Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, mahkeme kararları ve anlaşmazlık durumlarında izlenmesi gereken yolları okuyucular için açıkladı.

Altın, Rekor Kırdıktan Sonra Dengede Altın, Rekor Kırdıktan Sonra Dengede

Heper'e yöneltilen bir okuyucu sorusu üzerine, "Babamızdan kalan malvarlığı kardeşler arasında mahkemede eşit olmayacak biçimde paylaşıldı. Ancak şimdi de kardeşlerden bazıları sözleşme hükümlerine uymuyor. Bugün gayrimenkullerle ilgili olarak kardeşlerime devrettiğim arsa hisselerini geri alabilir miyim?" sorusuna Heper şu yanıtı verdi:

"Okuyucum kardeşleri ile bir miras taksim sözleşmesi yapmış ancak paylaşımın eşit olması zorunlu değil. Miras payları yasal olarak eşittir, ancak mirasçılar arasında yapılan bir miras taksim sözleşmesi farklı paylaşımlara olanak tanır. Bu sözleşmenin yazılı olması geçerlilik koşuludur, ancak resmi bir şekilde yapılması zorunlu değildir. Mirasçıların tamamının katılımı şarttır. Eğer sözleşmeye uyulmuyorsa, uyulmayan hususlar belirlenmelidir."

Heper, sözleşme hükümlerine uyulmaması durumunda, teslim veya iade gerektiren durumlarda taleplerde bulunulabileceğini ve hatta tazminat talebinde bulunmanın gerekebileceğini belirtti. Ancak bu durumların nasıl ele alınacağının belirlenmesi için sözleşme hükümlerinin ve uyulmayan hususların detaylı bir şekilde bilinmesi gerekiyor.