışan kademeli emeklilik yasasını bekliyor. Torba yasa ile çalışmanın yasalaşması bekleniyor. EYT kapsamında olamayan sigortalılar için belirlenen kademeli yaş şartları, işe giriş tarihlerine göre değişiklik gösteriyor.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun’da değişiklik yapılmadan önce; kanunda belirtilen prim şartı sağlanması halinde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi emeklilik şartları arasındaydı. 8 Eylül 1999 tarihinde kabul edilen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde ise bu yaş 60 oldu.

Haber sitemize Whatsapp hattımız üzerinden EYT düzenlemesinden faydalanamayan 2000-2008 yılları arasında SGK girişi olan vatandaşlardan sayın Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize iletilmek üzere 10’larca talep mesajı geliyor.

Talepler özellikle 2000-2008 tarihleri arasında SGK girişi olan vatandaşlardan geliyor. İşe başlama yıllarına göre kademeli yaş getirilmesini yada yaş sınırının düşürülmesini talep ediyorlar. Ayrıca mevcut yasada doğum borçlanmasından faydalanabilmek için doğumdan önce SGK girişi olması gerekiyor. 2000-2008 tarihleri arasında SGK girişi olup SGK girişinden önce doğum yapmış kadınlarda doğum borçlanmasından faydalanmak istiyorlar.

Haber sitemize gelen bir diğer hususta daha önceki yıllarda 25-30 yıl prim ödeyip emekli olan vatandaşların 10-15 yıl prim ödeyip EYT kapsamında emekli olan vatandaşlarla aynı emekli maaşını almaları. Bu düzenlemenin değişmesi içinde sayın Cumhurbaşkanımızdan yardımlarını bekleyen vatandaşlar EYT kapsamında 10-15 yıl prim ödeyip emekli olan vatandaşlardan daha yüksek maaş almak istiyorlar.

Birde intibak mağdurları var. 2000 yılından önce emekli olan vatandaşlarla 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşların emekli maaşları arasında büyük farklar var. Aynı prim gün sayısı olmasına rağmen 2000 yılından önce emekli olanla 2008 yılından önce emekli olan arasında maaş farkı bulunuyor. Bununda önüne geçilebilmesi için emekliler sayın Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden yeni bir intibak düzenlemesi getirilmesini bekliyorlar. 

Fahiş Fiyat Artışlarına Yeni Tedbirler Fahiş Fiyat Artışlarına Yeni Tedbirler

Nadir Öngören